104. yıl coşkusu... Anıtkabir'de 23 Nisan töreni

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2024 08:12

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Bakan Tekin "Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu şanlı mirası bilimle, kültürle, sanatla bezenmiş bir şekilde evlatlarımıza aktarmak bizim için şeref borcudur" dedi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki devlet erkanı, Anıtkabir'i ziyaret etti. Kurtulmuş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi önce insan ve vatan anlayışıyla demokrasi ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı olarak kararlılıkla yoluna devam edecektir" dedi. Törenin ardından Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı koltuğunu çocuk başkana devretti.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle ilk tören Anıtkabir’de yapıldı. Tekin, 40’ı öğretmen olmak üzere Anadolu'nun 7 bölgesini temsilen gelen öğrencilerden oluşan 100 kişilik heyetle Anıtkabir'i ziyaret etti.

104. yıl coşkusu... Anıtkabirde 23 Nisan töreni

Heyetle ile Aslanlı Yol’da yürüyen Bakan Tekin, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

104. yıl coşkusu... Anıtkabirde 23 Nisan töreni

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Tekin, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

Haberin Devamı

104. yıl coşkusu... Anıtkabirde 23 Nisan töreni

BAKAN TEKİN: ŞANLI MİRASI EVLATLARIMIZA AKTARMAK BİZİM İÇİN ŞEREF BORCUDUR

"Ebedi istirahatgâhınız Anıtkabir’de huzurlarınızda, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 104. kuruluş yıl dönümü ve istiklalimiz için verdiğimiz büyük mücadelenin nişanesi olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı, büyük bir coşku ve şükranla kutlamanın onurunu yaşıyoruz. ‘Hâkimiyet, bilâ-kayd ü şart milletindir.' ilkesiyle şekillenen bağımsızlık mücadelemizin yarını, evlatlarımızın omuzlarında yükselmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, bu şanlı mirası, bilimle, kültürle, sanatla ve en önemlisi manevi değerlerle bezenmiş bir şekilde evlatlarımıza aktarmak bizim için şeref borcudur. Çünkü biliyoruz ki ‘dehay-i millîmizin inkişaf-ı ancak böyle bir kültür ile temin olunabilir'

Sizden aldığımız ilham ve aziz milletimizden aldığımız kuvvetle, bu cennet vatanı daha da ileriye taşıma kararlılığındayız. Ruhunuz şad olsun!”

Tekin, ardından Anıtkabir’de hazır bulunan öğrenci ve öğretmenlerle fotoğraf çektirdi.

Haberin Devamı

104. yıl coşkusu... Anıtkabirde 23 Nisan töreni
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

TBMM BAŞKANI, BERABERİNDEKİ HEYETLE ANITKABİR'DE

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki devlet erkanı, TBMM'nin 104’üncü açılış yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Anıtkabir'i ziyaret etti.

Törende Kurtulmuş’un yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, MHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Celal Adan ve milletvekilleri yer aldı. Devlet erkanının ziyareti sırasında 81 ilden gelen çocuklar da Anıtkabir’de ellerinde Türk bayrakları ile hazır bulundu. Heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Kurtulmuş'un mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

104. yıl coşkusu... Anıtkabirde 23 Nisan töreni

Haberin Devamı

Kurtulmuş, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayarak şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, ilk başkanı olduğunuz milli irademizin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin sizlerin önderliğinde açılışının 104’üncü yıldönümü için buradayız. Bir bağımsızlık ve kurtuluş manifestosu olan bu kuruluş kararı; milli güçleri aynı çatı altında ve ortak amaç doğrultusunda toplamayı başarmıştır. Bundan 104 yıl önce milletimizi bir araya getirerek diriliş destanı yazdınız. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920’de hangi güç koşullar altında kurulduğunu bugünlerde çok daha iyi idrak ediyoruz. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Meclisimizin dünya çapındaki saygın konumuyla kıvanç duyuyoruz. Milletimizden aldığımız emanetle Cumhuriyetimizin ikinci asrının Türkiye yüzyılı olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Hedefimiz; muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır. Bu heyecan, şevk ve ilhamla milletimizi temsil etmek bizim için büyük bir onur. Cumhuriyetimizin ikinci asrında milli egemenlik ve tam bağımsızlık ilkelerinden asla vazgeçmeyeceğiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi önce insan ve vatan anlayışıyla demokrasi ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı olarak kararlılıkla yoluna devam edecektir. Günümüzde savaş ve kriz bölgelerinde çocuk olmak ne yazık ki dünyanın en zor yüklerinden biri haline gelmiştir. Dileğimiz, ülkemizdeki ve yeryüzündeki çocukların yüzlerinin gülmesi, gülüşlerinin hiç eksilmemesidir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bayram coşkusu ve sevinçlerini paylaşıyor, onların bilinçli, özgüvenli, vatanına ve medeniyetine bağlı bireyler olarak yetişmeleri için her türlü çabayı göstermeye devam ediyoruz. Milli egemenlik temeline dayalı demokrasimizin ve Cumhuriyetin toplumsal barış ve çocuklarımızın geleceğe güvenle bakışı için en büyük güvence olduğunun bilincindeyiz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, çocuklarımızın ve milletimizin refahı için nice nice bayramlara erişmeyi temenni ediyorum. Hiç şüphesiz Türkiye Büyük Millet Meclisi, Misak-ı Milli hedefleri doğrultusunda ülkemizin geleciğini teminat altına almaya devam edecektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclisimizin fedakar milletvekilleri olmak üzere milli mücadelemizin kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi minnetle yad ediyorum, ruhunuz şad olsun."

Haberin Devamı

Törenin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Anıtkabir'deki törene katılan çocuklar ile bir araya geldi. Özel, çocuklar ile sohbet edip, fotoğraf çektirdi. Resmi törenlerin ardından Anıtkabir, halka açıldı.

104. yıl coşkusu... Anıtkabirde 23 Nisan töreni

TBMM BAŞKANLIĞI ÇOCUKLARA EMANET

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' etkinlikleri kapsamında makam koltuğunu 6'ncı sınıf öğrencisi Aysima Arslan'a (12) devretti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, '23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı' vesilesiyle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve çocukları kabul etti. Çocuklarla sohbet edip, bayramlarını kutlayan Kurtulmuş, '23 Nisan' geleneği kapsamında makam koltuğunu Güneşevler Şehit Hasan Cevher Ortaokulu 6'ncı sınıf öğrencisi Aysima Arslan'a bıraktı. Kurtulmuş, '23 Nisan'ın dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayram olduğunu belirterek, "Bu bayramın, 'Çocuk Bayramı' olarak genişletilmesinin önemli gerekçelerinden birisi de sadece bugünü ve geçmişi hatırlayıp konuşmak değil; aynı zamanda geleceğe de güçlü şekilde hazırlanmaktır. Sizler, Türkiye'nin geleceğisiniz, sizler dünyanın geleceğisiniz. Hepinizin büyük bir öz güvenle, büyük bir birikim ve iyi eğitimle çevrenize, ailenize, sevdiklerinize, millete ve vatana faydalı insanlar olarak, insanlık ailesinin çok saygın birer ferdi olarak yetişmenizi temenni ediyoruz. Temennilerimizin bir göstergesi olarak sizlere duyduğumuz güven ile Meclis makamını dün zaten Genel Kurul'da devrettik ama bugün de sembolik olarak sizlerin oylarıyla Meclis Başkanı seçtiğimiz Aysima Hanım'a devredeceğiz. Benim yerime Meclis Başkanlığı'nı Aysima yapacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

104. yıl coşkusu... Anıtkabirde 23 Nisan töreni

'BUGÜN MİLLİ EGEMENLİĞİN BAYRAMIDIR'

Kurtulmuş'tan makamı devralan Aysima Arslan, TBMM'nin açılışı ile egemenliğin millete verildiğini kaydederek, "Bugün milli egemenliğin bayramıdır, kutlu olsun. Dün ve bugün vatan için canını feda etmiş, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükranla anıyoruz. Onlar, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlar ve onun aziz Meclisi'nin gök kubbemiz altında açılışına şahit olanlardır. Bugün onların mirasına layık olmak ve gelecek nesillere daha güzel bir Türkiye bırakmak için çalışmak her Türk evladının görevidir. Böylesine anlamlı bir günde, 'Türkiye Yüzyılı'nda ilk defa gerçekleşen bir olaydan da bahsetmek istiyorum. Türkiye Yüzyılı'na yakışan gurur dolu yeni bir adım atıldı. Devletimizin aldığı sağlam kararlar ve milletimizin güçlü desteği sayesinde insanlı ilk uzay yolculuğumuzu gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu fırsatı bize sunan herkese ülkemin tüm çocukları adına minnettarım. Bu girişimin ilk olduğunun farkında olduğum kadar, sonu olmadığına olan inancım da tamdır. Türkiye'nin geleceği için umut dolu adımlarla ilerlemeye devam edelim" diye konuştu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, çocukların ardından kuruluşunun 104'üncü yıl dönümü vesilesiyle TBMM'de kutlama ziyaretlerini kabul etti.

104. yıl coşkusu... Anıtkabirde 23 Nisan töreni


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!