İşte 'Mavi Kart'lıların hakları

Güncelleme Tarihi:

İşte Mavi Kartlıların hakları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 09:40

Başka bir ülkenin uyruğuna geçmek için kendi isteğiyle Türk vatandaşlığından çıkanlara, talepleriüzerine verilen ‘Mavi Kart’, Türk vatandaşlarına tanınan anayasal haklardan bazılarınımuhafaza ediyor. Rengi daha önce ‘pembe’ olan daha sonra maviye dönen bu kart, oy hakkı vememuriyet dışında Türk vatandaşlarının sahip olduğu bir dizi hakların kullanılmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Cumhuriyeti Kanunları çifte vatandaşlığa imkan tanımasına rağmen, özellikle Avrupa’da bazı ülkelerin kanunlarının Türkler açısından çifte vatandaşlığa imkan tanımaması nedeniyle bu ülkelerdeki yaşayan Türkler, hukuken çifte vatandaş olamıyor. Yurtdışında yaşayan Türklerin bulundukları ülkelerin vatandaşlıklarını kazanmasını destekleyen Türkiye, bu amaçla ‘Mavi Kart’ (eski adı ve rengiyle ‘Pembe Kart’) uygulamasını başlattı.

İLK DÜZENLEME 1995'TE
Çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerde yaşayan Türklerin, Türkiye’de yabancı muamelesine tabi tutulma endişesi, vatandaşların yabancı ülke vatandaşlığına geçmekten vazgeçip yurtdışındaki haklarından feragat etmelerine neden olunca, ilk olarak Türk vatandaşlığını kaybetmenin sonuçlarını düzenleyen 403 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29. maddesi, 7 Haziran 1995 tarih ve 4112 Sayılı Kanun ile değiştirildi.

Böylece, doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan Bakanlar Kurulu’ndan çıkma izni almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişiler ve bunların kanuni mirasçıları, diğer yabancılardan ayırt edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydı ile bu kişilerin Türkiye’deki bazı haklarının devamına imkan tanındı.

İşte Mavi Kartlıların hakları










Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!