Kiraya ne zaman zam yapılabilir?

Güncelleme Tarihi:

Kiraya ne zaman zam yapılabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2011 15:54

Alman Kiracılar Birliği'nin tahminlerine göre her yıl 100 binden fazla kira zammı hatalı yapılıyor.

Haberin Devamı

Kira zamlarında yapılan en büyük hatanın, zam için gerekli olan semtteki diğer kira fiyatlarının karşılaştırması olduğunu söyleyen birlik yetkilileri, kira zammını geçerli kılması için yapılması gereken 'kira zammının açıklaması' ve 'üst limit' sınırlarına da ev sahipleri tarafından dikkat edilmediği bilgisini veriyor.

Ev sahiplerinin kiraya yaptığı zamma kiracıların itiraz etme hakkı var. Uzmanlar da kiracıların ev sahiplerinin yaptığı zammı hemen kabul etmemesi gerektiğini, zammın geçerli olabilmesi için kiracıların onayının olması gerektiğini söylüyor. Genelde kiralara zam Alman Medeni Kanunu'nun 558. maddesine göre yapılıyor. Geçerli bir kira zammı için şu şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor:

- Kiraya bir yıl zam yapılamaz: Kiraya zam yapılabilmesi için öncelikle kiranın 15 ay boyunca aynı olması gerekiyor. Kiracıyı ev sahiplerinin keyfi zammına karşı koruyan bu maddeye göre, ev sahipleri yeni bir zam yapacaksa, geriye dönük 1 sene içinde de kiraya zam yapmamış olması gerekiyor.

- Üst limite dikkat edilmeli: Bu maddeye göre de ev sahipleri üç yıl içinde kiraya yüzde 20'den fazla zam yapamıyor.

- Semtteki kira fiyatları karşılaştırılmalı: Ev sahipleri zam yaparken evin bulunduğu semtteki kira fiyatlarına da dikkat etmek zorunda. Eğer kiracı olarak oturduğunuz ev, semtteki kira fiyatlarının altındaysa ev sahiplerinin kiraya zam yapma hakkı var. Ev sahipleri kiraya yapılacak zammın semtten farklı evleri örnek göstererek kiracıya bildirmeli. Ev sahipleri bunu yaparken 3 farklı evde oturanların ad ve soyadlarını, oturdukları evin adresini, evin kaçıncı katta olduğunu ve metrekare başına ne kadar ödendiğini kiracıya bir mektupla göndermek zorunda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!