"2016 için çok daha hırslandım"

Güncelleme Tarihi:

2016 için çok daha hırslandım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2012 11:30

Judo Bayan Milli Takımı'nın önemli isimleri Gülşah Kocatürk ve Belkıs Zehra Kaya, 6 Ekim Cumartesi günü İstanbul'da yapılacak Dünya Kupası organizasyonunda takım halinde başarılı olacaklarına inandıklarını söylediler.

Dünya Kupası hazırlıklarını Burhan Felek Spor Tesisleri'nde yaptıkları kampla sürdüren milli takımdan Gülşah ve Belkıs Zehra, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Londra Olimpiyatları'na Türkiye'den katılan tek Türk kadın judocu olan Gülşah Kocatürk, ilk kez gittiği olimpiyatta, yaşadığı stres ve baskı nedeniyle başarılı olamadığını ifade etti.

Madalya umudu taşıdığı olimpiyatlardan eli boş dönmesinin kendisini 2016 Olimpiyatları için daha da hırslandırdığını anlatan Kocatürk, şöyle konuştu: “Uzun yıllardır bu sporla uğraşıyorum. Olimpiyat, bir sporcunun kariyeri için en büyük organizasyon. Bunu gidip yaşadıktan sonra öğrendim. Oranın havası ve atmosferi çok farklı. Londra'ya gittiğim günden beri üzerimde psikolojik bir baskı oluştu. Senelerdir bu büyük organizasyon için çalıştım ve bu çalışmamı bir günde taçlandıracaktım. Bu bende baskı oluşturdu. Demek ki daha çok çalışmalıymışım. Müsabakaları izledikten sonra, kendi kapasitemi bildiğim için madalya almam çok kolay gibi geliyordu. Hala öyle düşünüyorum ama o anki stres, psikolojim, maç akşamı yaşadıklarım... Uyuyamadım, edemedim, maç başlayana kadar bunların hepsi devam etti. Ama bu bana çok büyük bir tecrübe oldu. Madalyasız dönmek beni 2016 Olimpiyatları için daha çok hırslandırdı. Ben madalyaya çok yakın bir sporcuyum. Bugüne kadar kariyerimde Avrupa, Dünya şampiyonlukları ve büyük turnuvalarla bir sürü madalyam var. Neden madalyalarım arasında olimpiyat madalyası da olmasın diye hırs yaptım. Olacak diye inat ettim.”

Kariyer planlaması

Olimpiyat dönüşünde sporu bırakmak gibi bir düşüncesinin olmadığını belirten Kocatürk, “Ülkemizde 'Olimpiyata gittikten sonra sporcu bırakır' diye düşünülüyor. Ben asla böyle bir şeyi düşünmedim, düşünmek bile istemiyorum. 2016'dan sonra buna karar vereceğim. 2016'da büyük bir sakatlık olmadığı müddetçe yarışmayı hedefliyorum” ifadelerini kullandı.

Yoğun bir tempoda çalışmalarına devam ettiğini kaydeden milli sporcu, Türkiye'de ilk kez düzenlenecek Dünya Kupası organizasyonundan milli takım adına güzel sonuçlar çıkacağına inandığını belirterek, şöyle devam etti:
“Dünya Kupası'na katılacakların yüzde 99'u son olimpiyata katılmış sporculardan oluşacağı için güzel bir turnuva olacak. Diğer sporcuların da böyle düşündüğüne inanıyorum. 2016 Olimpiyatları'na puan veren bir organizasyon, katılımın iyi olacağını düşünüyorum. Gelen sporcuların da olimpiyat temposuyla yarışacağını inanıyorum.”

Belkıs Zehra Kaya: “Herkes varıyla yoğuyla savaşacaktır”

Rusya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda artı 78 kiloda bronz madalya kazanan Belkıs Zehra Kaya, milli takımda bulunan bütün sporcuların Dünya Kupası organizasyonunda en iyi sonuçları elde etmek için varıyla yoğuyla mücadele edeceğini söyledi.

Çalışmalarının iyi gittiğini kaydeden Belkıs Zehra, “Çok iyi bir çalışma ortamımız var. Çok iyi bir ekibimiz var. İlk kez organize ediliyor bu kupa. İnşallah çok iyi sonuçlar alacağız. Dünya Kupası daha önceleri yurt dışında olduğu için katılamayan arkadaşlarımız vardı. Şimdi gidemeyen arkadaşlarımız da katılabilecek ve onlar için de çok iyi bir deneyim olacak. En iyi sonuçlar için herkes varıyla yoğuyla savaşacaktır” şeklinde konuştu.

“İnsanların ilgisi bizi motive edecektir”

Amatör branşlara olan ilgisizlikten yakınan Belkıs Zehra, medyanın desteğiyle insanların judoya ilgi duymasının kendilerini olumlu yönde etkileyeceğini ve motivasyonlarını artıracağını kaydetti.
Amatör branşların genelde maddi ve manevi olarak desteğe çok ihtiyacı olduğunu anlatan milli sporcu, “Maddi destek derken, paradan bahsetmiyorum. Amatör branşlara gerekli yatırımların yapılmasından bahsediyorum. Klişe olacak ama, gerçekten bir futbolcu, bir voleybolcu kadar amatör branşlar tanınmıyor. Medyamızı da bu konuda suçlu buluyorum. Toplum aslında sadece futbol istemiyor. İnsanlar yeniliğe açık ve değişik şeyler görmek istiyorlar” diye konuştu.

“Judo dediğimde 'hayt huyt' diye bağıran insanlar var”

2010 yılında Antalya'daki Dünya Takımlar Şampiyonası'nda üçüncü oldukların hatırlatan Belkıs Zehra Kaya, güzel bir başarıya imza attıklarını kaydederek, “Şampiyonadan sonra insanların çoğu çocuğunun elinden tutup judoya başlatmak için federasyona getirmiş. Amatör branşlara önem verilse, tanıtılsa insanların ilgisini çekmeye başlasa bizi de olumlu yönde etkileyecek ve motivasyonumuzu artıracaktır. Çünkü judo dediğimde 'O ne ya, hayt, huyt' diye bağıran insanlar var” ifadelerini kullandı.

Geçmişe nazaran imkanlarının daha iyi olduğunu anlatan milli sporcu, “Eminim bu kadar kısıtlı imkanlarla gerçekten çok iyi dereceler elde ediyoruz. Altyapıdan gelen çok başarılı sporcularımız var. 2016, 2020 ve 2024 Olimpiyatları'nda mutlaka madalyalar gelecektir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!