Engellerini spor ile aşıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Engellerini spor ile aşıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 11:47

Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün yürüttüğü “Engelsiz Yaşam için Sen de Bir Smaç Vur” projesi sayesinde, bedensel engelli vatandaşlar voleybol sporuyla tanıştı.

Engellilerin sporla yaşama tutunmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan ve Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kabul edilen 103 bin TL bütçeli proje kapsamında, Gaziantep'te 12-41 yaş arasındaki kadın ve erkek engellilerden oluşan 18 kişiye, oturarak voleybol eğitimi veriliyor. 10 ay sürecek teknik eğitimin sonunda sporcu lisansları çıkarılarak, Türkiye genelinde yapılan müsabakalara katılmaları hedefleniyor.

Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nüfusun yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan engelli vatandaşların sosyal hayatta birçok sıkıntıları olduğunu belirterek, bu projeyle onların sosyalleşmesini sağlamak, topluma kazandırmak istediklerini söyledi.

Proje kapsamında seçilen 18 engellinin, Karataş Spor Salonu'nda üç aydır oturarak voleybol antrenmanına devam ettiğini, evlerinden servisle alındıklarını ve antrenmanın ardından yine evlerine bırakıldıklarını anlatan Şahan, “Şimdi voleybolda temel teknikleri öğreniyorlar. Eğitim sonunda kursiyerler arasında takım oluşturularak, turnuva yapılacak. Bedensel engellilerin hem sporla hayata daha iyi tutunmalarını sağlamak hem de yetenekli olanları değerlendirerek milli takıma gönderebilmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye'de yaklaşık 12 milyon engelli bulunduğuna dikkati çeken Yahya Şahan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü olarak engellilere yönelik projelere devam edeceklerini, voleybolun yanı sıra yüzme, halter, masa tenisi, açık kort tenisi gibi farklı branşlarda çalışmaları olacağını anlattı. Gaziantep'te yapılacak tüm tesislerin engelli odaklı olacağını ifade eden Şahan, şunları kaydetti:
“Şehirde sportif tesisler anlamında yeniden yapılanma var. Burada yaklaşık 170 milyon liralık sportif bir yatırım var. Üç tane binlik salon, idari binalar, bireysel spor salonları, yüzme havuzu ve stadyum projeleri var. Yeni tesislerimiz uluslar arası engelli standartlarında yapılacak.”

“2 çocuk annesi, 1 torun sahibi ev hanımı antrenmanları aksatmıyor”

“” projesinin yürütücüsü ve antrenörlerinden Melahat Doğan da açıklamasında, oturarak voleybol temel eğitimini kasım ayından beri sürdürdüklerini ve bir ay sonra file ile eğitime başlayacaklarını ifade ederek, “Gaziantep'te tekerlekli basketbol vardı ama voleybol yoktu. Bunu sağlayabilmek için böyle bir proje hazırladım. İleride oturarak voleybol ligini oluşturmak istiyoruz” dedi.

Antrenmanlara katılan 41 yaşındaki bedensel engelli ev hanımı Bedriye Ceylan, ilk defa sporla tanıştı. 2 çocuk annesi ve 1 torun sahibi olan Ceylan, duygularını şöyle dile getirdi:
“Daha önce televizyonda izliyordum, çok hoşuma gidiyordu. Fakat imkanım olmadığı için yapamıyordum. Şimdi servisle kapımızın önünden alıyorlar, kapımızın önüne bırakıyorlar. Çok memnunum. Sporla uğraştıktan sonra daha sağlıklı oldum. Ben daha çok koşmayı isterdim ama yapamıyorum. Ne kadar engelli varsa, evde oturmasın, spor yapmaya gelsinler.”
25 yaşındaki Muhammed Akyıl ise bir işte çalışmadığını ve daha önce hiçbir sporla uğraşmadığını belirterek, “Engelliler lütfen evde oturmasın, dışarı çıkıp pozitif olmaya baksın. Çaba göstermezsen olduğun yerde sayarsın. Hedefim iyi bir voleybolcu olmak. Onun için de çaba gösteriyorum” diye konuştu.

Yedinci sınıf öğrencisi 14 yandaki Hakan Alparslan Duman da derslerindeki başarısını voleybolda da gösteriyor.
Duman, “Daha önce futbola gidiyordum, şimdi voleybola devam ediyorum. Voleybol çok hoşuma gidiyor, eğer çalışırsam iyi bir voleybolcu olurum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!