Krizden çıkışın sinyallerini veriyor

Güncelleme Tarihi:

Krizden çıkışın sinyallerini veriyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2009 10:37

DTO Başkanı Özer, krize rağmen Denizli ekonomisindeki dinamik yapının devam ettiğini söyledi.Yeni

Haberin Devamı

Özer, krizin en çok hissedildiği 2009 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında, Denizli'de 447 firmanın açıldığını, 161 firmanın da kapandığını tespit ettiklerini söyledi. Özer, 2008 yılında da, 705 firmanın açıldığını, buna karşılık 124 firmanın kapandığını hatırlattı.

Denizli Ticaret Odası'nın kayıtlarına yansıyan bu durumun dikkati çekici olduğunu ifade eden Özer, şunları kaydetti:
“Verdiğim rakamlar, odamızın ticaret sicilinden alınan rakamlardır. Bizim yaptığımız araştırmalarda, yeni sektörlere girilmesi, yeni yeni dünya markalarının ilimize gelmesi, büyük alışveriş merkezlerinin açılması, alternatif sektörler arasında iş değişikliklerinin olması Denizli'deki dinamizmi gösteriyor. Mermercimiz, tekstilcimiz, yaşadığı tüm sıkıntıya rağmen, seracılık, hayvancılık, termal turizm, denizimiz olmamasına rağmen su ürünleri sektörü ve cam sanayi gibi sektörlere yönelerek, işini geliştirme yoluna gittiklerini görüyoruz.”

Denizli'de durağan bir ekonomik yapı olmaması nedeniyle, krizden etkilenen müteşebbislerin başka sektörlere yönelmeye başladıklarını, bu durumun da, açılan ve kapanan firma sayılarına yansıdığını kaydeden Özer, “Her ne kadar dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Denizli'de de bir kriz yaşansa da, ilimizdeki ekonomi durağan bir ekonomi değil. Hareketlilik devam ediyor. 'Öldük, bittik' demek yerine, kriz psikolojisiyle hareket etmek yerine, yeni arayışlara yöneldiklerini anlıyoruz. Odamız elemanlarının yaptığı birebir görüşmelerde de bu durumu tespit ettik” diye konuştu.

Oda yönetimi olarak, her hafta yapılan toplantıda, açılan ve kapanan firma sayıları ve sektörlerin durumunu tartıştıklarını dile getiren Necdet Özer, 2009 yılının ilk 3 ayında Denizli'de açılan iş yeri sayısının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:
“Türkiye rakamlarına baktığımız zaman, Denizli krizden en fazla etkilenmesine rağmen, açılan firma sayısı bakımından, Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde olduğunu görüyoruz. Bizim aldığımız rakamlara göre, her geçen gün açılan firma sayısının arttığını, Denizli'nin ekonomik ve dinamik yapısının devam ettiğini görmekteyiz. Bu durum Denizli'mizin ticari yapısının canlı olduğunu ve dinamikliğini göstermektedir.”

Özer, elde ettikleri rakamların, Denizli'nin kriz ortamından çıkmaya başladığı konusunda iyimser bir düşünceye sevk ettiğini ifade ederek, “Hiçbir kazancın olmadığı yerde, bu iş yerleri açılmaz. Hareketli bir potansiyelle, ticari hayatın canlanmaya başladığını müşahede ediyorum” dedi.

Necdet Özer, 2009 yılından itibaren, açılan ve kapanan firmaların sektörlere göre dağılımıyla ilgili geniş çaplı bir araştırma yapmak için çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.

KRİZ ORTAMINDA BÜYÜYEN FİRMALAR

Yaşanan küresel ekonomik krize rağmen, Denizli'de büyümeye devam eden, yeni şubeler açan firmalar da dikkati çekiyor.

Denizli'nin büyük alışveriş merkezlerinden olan Pekdemir Çiftliği, 3 ailenin ortak bir isim altında sürdürdüğü ticari faaliyet nedeniyle yeni şubeler açarken, alternatif sektörlerde yatırım yapıyor.

Pekdemir Çiftliği Alışveriş Merkezleri Genel Müdürü Adnan Pekdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhasebeleri ayrı, ancak markalarının tek olması nedeniyle krizden çok fazla etkilenmediklerini, yaptıkları birikimleri kullanarak, 23. şubelerini açtıklarını söyledi. Pekdemir, şunları kaydetti:
“Yıllık ciromuz 100 milyon dolar civarında ve mağazalarımızda bin kişi istihdam ediyoruz. Türkiye'deki kurumsallaşamamış aile şirketleri, genelde ikinci kuşakta miras yoluyla bölündüğünde güçlerini kaybediyor. Biz, üçüncü kuşak olmamıza rağmen, tek marka adı altında faaliyetlerimizi bölünmeden sürdürüyoruz. Küresel krizi hissettiğimizde, alternatif sektörlere yöneldik. Benzin istasyonu, ev tekstili ve giyim ürünleri perakende sektörü, ayakkabı, mobilya gibi ulusal ve uluslararası markaları Denizli'ye getirdik. Aydın Nazilli ilçesi, Horsunlu kasabasında yer alan su damacana dolum tesislerini bünyemize katarak, tek marka altında faaliyetlerimizi çeşitlendirdik.”

Denizli’deki iş fırsatları:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!