Marmaris Müzesi Müdürü'ne çifte soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Marmaris Müzesi Müdürüne çifte soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2009 11:39

MARMARİS Müzesi Müdürü arkelog Doç. Dr. Neşe Kırdemir hakkında, emekli olmasına 3 gün kala, 20 günlük izne çıkarken İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü'ye bilgi vermediği ve atamalarının iptaliyle ilgili basına açıklama yaptığı gerekçesiyle çifte soruşturma açıldı. Doç. Dr. Neşe Kırdemir, 22 yıllık meslek hayatı boyunca hakkında ilk defa soruşturma açıldığını belirterek, Knidos Antik Kenti'ndeki kazılarda yağmayı ortaya çıkarıp, çalışmaları durduttuğu için İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü'nün kendisinden intikam almak istediğini iddia etti.

Haberin Devamı

Evli, 2 çocuk annesi Arkeolog Doç. Dr. 48 yaşındaki Neşe Kırdemir, 2000 yılında görev yaptığı Erzurum'dan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'ne atandı. Doç. Dr. Neşe Kırdemir, Valilik ve Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün talimatıyla, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Marmaris Müzesi'ne müdür olarak görevlendirildi.

Kadrosu Bodrum'da görünen Doç. Dr. Kırdemir, 8 yıl içerisinde çeşitli tarihlerde 3 kez Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne atandı. Ancak atamaları her defasında son anda geri alındı. Doç. Dr. Kırdemir, son olarak 20 Kasım 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün'ün imzaladığı kararname ile 4'üncü kez Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'ne atandı. Fakat Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Valilik aracılığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Kırdemir'in Marmaris Müze Müdürü olarak görevine devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine Kırdemir'in ataması 1 Şubat 2009 tarihinde Bakanlık tarafından geri alındı. Atamaların her seferinde geri alınmasına tepki gösteren Kırdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dilekçe göndererek 14 Şubat'ta emekliliğini isteyip, izne ayrıldı.

Haberin Devamı

‘İNTİKAM ALMAK İSTİYOR’ İDDİASI

3 gün sonra emekli olmayı beklerken, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hakkında iki soruşturma birden açılan arkeolog Doç. Dr. Neşe Kırdemir şok oldu. Doç. Dr. Kırdemir, Knidos Antik Kenti'nde 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile başlayan kazılarda eserlerin tahrip edildiği, burada bulunan Helenistik ve Roma dönemine ait 148 eserin envanter altına alınmadan bir depoda saklandığı ve 2 bin yıllık antik köprü üzerine kazı evi yapıldığını ortaya çıkararak, çalışmaların durmasına neden olduğu için İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü'nün kendisinden intikam almaya çalıştığı ileri sürdü. 22 yıllık meslek hayatında ilk kez hakkında soruşturma açıldığını belirten Doç. Dr. Kırdemir, şunları söyledi:


“Soruşturmaların gerekçesi çok komik. 20 günlük izne çıkarken İl Kültür ve Turizm Müdürü Süslü'ye bilgi vermemişim. Oysa ki, Kaymakam'ın izni ve bilgisi dahilinde çıktım. Bu da İl kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bildirildi. İkinci soruşturmanın nedeni ise, izinde atamalarımla ilgili basına açıklama yapmam. Müdür Süslü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kendisine verdiği yetkileri devlet yararına değil, siyaset amacıyla kullanıyor. 22 yıllık sicilimi emekliliğime 3 gün kala lekelemek istiyor. Savunmamı verip, emekli olacağım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!