Siz sorun, biz cevaplayalım

Güncelleme Tarihi:

Siz sorun, biz cevaplayalım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 16:33

Okurlarımızdan Sıla Yolu ile ilgili gelen soruları ve cevaplarını bu sayfada toparladık. Siz de sorunuzu "Bize ulaşın" bölümünden gönderebilirsiniz. İşte bazı örnekler:

Haberin Devamı

- Macaristan üzerinden gideceğiz. 3000 Euro'dan fazlasını deklare etmek gerekiyormuş. Peki her birimizde 3000 Euro olsa ve bunu bildirmesek sorun çıkar mı? Yoksa sadece araba bası mı 3000 Euro'ya izin var.
CEVAP:
Macaristan gümrük kurallarına göre kişi başına en fazla 3 bin Euro'ya izin var. Yani bu durumda örneğin sizin üzerinizde 2 bin, eşinizin üzerinde de 2 bin 500 Euro olabilir.

- Görevli olarak Almanya'da yaşamaktayım. Kendime ve eşime ait Yeşil Pasaportlarımız var. Kızım da eşimin pasaportunda kayıtlı. Halen aralık 2009 sonuna kadar oturma iznimiz bulunmakta. Bu sene karayolu ile Türkiye'ye gider isek hangi ülkeler için vize almamız gerekiyor?
CEVAP:
Yeşil pasaportlular Bulgaristan ve Yunanistan için vize almak zorundalar. Diğer ülkeler için vize gerekmiyor.

- Bulgaristan Avrupa'da yaşayan Türkler'den transit vize istiyor mu?
CEVAP:
Avrupa'da yaşayanlar Bulgaristan'dan transit geçiş için vize almak zorunda değiller.

- Kardeşimin arabasıyla izine gitmek istiyorum. Aldığım bilgilere göre vekalet lazımmış. Geçeceğim ülkelerde ADAC'den alınan vekalet geçerli mi?
CEVAP:
Alman Otomobil Kulübü ADAC'den alacağınız vekalet Türkiye dahil geçeceğiniz her ülkede geçerli.

- Bulgaristan'dan gitmek istemiyoruz. Bize Makedonya yolunun şu anki durumunu bildirirseniz seviniriz. Çünkü aldığımız bilgilere göre Bulgaristan bu sene daha da çekilmez olmuş.
CEVAP:
Bulgaristan'da en büyük sıkıntı rüşvet istenmesi ve bekleme süreleri. Alternatif olarak geçebileceğiniz Makedonya'da bazı yerlerde inşaat çalışmaları var. Örneğin henüz Makedonya'ya girmeden önce gelen Sırbistan sınır kapısı hala inşaat halinde. Eğer buradan geçiş haftasonuna denk gelirce bekleme süresi olabilir. Ayrıca Makedonya'ya girdikten hemen sonra başlayıp yaklaşık 10 kilometre süren bir yol çalışması da var. Size tavsiyemiz mümkün olduğunca gündüz ve hafta içi yolculuk yapın

- İstanbul ile ilgili bilgi verirseniz iyi olur, mesela hangi köprüden gidilse daha iyi?
CEVAP:
İstanbul'dan gelen bilgiye göre trafikte geçtiğimiz haftalarda yaşanan sıkışıklık sona erdi. Hangi köprüden geçeceğinize kendiniz karar vermelisiniz. Her iki köprüde de zaman zaman yığılmalar oluyor. Bunu önceden tespit etmek imkansız.

- Benim 13 yaşında kızım var. Annesinin passaportuna kayıtlı, resimli olarak ve vize bölümü de resimli. Türkiye'ye giderken bir problem çıkar mı? Eşim ve kızım Türk vatandaşı.
CEVAP:
Çocuklar için "Çocuk pasaportu" çıkartılması tavsiye ediliyor. Bir çok ülkede gerekmese de örneğin Sırbistan bu konuda ısrar ediyor. Büyükelçilik yetkililerininn tavsiyesi de bu yönde.

- Sıla Yolu'nda geçeceğimiz ülkelerdek konsoloslukların telefonlarını nereden bulabilirim?
CEVAP:
Önemli telefon numaralarını internet sayfamız www.hurriyet.de "Sıla yolu" bölümünde bulabilirsiniz. Bunun için önce merak ettiğiniz ülkeye, daha sonra ise "Bilmeniz gerekenlere" tıklayın.

- Ben haftaya arabayla izin için Türkiye'ye gideceğim. Pasapartumun süresi 2012'ye kadar geçerli fakat Almanya oturumum 17.09.2009'a kadar geçerli. Ben ise 15.08.2009'da dönüş yapacağım, yani oturumumun bitiş tarihinden yaklaşık 1 ay önce. Bu sorun olur mu?
CEVAP:
Bu durumda sorun çıkmaz. Yetkililerin verdiği bilgiye göre 1 aylık oturumla Almanya'ya sorunsuz girebilirsiniz.

- Slovenya'da vinyetsiz seyahat ettiğim için 150 Euro ceza ödedim. Paramı geri alabilir miyim? Ayrıca Türkiye'de köprüden KGS almadan geçiş yaptım. Acaba dönerken ceza yermiyim?
CEVAP:
Slovenya'da ödediğiniz ceza ile ilgili bir işlem yapamazsınız. Vinyet zorunluluğu olduğu halde vinyet pulu satın almadığınız için size bu cezanın kesilmesi normal.
Türkiye'de KGS almadan köprüden geçiş yaptığınız için de ülkeden çıkarken sınırda ceza ödemeniz gerekebilir.

- Bazı ülkeler için gerekli vinyeti yola çıkmadan satın almamız mümkün mü?
CEVAP:
Vinyet uygulaması şu ülkelerde var: Avusturya, Slovenya, Bulgaristan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, İtalya. Diğer ülkelerde otoyol ücreti ayrı ayrı gişelerde ödeniyor. Yola çıkmadan önce tedbir almak isteyenler vinyet pulunu bağlı bulundukları otomobil kulüplerinden de temin edebilirler. Örneğin Alman Otomobil Kulübü ADAC üyelerine böyle bir imkan sunuyor. Verilen bilgiye göre otomobil kulüplerinden şuan Avusturya, İtalya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti'nin vinyetini satın almak mümkün. Diğer ülkelerin vinyet pulu önceden satılmıyor. Bu ülkeler için gerekli vinyeti ülkeye girer girmez, sınırdaki vinyet satış noktalarında veya benzin istasyonlarında satın alabilirsiniz.

- KGS kartlarını nereden alabiliriz? ADAC'den satın almak mümkün mü?
CEVAP:
Kartları Türkiye'de, örneğin boğaz köprüsü önündeki satış noktalarından alabilirsiniz. Ancak yoğunluk nedeniyle bekleme süresi olabilir. Bu nedenle dileyenler KGS kartlarını Ziraat Bankası'nın yurtdışındaki şubelerinden de temin edebilirler. Ne yazık ki ADAC'nin böyle bir hizmeti yok.

- Biz tren yoluyla Türkiye'ye gideceğiz. Eşim Türk, ben Alman vatandaşıyım. Acaba herhangi bir ülke için vize almamız gerekiyor mu?
CEVAP:
Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşları, tren güzergahı üzerindeki hiçbir ülke için vize almak zorunda değiller. Yani eşiniz ve siz vize almadan yolculuk yapabilirsiniz.

- Eşim Fransız vatandaşı, iki cocuğum var, onlar da Fransız vatandaşı. Çocuklar fotoğraflarıyla annesinin pasaportuna kayıtlı. Sırbistan'a girerken bir sorun yaşarmıyız?
CEVAP:
Yetkililer, sorun çıkmaması için çocuklara fotoğraflı birer "Çocuk pasaportu" çıkartılmasını öneriyorlar. Ne yazık ki Sırbistan'da çok sayıda aile bunu yapmadığı için sorun yaşıyor.

- Türkiye'den yeşil pasaportlu bir misafirim buraya ziyaretimize gelecek. Karayolundan dönecek. Türkiye'ye giderken hangi ülkeler için vize alması gerekiyor?
CEVAP:
Yeşil pasaportlular Bulgaristan ve Yunanistan için vize almalılar. Hangi güzergahtan gedecekseniz misafiriniz o ülkenin Türkiye'deki temsilciliğine gidip vize alabilir.

- Ben İngiltere'den yola çıkacağım. Sigortamın verdiği bilgiye göre "Yeşil sigorta kartım" Sırbistan'da geçerli değil. Ne yapmam gerekiyor?
CEVAP:
Gerekli sigortayı 70 Euro karşılığında Sırbistan sınır kapısında yaptırabilirsiniz.

- Bizim arabamız lpg gazlı. Türkiye'ye giderken otoyol üzerinde gaz alabileceğimiz benzin istasyonlarının listesini nereden bulabiliriz?
CEVAP:
İnternette çeşitli sayfalarda otoyol üzerindeki benzin istasyonları sıralanıyor. Örneğin www.gas-tankstellen.de sitesinde (Almanca) önce "Otoyol yakınındaki istasyonlar" (Autobahnnahe Tankstellen) tıklayın. Daha sonra "ülkeyi" seçip arama yaptığınızda aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz. Sitede ayrıca "İstasyonları harita üzerinde göster" (Als Karte anzeigen)bölümü de oldukça faydalı. Bu arada Sırbistan'ın Niş kenti yakınındaki Hürriyet Hizmet İstasyonu'nun hemen yanındaki JP benzin istasyonunda da LPG gazı bulmak mümkün.

- Sırbistan ve Hırvatistan kimlik kontrolü sırasında "Uluslar arası sürücü belgesi" istiyormuş. Bu doğru mu?
CEVAP:
Yaşadığınız Avrupa ülkesinde, örneğin Almanya'da aldığınız ehliyet ile yolculuk yapabilirsiniz. Bunun haricinde bir belgeye ihtiyacınız yok.

- Macaristan'da yanımda ne kadar para bulundurabilirim?
CEVAP:
Her ülkenin kendine göre gümrük kanunları var. Macaristan'a girerken yanınızda 3 bin Euro'dan fazla para varsa bunu girişte gümrük memuruna bildirmelisiniz. Aksi taktirde arama yapılıp bir kişide 3 bin Euro'nun üzerinde bir miktar bulunursa bu paraya el konulabilir.

- Türkiye'ye girişte T.C kimlik numarası muhakkak olmalı mı? Bizim nüfus cüzdanları eski, üzerinde kimlik numarası yazmiyor. Nüfus cüzdanlarını değiştirmeden numarayı nerden öğrenebiliriz?
CEVAP:
TC kimlik numarası araç kaydı için gerekli. Olmayan bunu mutlaka öğrenmeliler. Numarayı Türkiye İçişleri Bakanlığının www.nvi.gov.tr internet sayfasındaki “T.C. kimlik numarası sorgulama” bölümünden öğrenebilirsiniz.

- Türkiye'ye giderken kullanacağımız araç eşimin üzerine kayıtlı, sigortası ise benim üzerime. Bir sorun çıkar mı?
CEVAP:
Bu durumda bir sorun çıkmaz. Sadece araç başkasının üzerine ise ve bu kişi ülkeye girişte aracın içinde değilse vekalet alınması gerekiyor.

- Gümrük yoğunluğunu öğrenmek için herhangi bir telefon numarası yok mu?
CEVAP:
Bilgi almak için bağlı bulunduğunuz otomobil kulübünü arayabilirsiniz. bunun haricinde Sırbistan'daki Hürriyet Hizmet İstasyonu'hda görevli arkadaşımıza da şu telefondan ulaşabilirsiniz: 00381-638982386

- Benzin alırken Euro bazında ne kadar para alıyorlar veya döviz nerde bozdurabiliriz?
CEVAP:
Euro ile ödeme yapıldığında komisyon ücreti alınıyor. Ancak bu oran her ülkede farklı. Genellikle yüzde 5 ile yüzde 15 arasında değişiyor. Euro bozdurmak için sınır kapılarındaki döviz bürolarınnı kullanabilirsiniz.

- Bulgaristan'dan geçerken Türk vatandaşlarına vize var mı?
CEVAP:
Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları, Bulgaristan'dan vizesiz transit geçiş yapabilirler.

- Macaristan veya Çek Cumhuriyeti Türkler'den vize istiyor mu?
CEVAP:
Avrupa'da yaşayan hemen hemen bütün Türk vatandaşları her iki ülkeden de vizesiz transit geçiş yapabilirler. Ancak Macaristan'da sadece İngiltere ve İrlanda tarafından verilen oturma izinleri/vizeler ile transit geçiş mümkün değil.

- Türkiye'den aldığım bir karton sigara ile Macaristan üzerinden Almanya'ya gitmek istiyorum. Bir sorun çıkar mı?
CEVAP:
Macaristan, Türkiye'de alınan sadece 2 paket (40 adet) sigaranın girişine izin veriyor. Bu konuda çok titiz davranan gümrük memurları, bunun üzerindeki sigaraya el koyuyor ve ceza yazıyor.

- Sırbistan'da otoyol geçiş ücretlerini yazarsanız çok seviniriz. Euro ve Dinar olarak ne kadar ödememiz gerekiyor?
CEVAP:
Hem Sırbistan, hem de diğer ülkelerde ödemeniz gereken otoyol ve vinyet ücretlerini internet sayfamızdaki "Sıla Yolu" köşesinde bulabilirsiniz. Burada fiyatlar hem "Euro" hem de "Dinar" olarak yazılı. Yapmanız gereken tek şey "Sırbistan"ı ve burada da "Bilmeniz gerekenler" bölümünü tıklamak.

- Bulgaristan'da olduğu gibi Sırbistan'a girişte de "Domuz Gribi Raporu" istendiği konuşuluyor. Bu doğru mu?
CEVAP:
Bize şuana kadar bu konuda hiçbir şikayet ulaşmadı. Hürriyet Hizmet İstasyonu'na uğrayan yolcular da Sırbistan'a girişte böyle bir sorunla karşılaşmadıklarını aktardılar.

- Sırbistan-Macaristan arasında kaç sınır kapısı var?
CEVAP:
Macaristan'dan Sırbistan'a iki ayrı sınır kapısından geçebilirsiniz. Biri Subotica yakınındaki Röszke (otoban), diğeri ise Tompa Kapı.

- İlk kez karayolu ile izine gideceğim. Hangi güzergah daha avantajlı, Macaristan mı yoksa Hırvatistan mı?
CEVAP:
Her iki güzergahın da kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Araç yoğunluğu olarak değerlendirildiğinde şuan her iki ülkeye girişte de uzun araç kuyrukları oluşuyor. Bunun nedeni Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde okul tatilinin başlamış olması. İki güzergah ile ilgili ayrıntılar www.hurriyet.de Sıla Yolu sayfamızda.

- Ağustosta izine gideceğiz. Bulgaristan'dan geçerken Türk vatandaşlarına vize var mı?
CEVAP:
Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları, Bulgaristan'dan vizesiz transit geçiş yapabilirler.

- Türkiye'ye Çekoslovakya üzerinden gideceğim. Bu ülkede vinyet ücretini euro ile mi yoksa kendi para birimi ile mi ödemekte fayda var?
CEVAP:
Öncelikle şunu belirtelim. "Çek Cumhuriyeti" ve "Slovakya" iki ayrı devlet. Yani artık "Çekoslovakya" diye bir ülke kalmadı. Sorunuza gelince: Geçeceğiniz her ülkede ödemeleri o ülkenin para birimi ile yapmanız her zaman daha ekonomik olur. Ayrıca hem Çek Cumhuriyeti, hem de Slovakya için vinyet almanız gerekiyor.

- Bulgaristan'dan geçmek istiyorum. "Domuz Gribi Raporu" almak zorunda mıyım?

CEVAP: Hayır almak zorunda değilsiniz. Bulgaristan'da bu raporu almanızı gerektiren resmi bir uygulama yok. Ancak bazı memurlar rüşvet alabilmek için yolculardan bu raporu istiyorlar.

- Rapor almadan yola çıktım. Bulgar memur rapor olmadığı için benden para aldı. Ne yapabilirim?
CEVAP: Sizden rapor veya rüşvet isteyen memuru daha sonra şikayet edip yetkililere bildirebilirsiniz. Bunun için olayın meydana geldiği yer, tarih, memurun adı veya yaka numarası gerekli. Şikayetinizi yazılı olarak bulunduğunuz ülkedeki Bulgar Büyükelçiliğine veya Sofya'daki Türk Büyükelçiliğine yapmanız tavsiye ediliyor. (Şikayeti gönderebileceğiniz adres ve numaralar için TIKLAYIN )

- Benden az önce rüşvet istendi. Büyükelçiliği aradım. Bana yardımcı olamadılar. Neden?
CEVAP: Büyükelçiliğin bulunduğunuz gümrük kapısını arayarak, müdahale etme yetkisi yoktur. Büyükelçilik ancak sizin yapacağınız şikayet ve vereceğiniz bilgilerin Bulgar makamlarına ulaşmasını sağlar.

- Benden "Çorba parası" aldılar. Şikayette bulunmam bana ne gibi bir fayda sağlar?
CEVAP: Türk yolculardan yıllardır rüşvet alınıyor. Ancak hemen hemen kimse şikayette bulunmadığı için bu önlenemiyor. Yetkililer "Şikayet sayısı artarsa Bulgaristan önlem almak zorunda kalır. Bu yıl şikayet ederseniz önümüzdeki yıl rahat edersiniz" bilgisini veriyorlar.


- Gümrük kapısında polisler domuz gribi raporu yok diye rüşvet isterse ve biz de
vermemekte direnirsek ne olur? Yasal işlem uygulanır mı?
CEVAP:
Bize yolculardan gelen bilgiye göre rüşvet vermedikleri taktirde bekletiliyorlar ya da hiç ülkeye sokulmuyorlar. Bu nedenle bir çok aile Yunanistan'dan gitmeyi tercih ediyor. Memurlar yasal işlem uygulayamazlar çünkü yaptıkları yasal değil.

- Yunanistan üzerinden gitmek istiyorum. Yolculuk ne kadar uzar?
CEVAP: Makedonya/Yunanistan üzerinden gitmeniz durumunda, yolculuğunuz yaklaşık 3 saat uzar. Yol ayrımı Sırbistan'ın Niş kenti yakınında.

- Makedonya'dan gidecek olanların da Hürriyet Hizmet İstasyonu'na uğrama imkanı var mı?
CEVAP:
Hürriyet Hizmet İstasyonu Sırbistan'ın Niş kenti yakınında. Avrupa'dan yola çıkan bir kişi Makedonya'ya veya Bulgaristan'a gitmek için Sırbistan'dan geçiyor. Bu durumda istasyon yolunuzun üzerinde kalıyor. Hizmet İstasyonu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi ve bulunduğu yeri gösteren haritayı yukarıdaki "Hizmet İstasyonu" bölümünde bulabilirsiniz.

- Hürriyet Sıla Yolu ilavesini kaçırdım. Ne yapabilirim?

CEVAP: İlavedeki bütün bilgileri ülkelere göre internet sayfamızdaki "Sıla Yolu" köşesinde bulabilirsiniz.Ayrıca ilave, gelen yoğun istek üzerine çok yakında tekrar yayınlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!