Öğrencilerden "Romeo ve Jüliet" yorumu

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerden Romeo ve Jüliet yorumu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2008 19:44

Hamburg'daki Othmarscher Kirchenweg Okulu öğrencileri William Shakespeare'in ünlü eserini günümüze uyarladılar. Aile içi şiddet zorunlu evlilik ve sözde namus cinayetlerinin irdelendiği oyun büyük beğeni topladı.

Haberin Devamı

HAMBURG'da Türk, Alman ve başka uluslardan gelen öğrencilerden oluşan tiyatro ekibinin Doro Kleffner yönetlenliğinde günümüze uyarladığı "Romeo ve Jüliet' oyunu, izleyicilerin büyük beğenisi kazandı.
İngiliz yazar Shakespeare'in 411 yıl önce yazdığı ve aileleri birbirine düşman olan iki gencin aşkını anlattığı eseri aile içi şiddet, zorunluk evlilik ve sözde namus cinayetleri kavramlarıyla güncelleştiren Kleffner, "Oyunda birbirine aşık olan Alman genç ve Türk kızı hikayesini ele alarak toplumda insanlar arasında var olan önyargıları irdeledik. Gençler dahi bu önyargılardan kurtulmuş değil. Oyunun amacı gençleri ve izleyicileri biraz olsun o kafalarında sabitleşmiş önyargılar üzerine düşünmeye sevk etmek" dedi.

Başrolleri Sevda Erol, Havva Öztürk, Funda Toprak, Ahu Uzun, Niko Skoumpris, Raimund Klose ve Onur Erdoğan'ın paylaştığı oyunda gençlerin üstün performans çizdiği gözlendi. Gençler oyun provalarında kendi önyargılarını gördüklerini ve oyun sonrası farklı kültür ve dinlere ait öğrenciler arasındaki ilişkilerin daha da düzeldiğini belirttiler. Oyunun Hamburg'da 16 yaşındaki Afgan kökenli Morsal O.'nun "çok batılı yaşam tarzında olduğu için" ağabeyi tarafından bıçaklanarak öldürülmesiyle acı bir güncellik kazandığını söyleyen yönetmen Kleffner, "Oyunda konu edip eleştirdiğimiz önyargılar birden gerçek olarak karşımıza çıktı. Acı olay önyargıların nelere mal olacağını tekrar gözler önüne serdi' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!