Gümüş At’ta ‘Mevsim Çiçek Açtı’

Güncelleme Tarihi:

Gümüş At’ta ‘Mevsim Çiçek Açtı’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 11:45

BU yıl ikincisi düzenlenen Gümüş At Sinema ve Müzik Ödülleri, Belçika’nın Gent şehrindeki tarihi Vooruit Sanat Merkezi’nde yapılan törenle sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Bir kaç yıl önce 25. kuruluş yılını kutlayan ‘Karma Kültür Gençlik Konseyi-Conseil de la Jeunesse Pluriculturelle’ (COJEP) ile Brüksel Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin ortak projesi olan ödüller, Avrupalı Türklerin kültürel çalışmalarını ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Festivalde bu yıl ‘Evet, ich will’, ‘180°’, ‘Almanya’ya Hoşgeldiniz-Willkommen in Deutschland’, ‘Mevsim Çiçek Açtı- Seizonen Kwam Tot Bloe i’ filmlerinin yanı sıra özel gösterimde bölümünde ‘Mutluluk’ ve ‘Prensesin Uykusu’ sinemaseverleri biraraya getirdi.

Livaneli katılamadı
Daha önce sinema dalında jüri başkanlığı yapacağı açıklanan Zülfü Livaneli, rahatsızlığından dolayı festivale katılamadı. Alga Algan, Emin Olcay, Vedat Erincin, Cihan İnan, Sinan Akkuş, Erkan Albay, Melike Tarhan, Betin Güneş, Kemal Sahir Güler, Osman Okkan’dan oluşan jüri üyeleri, En İyi Yönetmen Ödülü’nü Güzin Kar’a, En İyi Belgesel Ödülü’nü ‘Mutluluk Yolu’ ile Rabia Kaçar’a, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü ‘Willkommen ın Deutschland’ ile Nga The Cho’ya, En İyi Film Müziği Ödülü’nü Gerd Baumann’a, En iyi Senaryo Ödülü’nü ‘Mevsim Çiçek Açtı’ ile Ali Levent Üngör’e, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü ise ‘Mevsim Çiçek Açtı’ ile Feriha Ecem Çalık ve Ertuğrul Karakaya’ya layık gördü.

Babasına verdi
Müzik dalında En İyi Halk Müziği Sanatçısı Ödülü’nü alan Emre Gültekin’in sahneye babası Lütfü m Gültekin’i davet edip, “Bu ödülü müzik yolculuğumda bana yol gösteren babama vermek istiyorum” dedi. En İyi Müzik Grubu kategorisinde Kavpersaz, En İyi Pop Müzik Sanatçısı Ödülü Bahar Ateş, En İyi Fantezi Müzik Ödülü Özlem Ay ve En Genç Yetenek Ödülü ise Kürşat Zengin’e verildi. Sunuculuğunu Ece Vahapoğlu’nun yaptığı ödül töreninde Uyum ve Entegrasyon Ödülleri’ni Tristan Driessens ve Mario Rispo aldı. Karsu Dönmez-Lady Linn, Tristan Driessens, Seyyal Taner-Kürşat Zengin, Kavpersaz ve Mario Rispo’nun canlı performansları geceye damgası vurdu. Gümüş At Sinema ve Müzik Ödülleri törenine katılan ünlüler arasında, Kenan Işık, Çağan Irmak, Barış Falay, Murat Han, Seyyal Taner, Defne Samyeli, Özge Özder, Aslı Tandoğan ve Emin Olcay da vardı.

Türkiye'nin kafası karışık
GENT’in Scoop Sineması’nda yapılan gösterim öncesi sinemaseverin sorularını cevaplandıran ünlü yönetmen Çağan Irmak, en sevdiği filminin çok az kitleye ulaştığı halde kendisi için özel bir yeri olan ‘Karanlıktakiler’ olduğunu söyledi.

İzleyicilerden gelen “Türk sineması ile Avrupa sineması hakkında ne düşünüyorsunuz” şeklindeki sorusunu, “Türkiye ne ise, sineması da o” şeklinde cevaplayan Çağan Irmak, “Birçok ülke sinemasının kendine ait bir duruşu, rengi, kokusu var. Mesela bir İran filmine baktığınız zaman ‘Bu bir İran filmi’ diyebiliyorusunuz. Bir İtalyan filmine baktığınızda ‘evet işte bir İtalyan filmi” diyebiliyorsunuz. Türk sineması için henüz böyle bir şey sözkonusu değil. Çünkü Türkiye kafası karışık bir ülke. Biz bu kafası karışık olma ‘durumunu’ sinemada lehimize çevirebilirsek, o zaman çok şeyi başarmış olacağız. 41 yaşımdayım, 41 yıldır ülkemin bunlarla barışması için dua ediyorum" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!