Vatandaş ne dedi?

Güncelleme Tarihi:

Vatandaş ne dedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 16:28

Almanya'da yaşayan Türkler "Eğitimsiz bir gencin iş imkanı çok kısıtlı. Bu nedenle aileler çocuklarının eğitimine önem vermeli" dediler.

Haberin Devamı

Vatandaş ne dedi


HÜRRİYET Gazetesi'nin Bild ortaklığı ile düzenlediği eğitim anketini değerlendiren Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde yaşayan Türk kökenliler "İşsiz kalmasını istemiyorsanız çocuğunuzun eğitimine önem verin" dediler. Şuana kadar 200 binden fazla kişinin katıldığı ve 6 Mart'a kadar sürecek olan ankete herkesin katılması gerektiğini söyleyen Köln'de yaşayan Yasin Dalkıç, Almanya'da Türkçe ve İslam derslerinin de verilmesi gerektiğini söyledi.

Amasyalı Mustafa Şen, Almanya'nın eğitim sisteminin yetersiz olduğunu ve bu anketin eğitim sistemine bir nebze de olsa katkısı olacağını düşündüğü için yararlı bulduğunu belirtti. Esnaf Süha Ağdanıç, eğitimli bir kişiyle eğitimsiz bir kişinin hayatı algılayış biçiminin farklı olduğunu ve Almanya'da yaşayan herkesin eğitimi önemsemesi gerektiğinin altını çizdi. Yazar Selim Özdoğan, Hauptschule'ye gidenlerin iş imkanlarının çok kısıtlı olduğunu ve gençlerin geleceğini daha iyi tesis edebilmesi için eğitime büyük önem vermeleri gerektiğini söyledi. Erkan İneğici ise Hürriyet gazetesini sürekli takip ettiğini ve bu anketle eğitime verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Haberin Devamı

NE DEDİLER?

EĞİTİMDEKİ AÇIKLAR BELİRLENECEK
ALMANYA'da Aşağı Saksonya Eyalet Sosyal İşler Bakanı Aygül Özkan, eğitim anketinin çok önemli olduğunu belirterek, "Ankete ben de katılacağım. Çünkü eğitimde açıkları tespit etmek çok önemli. Anket birebir halktan eğitim konusundaki eksiklikleri, beklentileri ve görüşleri öğrenmek için son drece önemli. Anketten çıkacak sonuç eğitim politikalarının belirlemesinde yol göstereci olacaktır. Sonucu merakla bekliyor ve herkesin mutlaka katılmasını tavsiye ediyorum" dedi.

ERKEN YAŞTA ELEME BİTMELİ
ALMANYA'da Remscheid Göçmen Çocukları ve Gençleri Danışma Merkezi (RAA) yetkilileri, çocukların okulda daha başarılı olması için erken yaşta eleme ve değişik okullara dağıtma sisteminden vazgeçilmesini istediler. RAA müdürü Dr. Hakan Akgün, "Ümit ederim veliler, öğrenciler, öğretmenler bu ankete katılarak bugüne kadar hesaba katılmayan görüşlerini dile getirme imkanı bulurlar” dedi.

HAKSIZLIK YAPILIYOR
Dr. Akgün şunları söyledi: “Erken eleme sistemi dünyada sadece bir iki ülkede uygulanıyor. Daha on yaşındaki ne fiziki ne de zeka gelişimini tamamlamamış bir öğrencinin gelecekteki okul başarısını belirlemeye kalkmak onlara haksızlık etmekle eş anlamlıdır. Genelde ekonomik imkanları sınırlı olan alt tabaka Alman ve göçmen ailelerin çocuklarını dışlayan bu uygulama onların iyi eğitim alma olanaklarını sınırlamaktadır. Bana göre köklü bir sistem değişikliği ancak bu uygulamanın kaldırılmasıyla mümkün olur" diye konuştu.

SÖZ SAHİBİ OLMAK İÇİN KATILALIM
ALMANYA’nın Dortmund kentinde bulunan Anne-Frank-Karmaokulu 12. sınıf öğrencileri, sırayla anketi doldurdular. Öğrenciler adına konuşan Hasret Kuş (18), ”Gelecekte söz sahibi olmak istiyorsak, bu tür sosyal ve politik olaylarda aktif olmak zorundayız. Gelecek yıl öncelikli hedefimiz lise diploması almak, ardından da üniversiteye gitmek. Eğitim siteminde bizi de ilgilendiren önemli aksaklıklar var. Bunların düzeltilmesi hem kendimiz, hem de bizden sonra gelecekler açısından çok önemli. Tüm öğrencileri bu ankete katılmaya davet ediyoruz” dedi.

ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ ÖNEMLİ
ALMANYA'nın en büyük eğitim anketine katılıp soruları cevaplayan Aachen kentinden meslek öğrencisi Nurhayat Kılıç "İyi bir eğitim için öğretmen-öğrenci ilişkileri çok önemli" dedi. Ankete destek verilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç "Eğitim konusunda öğrencilerin fikirleri de önemli. Anketteki sorular neticesinde eğitim konusunda hangi eksikliklerin bulunduğu ortaya çıkacak. Çevremdekilere ankete katılmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!