Merkel: 30 yılın ihmali giderilecek

Güncelleme Tarihi:

Merkel: 30 yılın ihmali giderilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2010 11:40

Başbakan Angela Merkel başkanlığında dün düzenlenen 4. Uyum Zirvesi'nde dil ve eğitime ağırlık verilmesinin kaçınılmaz olduğu görüşünde birleşildi. 18'i Türk olmak üzere 110'a yakın katılımcının hazır bulunduğu zirvede, hayata geçirilmesi öngörülen Ulusal Eylem Planı büyük ölçüde şekillendirildi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da son dönemlerde ağırlıklı olarak sürdürülen uyum tartışmalarına paralel olarak dün Berlin'de düzenlenen “4.Uyum Zirvesi”ne dil ve eğitim damgasını vurdu. Başbakan Angela Merkel başkanlığında düzenlenen zirveye, aralarında çeşitli sivil toplum örgütü ve kuruluşlardan 18'i Türk olmak üzere 110'a yakın temsilci katıldı. Başbakanlıkta düzenlenen zirvede uyum kursları başta olmak üzere çocuklara yuvalarda Almanca öğretilmesi ve okullarda sorunu olan çocuklara bireysel destek verilmesi konusu gündemin ilk maddesini oluşturdu. Uyumun gerçekleşmesi için dil ve eğitime daha fazla önem ve ağırlık verilmesinin kaçınılmaz olduğunun altı çizildi.

CİDDİ ADIMLAR ATILIYOR
Başbakan Angela Merkel, Almanya'da 30 yıl boyunca yapılan ihmallerin son yıllarda atılan ciddi adımlarla giderileceğini söyledi. 2005 yılında hayata geçirilen Uyum Kursları sayesinde 2.8 milyon göçmen kökenli insanın 2015 yılına kadar Almanca öğreneceğine işaret eden Merkel, bu sayede uyumun da büyük ölçüde gerçekleşmiş olacağını söyledi. Merkel, 4. Uyum zirvesi'nden sonra Devlet Bakanı Maria Böhmer, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Aşağı-Saksonya Eyalet Başbakanı Wolfgang Böhmer ve Lünen Çok Kültürlülük Forumu yöneticisi Kenan Küçük'le ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, göçmen kökenlilerin de yerliler gibi iş piyasasında şans sahibi olduğunu söyledi. İyi eğitim gören, iyi bir meslek eğitimi yapan herkesin Almanya'daki iş piyasasında uygun bir işe girme şansı bulunduğunu da dile getirdi.

GÖÇMEN PERSONEL ARTMALI
Angela Merkel, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında göçmen kökenli personel sayısının artırılması için ağırlığını hap koyduğunu ve bu tutumunu sürdürmeye kararlı olduğunu da belirtti. Başbakan Merkel, ekonomik alanda büyük bir gelişme gösteren ve önemli bir dinamizme sahip olan Türkiye'nin Almanya'da yaşayan iyi eğitimli insanlar için de iyi bir işyeri kapısı olduğunun da altını çizdi. Bu yüzden özellikle Türk kökenli akademisyen arasında çalışmak için Türkiye'yi tercih edenlerin sayısının arttığını da ifade etti.

ÇOK KÜLTÜRLÜLÜK YATMADI
Basın toplantısında Merkel'in yanında oturan Çok Kültürlülük Forumu yöneticisi Kenan Küçük, “Çok kültürlülük yattı” görüşünü savunan Merkel'in yanında yer almasının çok kültürlülüğün yatmadığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Kenan Küçük, farklı kültürden, farklı ulustan insanların Almanya için bir zenginlik olduğunun altını çizerken, son aylardaki uyum tartışmaların göçmen kökenli insanları huzursuz ettiğine dikkat çekti. Kenan küçük, Almanya'daki göçmen kökenli insanların bu ülkeyi birlikte şekillendirmek için sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını da özellikle vurguladı.

İŞPİYASASI VE DENKLİK
Zirvede, yerel düzeyde uyum bağlamında sosyal sorunlu kesimlerde özellikle gençlerin şiddet uzak tutulması için projelerin desteklenmesinin yanı sıra ekonomik ve işpiyasasıyla ilgili öneriler de değerlendirildi. Göçmen kökenli gençlerin meslek eğitimi yapmalarının desteklenmesi, özellikle işsiz gençlerin işpiyasasına kazandırılması için daha fazla çaba sarfedilmesi kararlaştırıldı. Hükümetin yurtdışında alınan diplomaların denkliği için hazırladığı yasa tasarısının bu yıl sonuna kadar Federal Meclis'ae sunularak bu alanda ilk somut adımların atılması da talep edildi. İlik 2006 yıl temmuz ayında düzenlenen ve dün 4'üncüsü gerçekleşen Uyum Zirvesi'nde hayata geçirilmesi hedeflenen Ulusal Eylem Planı büyük ölçüde şekillendirildi.

TÜRK KATILIMCILAR
Zirveye, Avrupa Türk İşadamları ve Sanayiceleri Derneği (ATİAD) Başkanı Recep Keskin, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nden (DİTİB) Bekir Alboğa, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'ndan (AABF) Ali Ertan Toprak, Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat, Almanya Türk Veliler Birliği Federasyonu'ndan (FÖDET)Berrin Alpbek, Türk-Alman Sağlık Vakfı'ndan Yaşar Bilgin, Doğan Media Int. Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, İhlas Medya'dan Kenan Kubilay, Sabah Grubundan Mikdat Karaalioğlu, Çokkültürlü Forum-Lünen'den Kenan Küçük, Federal İşverenler Birliği'nden Önder Kurt, Etnik Tıp Merkezi Uyum Komisyonu'ndan Ramazan Salman, Federal Göçmen Örgütler Birliği'nden Mehmet Tanrıverdi, Santex'ten Kemal Şahin, Kreuzberg Eğitim Merkezi (BWK) yöneticisi Nihat Sorgeç, Deta Med. Yöneticisi Nare Yeşilyurt, Hessen'li öğretmen Nurgün Altuntaş.

Türk-Alman Öğrenci ve Akademisyenler Platformu Başkanı Engin Olguner katıldı. Alman Yahudiler Merkez Konseyi, İtalyan Dernekler Koordinasyonu, Sırp Merkez Konseyi, İspanyol Veliler Birliği, Hırvatistan Dünya Kongresi temsilcilerinin yanı sıra başka göçmen örgütlerin temsilcileri de hazır bulundu.

BAKANLAR DA KATILDI
Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, Federal Aile Bakanı Kristina Schröder, Federal Bilim ve Eğitim Bakanı Annette Schavan, Federal Sağlık Bakanı Philipp Rösler, Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Baden-Württemberg Eyalet Başbakanı Stefan Mappus, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft, Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier.

Alman İşverenler Birliği, Federal Çalışma Ajansı, Alman Polis sendikası, Alman Sendikalar Birliği, Alman Futbol Federasyonu, Alman Protestan kilisesi ile Alman Katolik Kilisesi temsilcileri başta olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlardan temsilciler de katıldı.

TÖREN: UYUM ZİRVELERİ ŞOV DEĞİL
Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Üyesi ve partinin meclis grubu uyum sözcüsü Serkan Tören, her yıl düzenlenen uyum zirvelerinin bir şov olmadığını, aksine zirvelerin başarılı bir uyum politikasının belirlenmesi açısından önemli bir adım teşkil ettiğini belirtti. Tören, göçmen kuruluş temsilcileri, ekonomi uzmanları ve politikacıların katılımıyla gerçekleştirilen uyum zirvesinden olumlu kararlar alınmasını beklediğini ifade etti. Tören, zirveler sonucunda ortaya çıkacak sonuçların en iyi şekilde değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!