"Dil kimliğin anahtarıdır"

Güncelleme Tarihi:

Dil kimliğin anahtarıdır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2010 10:39

Bremen'de 2. Entegrasyon Haftası düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Çok dillilik ve Türkçe konusunun işlendiği panelde Prof. Dr. Gülşen Sahatova, "Dil, benliği, kimliği oluşturan bir anahtarlıktır. Bu anahtarlık ne kadar dolu ise, dünyaya açılan kapılar o kadar fazladır" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Bremen kentinde 2. Entegrasyon Haftası nedeniyle düzenlenen panelde çok dilliliğin okul ve toplumda kullanılışı konuları tartışıldı. Tarihi Bremen Belediye Sarayı'nda düzenlenen panele konuşmacı olarak, Prof. Dr. Gülşen Sahatova, Bremen Eğitim ve Bilim Senatörlüğü Eğitim Bölümü Müdürü Cornelia von Ilsemann, Öğretmen Regina Piontek ve SZ Walle Okul Müdürü Helmut Zachau katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Dr. Sabine Uzuner yaptı.

Almanya'da 108 dil
Okula yeni başlayan çocukların yarısının göçmen kökenli olduğu dile getiren Dr Sabine Uzuner, "Bu çocuklar, çok kültürlülüğün yanı sıra, bir de anadilini beraberinde getiriyorlar. Fakat ne yazık ki toplumun büyük çoğunluğu hala tek dilliği doğru buluyor" diyerek konuyu tartışmaya açtı. Ardından konu üzerine konferans veren Prof. Dr. Gülşen Sahatova, dillerin tarihi ve önemi üzerine bilgi verdikten sonra, "Dil, insan benliğini kimliğini oluşturan bir anahtarlıktır. Bu anahtarlık ne kadar dolu ise, dünyaya açılan kapılar o kadar fazladır" dedi. Prof. Dr. Sahatova Almanya’da 108 dil konuşulduğunu söyledi. Aldıkları yeni kararlar üzerine bilgi veren Bremen Eğitim ve Bilim Senatörlüğü yetkilisi Cornelia von Ilsemann, Bremen’de artık her dilin destek göreceğini belirterek "Önümüzdeki şubat ayından itibaren, okulda yüzde 3 oranını geçen göçmen öğrencilere, anadil dersi verilecektir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!