Kısıtlı bütçe perişan etti

Güncelleme Tarihi:

Kısıtlı bütçe perişan etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2010 12:02

76 bin Euro'luk Leonardo da Vinci eğitim projesi boşa gidiyor. AB projesi çerçevesinde kurs almak için 3 aylığına Adana’dan Almanya’ya gelen 24 öğrenci başıboş geziyor. Bazı öğrenciler polislik oldu. Aç kaldıklarını söyleyen öğrencilere kentteki Türk esnaf yiyecek içecek veriyor.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği fonlarından karşılanan 76 bin Euro'luk Leonardo da Vinci eğitim projesi çerçevesinde 3 aylık eğitim amacıyla Adana’dan Almanya’nın Regensburg kentine gelen bir grup öğrenci başıboş dolaşıyor. Almanya’da okullar tatil olduğu için Türk öğrenciler 40 gündür sokaklarda zaman öldürüyor. Organizatörler öğrencileri oyalamak için Almanca kurs adı altında camide bir kurs başlattı. 2 saatlik kursu, Almanca öğretmeni olmayan camiden biri veriyor. Bazı öğrenciler marketten hırsızlık yaptıkları iddiasıyla polislik olurken, bir öğrenci öğretmeniyle tartıştığı için apar topar Türkiye’ye gönderildi. Aç kaldıklarını söyleyen öğrencilere kentteki Türk esnaf yiyecek içecek veriyor.

Yanınıza pirinç alın

Eğitim amacıyla 9 Temmuz'da Almanya’nın Regensburg kentine gelen Adana Kiremithane Meslek Lisesi öğrencilerinden bir grup şikayetlerini şöyle dile getirdi: “Bize TİG kaynağı ve Almanca kursu yanında gezi amacıyla 3 aylığına Almanya projesi bulunduğunu söylediler. 24 öğrenci bu kursa katılmak için seçildi. Bizden gelirken biner Euro harçlık almamızı istediler. Babalarımız kredi çekip biner Euro’yu bizimle gelen öğretmenlere verdi. Bu paranın yanında bize makarna, pirinç, şeker, salça gibi yiyecek malzemesi almamızı da tavsiye ettiler.

Haftada 50 Euro veriyorlar

Haberin Devamı

9 Temmuz’da Regensburg'a geldik. Geldiğimizden bir kaç gün sonra bizi bir fabrikaya götürüp gezdirdiler. Orda kaynak üzerine Almanca bir video film gösterdiler. Hiçbir şey anlamadık. Bir daha herhangi bir kurs görmedik. Geleli 40 gün oldu. Bir kere Salzburg’a günübirlik bir gezi düzenlediler. Bir gün de Münih’e götürdüler. Orada Dachau’da Nazi Toplama Kampını gördük. Hepsi bu kadar. Bize sadece sabah kahvaltısı ve akşam yemeği veriliyor. Babalarımızın bizim için verdiği bin Euro’dan haftada 50 Euro harçlık veriyorlar. 50 Euro harçlıkla bir hafta boyunca öğlen yemeği ve başka ihtiyaçlarımızı gidermemiz gerekiyor.

Öğretmenler Münih'e gitti

Kurs olmadığı için sabahtan akşama kadar geziyoruz. Can sıkıntısından patlıyoruz. Türk kahvehanelerine gidiyoruz. Böyle zamanı doldurmaya çalışıyoruz. Çarşamba günü camide bir kurs başlattılar. Üç gruptan biri iki saatliğine kursa gidiyor. Kursu veren kişi bir Türk ve Almanca öğretmeni değil. Başımızdaki öğretmenler 3 gün Münih’e gidip kaldılar. Bizi burda tek başına bıraktılar.

Tatilde gelmeleri şanssızlık

Haberin Devamı

DİTİB camiinde Almanca kursu veren Korkut Börteçene ise şöyle dedi: “Ben Almanca öğretmeni değilim. Bu bir bilgilendirme kursu. Biz onlara sadece günlük bazı Almanca konuşmaları öğretiyoruz. Biz dernek olarak bundan bir ücret almıyoruz. Bize organizatörler gelip yardımda bulunur musunuz dediler. Bunların tatilde gelmiş olmaları bir şanssızlık. Çocuklar oraya buraya gidip şikayet ediyorlarmış, ama eve gelip yemeklerini yiyorlar. Öğrencilerin aç kalıyoruz demesi bana biraz acayip geldi. Bunlar burda Türk esnafa gitmişler, kendilerine acındırıp bedava döner almışlar. Sonra başka yerde de yapmışlar.”

Bütçe düşük

Projenin Almanya’daki organizatörü CME turizmin yetkilisi Aykut Alkan ise projenin bütçesinin düşük olduğunu ve proje gecikmeli geldiği için bazı aksaklıklar yaşandığını söyledi. Bu projenin ilk başta AB’ye uyum amacı taşıdığını, öğrencilerin bu projeyle bir AB üyesi ülkeyi tanıma fırsatı bulduğunu belirten Alkan, projenin faaliyet planında Almanca veya bir okulda kaynak kursu planı bulunmadığını söyledi. Almanya hakkında bilgileri öğrencileri gezdirirken anlattıklarını ifade eden Alkan, şu anda okulların kapalı olduğunu, okullar açılınca Eckert adlı okulla kurs imkanlarını görüşeceklerini belirtti.

Günlüğü 19 Euro'ya geliyor

Haberin Devamı

Alkan camide verilen Almanca kursunun ise kendilerinin ücretsiz bir yan hizmeti olduğunu söyledi. Alkan şöyle dedi: “Bu proje düşük bütçeli bir proje. 28 kişi var. Herbiri için gidiş dönüş bileti 360 Euro ödedik. Bu toplam 10 bin 80 Euro tutuyor. Bu proje için ayrılan 76 bin Euro, ama verilen net para 60 bin Euro. 16 bin Euroyu Ulusal Ajans aldı. Uçak parasını çıkınca, geriye 50 bin Euro kalıyor. Bu 50 bin Euro’yu 28 kişiye 90 gün için taksim ederseniz, günlük kişi başına 19 Euro düşüyor. 19 Euro’yla yatacak, yiyecek ve kursu nasıl karşılarsınız?”

Çocuklar yanılıyor

Öğrencilerle birlikte gelen projenin sorumlusu Kiremithane Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ersen Yılmaz “Ben gazetecileri tanıyorum” diyerek kendisiyle konuşma talebimizi geri çevirdi. Ersen yılmaz, “Mevzuat böyle. Çocuklar sanıyor ki, her gün kurs var. Öyle değil. Bu projenin amacı başka” dedi.

Paraya el koymadık

Haberin Devamı

Projeyi onaylayan Ulusal Ajans ise Hürriyet’in olayı araştırması üzerine inceleme başlattı. Ulusal Ajans’tan yapılan yazılı açıklamada “projeye ilişkin sorumlu birimimiz tarafından yapılan ilk inceleme neticesinde asağıdaki cevapları vermeyi uygun gördük. Bu cevaptan ayrı olarak konu hakkında baslatılan idari inceleme süreci daha detaylı olarak devam edecektir” denildi. Ulusal Ajans’ın 16 bin Euro’ya el koydu iddiasının da çok komik bir ifade olduğunu belirten Ulusal Ajans yetkilileri “Ulusal Ajans tüm parayı hibe eder. Parayı biz ödüyoruz. Yalnız projenin yüzde 80’lik bir ilk ödemesi vardır. Geri kalan yüzde 20’sini faaliyetler bittikten sonra veririz” dedi.

Haberin Devamı

Ulusal Ajans, Hürriyet’in konuyla ilgili sorularını şöyle yanıtladı:

- Projede TİG kaynak ve dil kursları var mı?

Projenin adı “ TIG Kaynak Yöntemlerine Operatör Yetiştirme (OPERATIG)” olarak belirlenmiştir. Proje başvuru formunda kaynak kursları faaliyet programında görünmektedir.

- Projenin faaliyet programı neler?

Proje sahibi kuruluş, başvuru formunda proje kapsamında öncelikle iki haftalık “teorik eğitim” alınması ardından da “kaynakçılıkla ilgili çeşitli alanlarda çalışma deneyimi kazanılmasını” amaçladığını bildirmiştir.

- Projeye göre öğrencilere üç öğün yemek mecburiyeti var mı?

Proje kapsamında öğrenciler için harcanması öngörülen “iaşe ve ibate“ başlıklı yeme içme ve barınma için ayrılan bir miktar bulunmaktadır. Bu miktar genellikle sabit bir miktardır ve kaç öğün yenileceği ile ilgili bir bilgi içermemektedir. Proje sahibi kuruluşun öğrencilerin beslenme ihtiyacının da bu harcama kaleminden karşılanması beklenmektedir.

- Somut olarak bu projenin hedefi nedir?

Proje sahibi kuruluş tarafından başvuru formunda projenin amacı şu şekilde ifade edilmiştir:

Bu proje kapsamında katılımcıların TIG kaynak alanında kendilerini geliştirmeleri ve uluslararası tanınan bir sertifikaya sahip olmaları beklenmektedir. Bu arada katılımcıların yabancı dil düzeylerinin artması ve uluslararası tecrübe kazanması da amaçlanmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!