Eski başkanın yolsuzluğunu halefi ortaya çıkardı

Güncelleme Tarihi:

Eski başkanın yolsuzluğunu halefi ortaya çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2010 09:31

Almanya'da DİTİB'e bağlı Marktredwitz kentindeki Süleymaniye Camii adına toplanan 74 bin 500 Euro'yu kendi hesabına yatıran eski başkan Selim Özkan, suçunu kabul etti. Yeni Başkan Celal Öztürk'ün ortaya çıkardığı yolsuzluğa karışan selefi, paranın bir kısmını verip iflasını açıkladı.

Haberin Devamı

Almanya’da Bavyera Eyaleti’ne bağlı DİTİB-Marktredwitz Türk İslam Birliği’nde 2001-2005 yılları arasında iki dönem başkanlık yapan Selim Özkan’ın derneğin 74 bin 500 Euro parasını kendi hesabına geçirdiği tespit edildi. Durumun ortaya çıkmasıyla harekete geçen Hof Savcılığı’nda suçunu kabul eden ve 36 bin 500 Euro’yu peşin olarak geri ödeyen Selim Özkan, kalan parayı ödemeyeceğini bildirip kişisel iflasını ilan etmesiyle olaylar patlak verdi.

Halefi ortaya çıkardı

Dernek adına stand açarak sürekli para toplanmasından şüphelenip, 2005 yılında yapılan olağan kongrede önce yönetime giren ve dernek yönetim kurulu tarafından 2005 yılında başkan seçilen Celal Öztürk, yaptığı araştırma ve inceleme sonucu yolsuzluğu ortaya çıkardı. Öztürk, ilk incelemede eski başkan Selim Özkan’ın dernek adına topladığı 36 bin 500 Euro yardım parası ve camiye yapılan 4 bin 500 Euro hibenin toplamı olan 40 bin 500 Euro’yu derneğe ait banka hesabına yatırmadığı ve parayı kendi hesabına geçirdiği belirlendi.

Kendini ele verdi

Derneğe 2005 yılında başkan seçildikten sonra eski hesapların kontrolü için divan kurulundan seçimlerin askıya alınmasını talep eden yeni başkan Celal Öztürk, divandan tam yetki alıp eski başkan Selim Özkan’dan banka trafiğini kontrol etmek için vekalet aldı. Yeni başkan Celal Öztürk, yaptığı kontrollarde dernekte yapılan yolsuzluğun daha fazla olduğunu tespit etti. Selim Özkan’ın cami adına toplanan 40 bin 500 Euro’nun yanı sıra derneğe ait hesabından aralıklarla 34 bin Euro daha çektiği anlaşıldı.

İkinci dava açıldı

Süleymaniye Camii’nde ortaya çıkan yolsuzluğun tüm detaylarını DİTİB'in Köln Merkezi'ne ve dönemin Nürnberg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Atıf Akşit’e bildiren Celal Öztürk ve yönetim kurulu, yapılan arabuluculuğa rağmen Selim Özkan’ın kalan 38 bin Euro borcunu ödememekte direnince, dernek tarafından 2007 yılının Mart ayında Hof Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Açılan davayı dernek kazanırken suçlu bulunan Selim Özkan, parayı ödememek için Savcılığa kişisel iflasını bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen dernek yönetimi, kalan 38 bin Euro’yu almak için 74 bin 500 Euro’ya kefil olan Selim Özkan’ın ağabeyi S.Ö. aleyhinde 2009 yılında Weiden Şehir Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı. 7 Haziran 2010’da yapılan son mahkemeyi de kazanan dernek yöneticileri, kalan parayı alabilmek için iki haftalık itiraz süresinin dolmasını bekliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!