Sağır ve dilsiz sanıklara, ‘sessiz olun’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sağır ve dilsiz sanıklara, ‘sessiz olun’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2010 10:54

BURSA’da, kendileri gibi sağır ve dilsiz 25 yaşındaki Erden Çalışkan’ı derneklerine çağırdıktan sonra bıçaklayarak cebindeki 350 TL ve sim kartını gasp ettikleri öne sürülen 23 yaşındaki Emre Kahraman ve 24 yaşındaki Fatih Özdemir’in yargılanmasına başlandı. Mahkemede el kol hareketleriyle müdahalede bulunan sanıkları, hakim ‘sessiz olmaları’ konusunda uyardı. Sanıklar, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Merkez Osmangazi İlçesinde meydana gelen olayda, işitme engelli Emre Kahraman, kendisi gibi işitme engelli Erden Çalışkan’a bir süre önce 250 TL borç verdi. Ancak Erden Çalışkan borcunu süresinde ödemedi. Bunun üzerine Emre Kahraman, yanındaki arkadaşı Fatih Özdemir ile birlikte geçen nisan ayında Çalışkan’a cep telefonu ile mesaj gönderip, Hacıilyas Mahallesi’nde bulunan Sağır ve Dilsizler Derneği’ne gelmesini istedi.

Derneğe gelen Erden Çalışkan ile Emre Kahraman ve Fatih Özdemir arasında para yüzünden çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüşünce, iddiaya göre Kahraman ve Özdemir, Çalışkan'ı dövüp cebindeki 350 TL'sini ve sim kartını aldı. Kavga sırasında Çalışkan, bıçakla sağ bacağından da yaralandı.

Kaçan şüpheliler yakalanırken, yakınlarına cep telefonu ile mesaj gönderip yardım isteyen Çalışkan ise ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sorgulamalarından sonra mahkemeye çıkartılan şüpheliler tutuklanarak cezaevine konuldu.

SUÇLAMAYI REDDETTİLER

Olaydan sonra, haklarında Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘Nitelikli yağma’ suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan sağır ve dilsiz sanıklar Emre Kahraman ile Fatih Özdemir’in yargılanmalarına başlandı. Yeminli tercüman aracılığı ile savunmalarını yapan sanıklar, yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

İfadesinde, Erdem Çalışkan’dan 350 TL borç istediğini söyleyen Emre Kahraman, “Erdem, istediğim parayı buluştuğumuz lokalde bana verdi. Daha sonra yanımıza gelen Fatih, aralarındaki bir husumetten dolayı dışarı çağırdığı Erdem’i bıçakladı. Olayı bana anlatınca korkudan kaçtık. Kimseyi dövmeyip parasını da gasp etmedim” dedi.

Savunmasında, Erdem Çalışkan ile internette chat yaparken kız meselesi yüzünden küfürleştiğini öne süren Fatih Özdemir ise, “Erdem’in, derneğe geldiğini öğrenince konuşmak için yanına gittim. Bana yine küfür edince kavgaya başladık. İddia edildiği gibi onu bıçaklamadım, sim kartını da almadım” diye konuştu.

KADIN HAKİMDEN ‘SESSİZ OLUN’ UYARISI

Duruşmada yeminli tercüman ile verdiği ifadede yaşadıklarını anlatan Erdem Çalışkan’a sanık sandalyesinde oturan sağır ve dilsiz sanıklar el- kol işaretleri ile tepki gösterdi. Bu hareketleri gören duruşma hakimi Hatice Tuna, tercüman aracılığı ile sanıkları ‘sessiz olmaları’ için uyardı.
Hakimin uyarısından sonra yerlerine oturan sinirli sanıklar, Erdem Çalışkan’ın kendilerinden şikayetçi olmaması üzerine tahliye edildiklerini öğrenince, duruşma salonundan sevinerek ayrıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!