"Afete" karşı tepki seli

Güncelleme Tarihi:

Afete karşı tepki seli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2010 12:01

Alman birinci televizyon kanalı ARD’den sonra dün de Phoenix kanalında da gösterilen, Ermenice'de "afet" anlamına gelen Aghet adlı belgesel filme Türkler'den tepki yağdı.

Haberin Devamı

ALMAN devlet televizyonu ARD'de 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tek taraflı görüşle savunan “Aghet-Bir soykırım” isimli belgeselin yayınlanması Almanya'nın Köln, Essen, Hannover ve Münih kentlerinde protesto edildi. Almanya Türk Dernekleri Birliği'nin Köln'deki WDR binası önünde düzenlediği protesto gösterisinde katılanlar Ermeni diasporasının dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını belirttiler. Birlik Başkanı İsa İlyasoğlu, okuduğu basın bildirisinde ARD'yi tek taraflı yayınını kınayarak şunları söyledi:

Arşivlere bakılsın

“Soykırım gibi milletimizi çok ağır bir şekilde suçlayan bir filmi biz Almanya'da yaşayan 3,5 milyon Türk'ün vergileriyle finanse edilen bir kurumun yayınlamasını şiddetle kınıyoruz. Filmin yapımına kaynak gösterilen belgelerin ağırlıklı olarak Ermeni tarafından ve bazı sübjektif kaynaklara dayandırılması katiyetle Türk arşiv ve belgelerine başvurulmaması bu filmin ne kadar yanlı ve ön yargılı yapıldığını ortaya koymaktadır. Bu konunun açtığımız arşivlere bakılarak tarihçiler tarafından araştırılması taraftarıyız. Bu tür belgesel filmlerde profesyonel oyuncularla kamuoyunu etkilemeyi çalışmayı ve bir milleti haksızca yargılamaya cüret etmeyi büyük bir saygısızlık ve hakaret olarak görüyoruz.”

Essen kentinde de yanlı yayını protesto etmek amacıyla bir imza kampanyası başlatıldı. Fronhausen semtinde yaşayan Türkler aralarında topladıkları imzaları ARD yönetimine göndererek, bu tür yanlı yayınların kendilerini üzdüğünü açıklayacaklar. Girişimi başlatan emekli işçi Ferhat Yavuz, imza kampanyasına kahvelerdeki vatandaşlardan büyük destek geldiğini söyledi.

NDR'ye protesto

NDR Televizyonu yapımı olan ve ARD'den sonra Phoenix'de de yayınlanan Aghet belgeseli Hannover’deki Türk sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi. Hannover DİTİB camisinin toplantı salonunda bir araya gelen dernek temsilcileri, yapılan bu yayını doğru bulmadıklarını, gerek içerik olarak, gerekse de tek yanlı yayın yaparak yargısız infaz ettiklerini dile getirdiler. Aşağı Saksonya Türk Veliler Birliği Temsilcisi Zeynep Doğrusöz, ”Ermenistan ile Türkiye tarihte bu kadar ilk defa yakınlaşmışken bu tür yayınların yapılması Ermenistan'a da yarar getirmeyecektir diye düşünüyorum" dedi. Alınan karar gereği NDR televizyonunun yayın yaptığı binanın önüne siyah çelenk bırakılacak.

Türk düşmanlığı körükleniyor

Münih'teki Türk sivil toplum örgütleri de basın bildirisi yayınlayarak tepki gösterdiler. Bildiride, böyle bir filmin hem de iki kez Alman televizyon kanallarında gösterilmesinin buradaki Türk TV izleyicilerini hiçe saymak anlamına geldiği vurgulandı. Münih’teki Atatürk Düşünce Derneği (ADD) bilimsel gibi gösterilen bu tür belgesellerin Türk kökenli göçmenlere karşı yabancı düşmanı duyguları körükleyeceği uyarısında bulundu. Halk Dernekleri Federasyonu (HDF) Münih şubesi de başkan Necip Şahin imzalı yayınladığı basın açıklamasında, tarihçi olmayan tiyatro sanatçılarına yanlış bilgileri okutarak hazırlanmış böyle bir filmin bir kamu kuruluşu olan ARD’nin tarafsızlığına gölge düşürdüğü vurgulandı.

TGD'den protesto mektubu

ALMANYA Türk Toplumu (TGD), Alman 1. televizyon kanalı ARD’nin Başkanı Peter Boudgoust’a, bir protesto mektubu gönderdi. TGD’nin mektubunda, Türkiye’de 1915 yılında yaşanan olayların söz konusu belgeselde soykırım olarak nitelendirilmesinin, Almanya’daki Türk toplumunun büyük tepkisini çektiği belirtilerek, "Uluslararası alanda kabul gören bir mahkeme tarafından bu onaylanmadığı sürece yaşanan trajik olayların soykırım olarak nitelendirilmesini kabul etmiyoruz" denildi. Mektuba TGD Başkanı Kenan Kolat ile yönetim kurulu üyeleri Arif Arslan, Hakan Civelek, Şeref Erkayhan, Bahattin Kaya, Cebel Küçükkaraca, Sabriye Supcun, Hilmi Kaya Turan ve Hüseyin Yılmaz imza attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!