Türkçe için tarihi adım

Güncelleme Tarihi:

Türkçe için tarihi adım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2010 11:41

Türkçe'nin Bremen Eyaleti'nde ikinci resmi dil talebi için Anadil Türkçe Komisyonu tarafından Eyalet Meclisi Dilekçe Komisyonu'na verilen dilekçe, komisyon tarafından görüşülmeye başlandı.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN Bremen kentinde Türkçe için tarihi bir adım atıldı. Bremen Eyalet Parlamentosu Dilekçe Komisyonu, Türkçe'nin resmi ikinci dil olması için Anadil Türkçe Komisyonu tarafından verilen dilekçeyi görüşmeye başladı.

Parlamento binasında yapılan görüşme iki bölümden oluştu. Birinci bölümde açık oturum yapıldı. Açık oturuma Dilekçe Komisyonu üyeleri, Eğitim Senatörlüğü temsilcileri ile Türkçe Anadil Komisyonu adına Adnan Erol, Adnan Çöktü, Reyhan Savran ile Sabine Uzuner katıldı. Hamburg Üniversitesi Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Esin İleri de toplantıda bilir kişi olarak hazır bulundu. Halka açık olan oturumu çok sayıda Türk Sivil Toplum uruluşu üyeleri de izledi.

İlk bölümde Bremen Anadil Türkçe Komisyonu üyeleri Bremen'de Türkçe'nin neden ikinci yabancı dil olması gerektiğini ellerindeki dökümanlarla anlattılar. Yaklaşık iki saat süren toplantı da görüş alışverişi yapıldı. Toplantının 2. bölümü ise kapalı olarak düzenlendi. Bu bölüme Anadil Türkçe Komisyonu üyeleri de alınmadı.

Destekleyenlere teşekkür

Anadil Türkçe Komisyonu eş başkanı Adanan Erol, Bremen'de Türkçe'nin geleceği için tarihi bir adım atıldığını, atılan adımın mutlulukla sona ermesini temenni ettiklerini söyledi. Erol, "Biz Türkçe'nin Bremen'de resmi ikinci dil olabilmesi için yoğun bir çalışma yaptık. Bu çalışma sonrası parlamentoya bir dilekçe sunduk. Bu dilekçe, Dilekçe Komisyonu tarafından gündeme alındı. Esas başarı komisyonun dilekçeyi görüşmeye başlamasıdır. Bu adımı biz tek başımıza atmadık. Bugün yanımızda olan tüm derneklere teşekkür ediyorum“ dedi.

Tavsiye kararı çıkabilir

Anadil Türkçe eş başkanı Adnan Çöktü ise Dilekçe Komisyonu'nun alacağı kararı merakla beklediklerini söyledi. Komisyonun taleplerini meclise sunabileceğini dile getiren Çöktü, "Tüm partiler bize destek verdi. Eğer dilekçe komisyonu talebimizi parlamentoya sunarsa Türkçe'nin ikinci resmi dil olması için önümüzde bir engel kalmamış demektir. İnşallah dilekçe komisyonu beklentilerimiz yönünde bir karar alır" diye konuştu.

Bremen Türk Veliler Birliği Başkanı Reyhan Savran ise, "Bence Türkçe Bremen'de ikinci yabancı dil olmuştur. Bu eylemin önüne birileri bir engel koymazsa bu iş başarıya ulaşır. Dilekçe Komisyonu bence bizimle bir kez daha buluşacaktır. Bundan sonra da derneklerin ve siyasilerin desteğini istiyoruz. Türkçe'nin ikinci yabancı dil olması için çalışmalara devam etmeliyiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!