Bakan'a “Yalancı” suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Bakana “Yalancı” suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 10:53

Eski Genel Kurmay Başkanı'nı Kunduz'daki bombalı saldırıyla ilgili olarak kendisine gereken bilgileri vermediği gerekçesiyle görevden alan Federal Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg'e baskı arttı.

Haberin Devamı

ALMAN Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg geçen yıl eylül ayında Afganistan'ın Kunduz bölgesinde Taliban tarafından kaçırılan tankerlere Alman komutanın emriyle girişilen bombalı saldırı sırasında aralarında sivillerin de bulunduğu 142 kişinin ölümü nedeniyle köşeye sıkıştı. Kendisine bombalı saldırı ile ilgili olarak detaylı bilgi vermedikleri, hatta bazı bilgileri sakladıkları gerekçesiyle dönemin Genel Kurmay Başkanı general Wolfgang Schneiderhan ile Bakanlık Müsteşarı Peter Wicher'i görevden alan Bakan zu Guttenberg, “yalancı” suçlamalarına hedef oldu. Yeşiller Partili Federal Meclis milletvekili Omid Nouripour ise Alman savunma Bakanı'nın istifaya davet etti.


Kunduz Araştırma Komisyonu'nun önceki gün yapılan toplantısında parlamenterlerin sorularını yanıtlayan eski Genel Kurmay Başkanı, Bakan'ın “bilgi gizleme” iddiasını geri çevirirken, hem Bakan zu Guttenberg'i hem de kendisinden önce görev yapan eski Federal Savunma Bakanı Franz-Josef Jung'u sözkonusu olayla ilgili olarak tüm gelişmelerden detaylı bir biçimde haberdar ettiklerini ve gereken raporları sunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Emekli general Schneiderhan'ın bu yöndeki açıklamaları üzerine muhalefet partileri Bakan zu Guttenberg'i “yalan söylemekle” suçladı. Kunduz Araştırma Komisyonu'nun Sol Partili üyesi Jan van Aken, “Gelişmeler Bakan zu Guttenberg'in yalan söylediğini gsötermektedir. Böyle bir durumda görevde kalması doğru olmaz” dedi.


Komisyonun SPD'li üyesi Rainer Arnhold da “Bakan zu Guttenberg, bombalı saldırıyı yanlış değerlendirdi. Tabii bunu anlayınca da sorumluluğu üzerinden atmak için bir 'günah keçisi' bulmak zorundaydı. Bunu da yaptı ve dönemin Genel Kurmay başaknı ile Müsteşarı görevden aldı. Bu davranış bir Bakan'a yakışmamaktadır” dedi.


Yeşiller Partisi milletvekili Omid Nouripour ise yalan söylediğinin tam olarak kanıtlanması durumunda Bakan zu Guttenberg'in istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!