Almanya'dan kısa haberler

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan kısa haberler
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2010 17:54

Almanya'nın farklı bölgelerinden kısa haberler.

Haberin Devamı

En iyi genç makinist


FRANKFURT


ALMANYA'nın en iyi genç makinisti 23 yaşında ve Hessen Eyaleti'nde görev yapıyor. Eğitimini 1,0 not ortalamasıyla tamamlayan Dominic Seibert, çocukluğundan beri lokomotif sürmek istediğini söyledi. Genç makinist, 2009 yılı mezunları arasında birinci olurken, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de bu başarısını bizzat kutladı. Üç yıllık eğitimini 2,5 yılda tamamlayan Dominic Seibert, kendisine yardımcı olan iş arkadaşlarına teşekkür borçlu olduğunu söyledi.

****************

Bankamatik masrafları mercek altında


KÖLN


FEDERAL
Rekabet Kurulu bankamatiklerden para çekildiğinde bankalar tarafından çıkarılan aşırı masrafları incelemeye aldı. Almanya genelinde 280 banka kuruluşu hakkında soruşturma başlatan kurum aldıkları şikayetler doğrultusunda işlem başlattıklarını açıkladı. Yapılan şikayetleri incelediklerini belirten kurum yetkilileri ulusal alanda faaliyet gösteren bankaların yanı sıra Kuzey Ren Vestfalya, Hessen, Aşağı Saksonya ve Bavyera eyaletlerindeki yerel bankalar ve özel bankalar olduğu gibi tasarruf sandığı ve kooperatif bankalarını da incelemeye dahil ettiklerini açıkladı.

******************


Karakolda gecelemek pahalıya patlıyor


WIESBADEN


AVRUPA'
da çeşitli nedenlerden ötürü karakolda gecelemenin bedeli oldukça yüksek. İsviçre'nin Zürih kentinde karakolda gecelemenin ücreti beş yıldızlı bir otel kadar yüksek ve 950 Frank, yani 650 Euro'ya maloluyor. Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde ise belirli bir ücret alınmıyor, ancak tarifeler teker teker uygulandığında oldukça yüklü bir meblağ ortaya çıkıyor. Hessen Eyaleti İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, gözaltına alınan kişiye yapılan her uygulama ve servis ayrı ücrete tabi tutuluyor. Buna göre, ayılsın diye karakolda bir gece bekletilen kişinin karakola taşınma üc reti 34 Euro, 6 saate kadar hücre ikameti 22 Euro, artan her saat için 6'şar Euro daha ilave ediliyor. Hücre boşaldıktan sonra temizliği için 11 ile 70 Euro arasında hesap çıkarılırken, gözaltına alınan kişi acıktıysa 3 ile 9 Euro arasında beslenme ücreti de masraf listesine ilave ediliyor. Gözaltına alınması için zorunlu bulunan sağlık kontrolünün de ücrete tabi olduğu hatırlatılırken, gözaltında bulundurulan kişinin en geç serbest kaldıktan sonra posta yoluyla gönderilen teknik, lojistik ve idari masrafların bildirilmesiyle ayılacağı varsayılıyor.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı aşırı alköllülerin yanısıra, çevreye hasar veren saldırganlar ve tehlike unsuru taşıyan diğer zanlıların da geceleme ücreti kapsamına girdiğini bildirdi.

******************************


Hartz IV çıldırttı


BAD SCHWALBACH


ALMANYA
'da gündemden düşmeyen Hartz IV uygulamasına ilişkin tartışmalar sürerken, genç bir baba ödemelerdeki bir anlaşmazlık nedeniyle şikayette bulunduğu Jobcenter görevlisine saldırdı. Kucağında 8 aylık kızıyla resmi dairede mazeretini belirtmek isteyen 34 yaşındaki genç adamın, kendisine yapılan Hartz IV ödeneğine itiraz ettiği, ancak çıkan anlaşmazlık sırasında kendinden geçerek, önce önündeki masayı devirdiği, daha sonra da iki görevliyi hafif yaraladığı bildirildi. Polisin otoparkta yakalayıp gözaltına aldığı genç adamın daha sonra serbest bırakıldığı açıklandı.

******************************


İlaç için KDV indirim


BERLİN


ALMAN
İlaç Endüstrisi Birliği (BPI), ilaçlarda Katma Değer Vergisi KDV indirimi istedi. BPI Yöneticisi Bernd Wegener, Almanya'nın AB ülkeleri arasında KDV indirimi yapmayan Birkaç ülkeden biri olduğunu kaydederken, KDV'nin yüzde 19'dan yüzde 17'ye indirilmesini istedi. Wegener, tartışmanın sadece vergi indirimi gibi parasal bir kavramla ele alınmasının yanlış olduğunu kaydederken, asıl önemli olan insan yaşamı olduğunu ve bunun vurgulanması gerektiğini söyledi. Alman doktorlar Birliği Başkanı Jörg-Dietrich Hoppe de hükümete vergi indirimi önerisinde bulunurken, Almanya ve Danimarka'nın bu konuda çok yavaş davrandığını vurguladı. Hoppe, Almanya'daki sağlık sisteminin Uluslar arası kıyaslamalara göre daha az finanse edildiğini ifade etti. Hoppe, sağlık sigortalarına yılda ek olarak gayri safi milli hasıladan yüzde 1 oranında aktarılması gerektiğini de belirtti.

*****************************


İlk zanlı yakalandı

Haberin Devamı

BERLİN


BERLİN
'de geçtiğimiz hafta 1 milyon Euro ödülün yer aldığı uluslararası poker turnuvasını basarak yaklaşık 240 bin Euro gasp eden 4 kişilik gruptan birinin yakalandığı iddia edildi. Berliner Morgenpost gazetesi, konuyla ilgili olarak Berlin Asayiş Dairesi'nin bir zanlıyı sorguladığını belirtirken polis konu hakkında açıklama yapmadı. Gazetenin haberine göre, sorgusu yapılan zanlının Arap kökenli olduğu kaydedildi. Öte yandan sorgu sonrası polisin diğer zanlıların yer alabileceği bir çok mekanda ve evde arama yapmasının da planlandığı belirtildi. Geçtiğimiz hafta Hyatt Otelde yapılan poker turnuvasını gündüz vakitlerinde basan maskeli 4 kişi, 242 bin Euro ile kaçmayı başarmıştı. Ancak, kamera kayıtları, parmak izleri ve görgü tanıklarını ifadeleri doğrultusunda soyguncuların kısa zamanda yakalanması bekleniyor.



***********************************
Polisten uyuşturucu tacirlerine baskın


BERLİN


BERLİN
Polisi, König-Wusterhausen'de yaptığı baskında 4 uyuşturucu satıcısını gözaltına alı. 15 ev, firma ve farklı mekana baskın düzenleyen polis, büyük miktarda kokain, kokainde kullanılan aletler ele geçirdi. Ayrıca baskınlarda 9 bin Euro nakit paraya da el konuldu. Baskınlara ağır silahlı 100'e yakın polis katıldı. 2008 yılı yaz aylarından bu yana polisin zanlıları gözlem altına aldığı belirtildi. Zanlıların bir çoğunun eğlence dünyasında aktif olarak çalıştığı kaydedildi.


**************************


FDP elektronik kimlik istemiyor


OSNABRÜCK


ALMANYA'da hükümeti koalisyon ortağı FDP, bir önceki büyük koalisyon hükümetinin planladığı elektronik hüviyetler ve Elena adı verilen elektronik gelir kayıt projelerini istemiyor. 'Neue Osnabrücker Zeitung' Gazetesi'nin FDP Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Gisela Piltz ve Parlamento Genel Sekreteri Christian Ahrendt'in görüşlerine yer verdiği haberine göre, 2010'un Kasım ayında yürürlüğe girmesi planlanan elektronik hüviyetler projesinin 2020 yılına ertelenmesi isteniyor. Piltz, 10 yıl geçerli olması öngörülen kartların güvenceli olmadığını belirterek, insanların kişisel bilgilerinin suç unsurlarına alet edilebileceğine dikkat çekti ve biyometrik özelliklerin kimlik kartına kaydedilmesi için de bir zorunluluk olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Federal Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararına dikkat çekerek, devletin kişisel bilgileri kayda alma konusunda sınırlama getirmesini öneren Arendt, "Elektronik hüviyet ve elektronik gelir belgesi kararlarının düzeltilmesi gerekir" dedi. Arendt, 'Elena' adı verilen ve bu yılın başından itibaren yürürlükte olan emeklilik sigortası elektronik veri toplama sisteminin, fertlerin günlük yaşamlarına saldırı niteliği taşıdığını öne sürdü.


**********************************
En temiz kent hangisi?


BENSHEIM


ALMANYA
'nın Hessen Eyaleti Çevre Bakanı Silke Lautenschlaeger, hafta sonunda 'En temiz kent' adı altında belediyeler arasında bir yarışma başlattı. Bensheim'de Çevre Bakanı'nın katılımıyla start alan 'Hessen'in 2010'da en temiz kenti' yarışmasına 17 belediyenin katıldığı açıklandı.


Yarışmanın ilk etabı 'İlkbahar temizliği' adını taşıyor ve katılımcı dernek ve kuruluşlar yakın çevrelerindeki parklar, dere yatakları ve diğer yeşil alanları temizliyorlar. Yarışmanın diğer dört etabında ise, öncelikle okul öğrencileri ve kindergarten çocukları faaliyet gösterecekler. Kentin büyüklüğü orantısında en çok katılımcıya sahip olan şehrin birinci olacağı belirtilen yarışmaya Frankfurt-Höchst, Offenbach, Wiesbaden, Wetzlar, Kassel, Usingen, Schwalbach, Oberursel, Langen, Marburg, Bensheim, Hochheim, Fürth im Odenwald, Giessen, Hanau, Münster ve Bad Nauheim kentlerinin katılacağı açıklandı.

**************************************


BM'den Almanya'ya kınama


KÖLN


BİRLEŞMİŞ
Milletler (BM) raportörü Vernor Munoz Villalobos, engelli çocukların topluma kaynaştırılması konusunda yetersiz kaldığını öne sürdüğü Almanya'yı kınadı. Köln'de konuşan BM raportörü, Almanya'da engelli çocukların beşte birinin bile engelsiz çocuklarla aynı okullarda eğitim görmediğini belirterek, bu durumun BM kriterrlerine aykırı olduğunu ifade etti ve BM'in engelli çocukların, engelsiz topluma uyumunun çok küçük yaşlardan itibaren sağlanması gerektiğini öngördüğünü vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!