Hedefimize ulaştık

Güncelleme Tarihi:

Hedefimize ulaştık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2009 10:23

Strasbourg'da 2. Türk Öğrenci Kongresi'ni düzenleyen Fransa Türk Öğrencileri Kongre Düzenleme Derneği Başkanı Haluk Hakkı Ünal, 400'e yakın üniversite öğrencisi ve Türkiye ile Almanya'dan 20 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirdikleri kongreyle amaçlarına ulaştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

2. FRANSA TÜRK ÖĞRENCİ KONGRESİ SONA ERDİ

Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen 2. Türk Öğrenci Kongresi, "Kültür" konulu konferansla sona erdi. Kongreyi düzenleyen Fransa Türk Öğrencileri Kongre Düzenleme Derneği'nin Başkanı Haluk Hakkı Ünal, iki gün süren etkinlikler dizisini değerlendirirken, "Hem Fransa ve Türkiye'den katılan konuşmacılar ve 20'ye yakın akademisyen hem de iki gün boyunca etkinlikleri izleyen 400'e yakın öğrenci, yapılan çalışmalardan son derece memnun kaldıklarını ifade ettiler. İstek olması halinde, benzer çalışmaları gelecekte de sürdürebiliriz" diye konuştu.

Öğrencilere teşekkür

Paris Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Ataşesi Dr. Hasan Yavuz, son gün yaptığı konuşmasında, "Bu büyük ve çok önemli bulduğum organizasyonu düzenleyen sevgili öğrencilerime sonsuz teşekkür ediyorum, sizlerle gurur duyuyorum" dedi. "Sizler tarihin canlı şahitlerisiniz. Türkler'in Fransa'ya yönelik 40 yıllık göçün, 200 yıllık Türk-Fransız tarihin önemli bir dönemini teşkil ediyorsunuz" diyen Dr. Yavuz, şunları söyledi:

"Bu çalışmalarınız gelecek nesilllere 10, 20 belki 30 yıl sonra bu dinamizimle master, doktora, profösörlük tezi olacaktır. Sizler kalıcısınız. Sizlerin Fransızlar'la dostluk, arkadaşlık ilişkileri çok önemli. Fransa'yla Tanzimat Dönemi'nde başlayan ilişkileri, tarihi derinliklere uzanan iki büyük ülke ilişkilerini sürdüreceksiniz. Başınız dik, gönlünüz yüreğiniz ferah olsun."

Sinemada ABD'yi solladık

"Euroimages" eski Türkiye temsilcisi Strasbourg 'Odyssee' Sinema Direktörü Faruk Günaltay da, Türk, Avrupa ve Amerikan sineması hakkında deneyimleri hakkında bilgi verdi. Günaltay, "Türkiye, Avrupa"nın bir parçasıdır. Fransa'da 59 yıldır yaşayan ilk Türklerden biri olarak, Türkiye'nin kaderi ilerde Avrupa Birliği ile buluşacağını ve Avrupa'ya kültür ve bilgimizle destek olacağımız konusunda kuşkunuz olmasın" dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan fotoğraf sanat dergisi 'Geniş Açı'nın Genel Yayın Yönetmeni Refik Akyüz, fotoğraf sanatına Fransa gibi Türkiye'nin de devlet kurum ve kuruluşlarıyla destek olmadığını dile getirirken, viyolensel sanatçımız Anıl Eraslan, Strasbourg'da Türk ve Fransızlar'a yönelik sanat ve kültür çalışmalarının az olmasından yakındı.

Kırklareli Üniversitesi Edebiyat, Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Nezih Turan, Osmanlı'dan günümüze Türk-Fransız dostluğunun tarihçesini anlattı.

Fransa'da Türkiye rüzgarı esecek

Kültür ve Turizm Ataşesi Dr. Yavuz, bu yıl Fransa'da 9 Temmuz'da başlayacak "Türk Mevsimi" adlı kültür etkinlikler dizisinin Mart 2010'a kadar süreceğini belirterek, "Şimdiden belli olan kentlerin arasında Paris, Bordeaux, Grenoble, La Rochelle, Lille, Lyon, Marseille, Strasbourg, Toulouse, Avignon, Amiens'te 400'e yakın etkinlik düzenlenecek" dedi.

Fransa'da düzenlenecek 'Türk Mevsimi' etkinliğinin edebiyat, tarih, kültür, sanat, müzik ağırlıklı yapılacağı ve dünyaca ünlü müzeler arasında bulunan Louvre Müzesi'nde Türk kahvesi ve sanatlarının sergileneceği bildirildi. Eyfel kulesi önündeki 'Trocadero' Meydanı'nda da aralarında Anadolu Ateşi gösterisinin de bulunduğu sayısız etkinlikle Fransa'da Türkiye rüzgarı esecek.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!