Fransa ayakta

Güncelleme Tarihi:

Fransa ayakta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 00:00

Fransa´dan sınırdışı edilecek kişilerin tutulduğu gözaltı merkezinde intihar eden 22 yaşında Kazım Kuştul´un ölümü, Fransa´yı ayağı kaldırdı. Fransa´daki Türkler, Kazım´ın ölümünden İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy´yi sorumlu tuttuğunu belirtirken, haftasonunda Marsilya´da büyük bir gösteri yapacaklarını açıkladılar.

Haberin Devamı




Kazım Kuştul
FRANSA´nın Marsilya kentinin Canet semtinde sınırdışı edilecek yabancıların tutulduğu gözaltı merkezinde intihar eden 22 yaşındaki Kazım Kuştul nedeniyle ülkede yaşayan Türkler Fransız makamlarına büyük tepki gösterdiler.

Sarkozy´ye suçlama

Fransa´yı ayağa kaldıran Türk sivil toplum örgütleri, hafta sonunda Marsilya´da büyük bir gösteri gerçekleştirmek için hazırlığa başlarken, Türkiyeli Yurttaş Dernekleri Birliği "RACORT" adına bir açıklama yapan Genel Koordinator Ümit Metin, intihar eden Kazım Kuştul’ün ölümünden yabancı politikasının mimarı olan İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy´nin sorumlu olduğunu belirtti. Metin, intihar nedeniyle ilgili bir soruşturma açılması çağrısı yaptı.

Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin kağıtsızlara açtığı savaş yüzünden yaşanan dramlara bir yenisinin daha eklendiğini kaydeden Ümit Metin, "Bu intihar için soruşturma açılmasını istiyoruz. Kazım, kağıtsızların çalıştığı inşaat sektöründe iş bulmuştu, ailesinin geleceğiyle ilgili hayalleri ve projeleri vardı.

Tek sorun Kazım’ın kağıtsız oluşuydu. Ama onun asıl şanssızlığı İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin 31 Aralık 2006’dan önce ulaşması gereken istatistiki hedefti. 2005´te 20 bin kağıtsızı sınır dışı eden Nicolas Sarkozy, 2006 için hedefi 25 bin olarak açıklamıştı. Bu nedenle çocukları okula giden binlerce kağıtsıza insani bir zorunluluk olarak oturma kartı vermek yerine, hepsini, aileleriyle birlikte sınır dışı etmeye çabalıyor" dedi.

Yasa yürürlükten kaldırılsın

Kazım´ın, İçişleri Bakanlığının düzenlediği kağıtsız avının kurbanı olduğunu kaydeden Ümit Metin açıklamasında, "Türkiyeli Yurttaş Dernekleri Birliği (RACORT) olarak, Kazım’ın tutukluluk koşullarının araştırılması ve ´ntiharı´ üzerine soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.

Fransa’da bilinçli olarak yasadışı göçmenliğe itilen binlerce insanın maruz kaldıkları insanlık dışı muameleyi kınıyor, tüm Türkiyeli Göçmenleri kağıtsızlarla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Bütün kağıtsızlar oturma kartı verilmesi ve Yeni Göçmenlik Yasası CESEDA’nın acilen yürürlükten kaldırılması talebimizi yineliyoruz" diye konuştu.

Akrabalar perişan

Kazım´ın intiharı ile sarsılan akrabaları, "İntiharın ardındaki belirsizliğin açığa çıkarılmasını ve gözaltı merkezinin neden geç müdahalede bulunduğunu öğrenmek istiyoruz. Olayın aydınlanması için bir avukat tuttuk, Türk dernekleri ve Fransız sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmesini bekliyoruz.

Konunun detaylarıyla araştırılıp ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Bu konuda ihmali olanların bir an önce belirlenerek yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Yakın akrabaları olarak bu intiharın neden engellenemediğini ve neden geç müdahalede bulunulduğunu öğrenmek istiyoruz.

Bir süre önce aynı gözaltı evinde bir Cezayirli ve bir Mısırlı’nın intihara kalktığı ancak video gözetim sayesinde hemen müdahale edilerek kurtarıldıklarını konuşuluyor. Kazım konusunda neden bu sistem işlemedi? Yetkililere soruyoruz, tatmin edici cevap alamıyoruz" dediler.

Muammer ELVEREN / PARİS

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!