Anadile şok yasak

Güncelleme Tarihi:

Anadile şok yasak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2006 00:00

Almanya\'nın Rastatt kentinde Türkçe anadil derslerinin \"içeriğinin meçhul\" olduğu ve paralel toplum oluşturduğu gerekçesiyle \"yasaklandı\". Belediye Meclisi büyük bir çoğunlukla, Türkçe dil derslerinin yapılabilmesi için bundan böyle sınıf tahsis edilmemesini karara bağladı.

Haberin Devamı




Klaus Eckhard Walker
Almanya'da anadil derslerinin engellenmesi çabaları tüm hızıyla sürüyor. Frankfurt yakınlarındaki Dietzenbach kasabasında anaokullarında Almanca dışında başka bir dilin konuşulması yasaklanırken, Baden Württemberg Eyaleti'nin Rastatt kentinde Türkçe anadil dersleri için öğrencilere sınıf verilmemesi kararlaştırıldı. Türkçe dersi için "sınıf yasağı", Rastatt ve Rastatt'a bağlı yerleşim birimlerini kapsayacak.

Efsaneler öğretiliyor

Rastatt'ın Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Belediye Başkanı Klaus Eckhard Walker başkanlığında toplanan belediye meclisi üyeleri, bundan böyle Türkçe anadil dersleri için belediyeye bağlı okullarda sınıf tahsis etmemeye karar verdi. Anadil dersi aynı zamanda, "özel bir mesele" olarak değerlendirildi.

Almanca'nın "diyalog için şart" olduğunu belirten başkan Walker, Türkçe anadil dersinin ise "sosyal ortam için teşvik edici" olmadığını ileri sürdü. Türkçe anadil derslerinin paralel toplumlar oluşmasına yol açtığını iddia eden Walker, "Çocuklar atalarının efsaneleri ve hayalleri ile uğraşıyorlar, bu da kayıp zamandır" dedi.

Türkçe anadil dersinin eyalet tarafından desteklenmesinin "ne zamana, ne de amaca uygun" olduğunu belirten Rastatt Belediye Başkanı Klaus Eckard Walker'e, sadece Sosyal Demokrat Partili (SPD) Meclis Grubu Başkanı Gunther Kaufmann itiraz etti.

Almanya denetlesin

Kaufmann, başkan Walker'in görüşlerinin bilimsel desteği olmayan ferdi görüşler olduğunu kaydederek, "Eyalet Kültür Bakanlığı'nın verdiği bir cevaba göre Türkçe anadil dersleri hem uyuma katkı sağlıyor, hem de Almanca öğrenilmesini destekliyor" dedi. Ancak SPD'li Kaufmann, anadil derslerinin Alman devletinin kontrolü altına verilmesi gerektiğini belirtti. CDU'lu Wolfgang Jaegel, anadil derslerinde neler yaşandığını ve neler öğretildiğini kimsenin bilmediğini belirterek, devletin bu dersler üzerinde etkisi olmamasını eleştirdi.

Üyeler, Türkçe dersinin içeriğinin ve öğretim metotlarının bilinmediğini ileri sürerek, devletin okullarıyla müfredat üzerinde tartışılmadığını da gündeme getirdiler. Türkçe dersine giren öğrencilerin Almanca öğrenmekte büyük güçlük çektiklerini kaydeden üyeler, anadil dersinde Türkçe dersinden ziyade, daha çok yurttaşlık bilgisi ve din dersi verildiğini belirttiler.

325 öğrenci var

Rastatt ve çevresinde üç Türkçe öğretmeni görev yapıyor. Bu öğretmenlerin ders verdiği öğrenci sayısı ise 325. Halen Rastatt'ta yedi ayrı okulda Türkçe dersi veriliyor. Bunlar Hansjakobschule, Tulla Gymnasium, Grundschule Rauental, Max-Jaeger-Schule, Ludwig-Wilhelm-Gymnasium, August-Renner-Realschule, Johann-Peter-Hebel-Schule, Hans-Thoma-Schule ve Karlschule okulları.

Okullarda Türkçe derslerinin yanı sıra İtalyan dili, Hırvatça, Slovence, Sırpça dersleri de veriliyor. Tulla Gymnasium, August-Renner-Realschule, Johann-Peter-Hebel-Schule, Hans-Thoma-Schule ve Karlschule okullarında sadece Türkçe dersi verilirken, diğer okullarda öteki diller de öğretiliyor.

Belediye ne istiyor?

Rastatt Belediye Meclisi, yaptığı toplantıda bundan böyle anadil dersleri için belediye sınırları içindeki okullarda anadil dersi için sınıf tahsis edilmemesini istiyor. Belediye Meclisi bu nedenle, şu kararı aldı:

"Belediye Meclisi, Eyalet Hükümeti'nden 24 Kasım 2000 tarihli "Baden Württemberg'deki okullarda yabancı öğrenciler için ders" başlıklı uygulama yönetmeliğinin tamamen kaldırılmasını ve uyumu teşvik etmek için ağırlıklı olarak Almanca dersi verilmesini rica ediyor. "Okullardan sorumlu kurum olarak Rastatt Belediyesi bu yönetmeliğin değiştirilmesine kadar anadil dersleri için sınıf tahsis etmeyecektir."

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!