Evde bakım parası artıyor

Güncelleme Tarihi:

Evde bakım parası artıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 12:21

ALMANYA'nın Hamburg kentindeki Aka Bakım Servisi sahibi Esma Arslan, 1 Ocak 2013'de evde bakıma muhtaç aile üyelerine bakanlar için önemli değişiklerin yürürlüğe gireceğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Hamburg kentindeki Aka Bakım Servisi sahibi Esma Arslan, 1 Ocak 2013'de evde bakıma muhtaç aile üyelerine bakanlar için önemli değişiklerin yürürlüğe gireceğini söyledi.

Esma Arslan, yeni yılda yürürlüğe girecek bakım yasası reformunun, yaklaşık 500 bin bakıma muhtaç demans hastasına bakan aile üyelerine verilen "evde bakım parasının“ yükseleceğini açıkladı.

Reform kapsamında evde bakım parası ödeneklerinin yükseltilmesine ve hizmetlerin artırılmasına karar verildiğini belirter Arslan, "Buna karşılık bakım sigortası primi yüzde 0,1 oranında artırılarak, yüzde 2,05 olacak“ dedi.

Bakım kademesine girenler
Hastanın durumuna göre ihtiyaç duyduğu bakım hizmetinin sınıflandırıldığını belirten Arslan,

"1 ya da 2 dereceli bakım sınıfına giren demans hastalarının evde bakımı yakınları tarafından yürütülüyorsa aldıkları ücret 70 veya 85 Euro arası yükseliyor. Üst sınır aylık 725 Euro oluyor. Evde bakım hizmeti profesyonel bakım kuruluşu tarafından yürütülüyorsa aylık meblağ 215 veya 150 Euro tutarında yükselecek. Üst sınır aylık bin 450 Euro olacak. 3 derecedeki bakım sınıfına girenler için ise her hangi bir değişiklik olmayacak“ dedi.

Bakım kademesinde olmayanlar
Bakımları kendi evlerinde yakınları tarafından yürütülen ve herhangi bakım sınıfına girmeyen demans hastalarına, 2013 yılından itibaren aylık 220 veya özel ihtiyaçları bulunuyorsa 320 Euroya kadar ödeme yapılacağını belirten Esma Arslan, "Demans hastası olan kişinin bakımı profesyonel bir bakım hizmet kuruluşu tarafından yürütülüyorsa ödenen mebla gereken hizmet boyutuna göre 325 veya 425 Euro'dur“ dedi.

Demans hastaları için ilave bakım hizmetleri
Arslan açıklamalarını şöyle sürdürdü, "Demansa bağlı olarak evdeki yaşamda başgösteren davranış deve işlevsel bozukluklar MDK, yani sağlık sigortasına bağlı sağlık kurulunca incelenir. Demansa bağlı olarak ortaya çıkan davranış ve işlevsel bozuklukların ötesinde ayrıca "screening“ olarak adlandırılan bir tarama gerçekleştirilir. Günlük hayatında psikolojik-sosyal aktiviteler ve dikkat çeken değişiklikler mercek altına alınır. Bu alanlar şöyledir: yön/ortam bulma, motivasyon/meşgul olma, duygudurum, hafıza, gece/gündüz düzeni, algılama ve düşünme, iletişim/konuşma, farklı ortamlara ayak uydurma, yaşamın sosyal alanlarını algılama becerileri. Günlük yaşamını idame edebilme yeteneği gözlenir. İncelenen münferit (davranışsal) alanlar bilirkişi raporunda ayrı ayrı ele alınır ve değerlendirilir. Bu sürecin sonunda hazırlanan bilirkişi raporu bakım sigortası kurumuna iletilir. Sigortalılar, günlük yaşamını idame edebilme kabiliyetinin kaybolması durumunda bakım sigortası hizmetinden faydalanabilirler.“

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!