Asgari ücret uygulamasında bir ilk

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret uygulamasında bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2012 14:03

ALMANYA’da Yeşiller Partisi Hamburg Eyalet Parlamentosu’nda asgari ücret ile ilgili bir panel düzenledi.

Haberin Devamı

Panele siyasiler ve sivil toplum temsilcileri de katıldı. Temmuz ayında Bremen’de asgari ücretin kabul edilmesinde önemli rol oynayan Yeşiller milletvekili Frank Willmann panelde yaptığı konuşmada, “Asgari ücretin Bremen’de kabul edilmesi Almanya tarihinde bir ilktir. Ama önemli olan bunun tüm Almanya’da gerçekleşmesidir” dedi.

YASA RAFLARDA BEKLİYOR
Yeşiller Eyalet Eş Başkanı Katharina Fegebank’ın moderatörlük yaptığı panelde Hamburg eyalet milletvekili Filiz Demirel (Yeşiller), Bremen eyalet milletvekili Frank Willmann (Yeşiller), Almanya Sosyal Derneği kurucusu Klaus Wicher, Hamburg Sosyal Hizmetler yöneticisi Stefan Rehm, Bremen İşçiler Odası yöneticisi Elke Heyduck, Kuzey Almanya Yapı, Tarım ve Çevre Sendikası yöneticisi Andre Grundmann, Hamburg Temizlikçiler Odası Başkanı Wolfgang Molitor katılarak, asgari ücretin Hamburg eyaletinde hayata geçirilmesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği üzerine tartıştılar.

Almanya’da genel bir asgari ücret yasasının olmadığını belirten Filiz Demirel, “Hamburg’da kamu hizmetlerinde çalışan 10 bin kişi, saat ücreti 8 Euro 50 Cent altında çalışıyor. Bu durumda insanlar sosyal yardıma muhtaç kalıyor” dedi.

Hamburg Eyalet meclisine geçen nisan ayında asgari ücretin düzenlemesi için bir yasa önergesi getirdiklerine değinen Demirel “Getirdiğimiz yasa ne yazık ki meclis raflarında bekliyor” diye konuştu.

Frank Willmann ise asgari ücretin düzenlenmesinin sosyal devletin bir gerekliliği olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu
ALMANYA’nın en küçük eyaleti olan Bremen’de temmuz ayında SPD ile Yeşiller Partisi asgari ücreti 8.50 Euro olarak belirleyerek, yasayı meclisten geçirdi.

1 Eylül 2012’de yürürlüğe giren yasa ile kamu dairelerinde veya eyaletin ortak olduğu şirketlerde çalışanlara en az 8.50 Euro saat ücreti veriliyor.

Kamu ihaleleri de sadece asgari ücret uygulayan şirketlere katıldığı yasaya göre, ayrıca her iki yılda bir asgari ücretin yüksekliği yeniden tanımlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!