Olcayto toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Olcayto toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2012 18:02

Avrupa'daki Türkçe gazeteciliğin öncülerinden Erdoğan Olcayto, önceki gün (3 Ekim Çarsamba) İstanbul'da vefat etti.

Haberin Devamı

Türkiye'den Almanya'ya işgücü göçünün başlamasından birkaç yıl sonra, 1964 yılında bu ülkedeki Türklere yönelik ilk gazete olan " Anadolu" yu yayınlayan Erdoğan Olcayto, uzun bir süre önce Anadolu Ajansı'nın, sonra Tercüman gazetesinin Almanya Temsilciliği'ni, 1983-87 yılları arasında da gazetemiz Hürriyet'in de Bonn Temsilciliği'ni yürütmüştü.

1987'de Almanca ekonomi gazetesi Türkei-Kurier'i çıkaran Olcayto, 90'lı yılların başında bu gazeteyi İstanbul'a taşımış, ondan sonra da yaşamını İstanbul'da sürdürmüştü. Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) ile üyesi olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yayınladıkları mesajlarda "Erdoğan Olcayto'nun ailesi ve basın camiasına başsağlığı“ dilediler.

Ödüllü gazeteci

81 yaşında vefat eden Erdoğan Olcayto, gazetecilik mesleğine 1956 yılında Anadolu Ajansı’nda muhabir olarak başladı. Bu görevinden sonra Almanya’ya gitti. Almanya’da çalışan Türk işçileri için gazete çıkarmaya yönelik bir proje hazırladı ve Alman Basın Yayın Genel Müdürlüğü tarafından 1963 yılında hazırladığı projeyi hayata geçirmekle görevlendirdi. Yedi yıl boyunca "Anadolu" gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

1965-71 döneminde Anadolu Ajansı Almanya Temsilciliği'nü yürüttü. Anadolu Ajansı tarafından 1972 yılında İstanbul’a çağrıldı ve AA İstanbul Bölge Müdürü olarak görevlendirildi. Bu görevi bir yıl sürdürdükten sonra 1974 yılında tekrar Almanya’ya döndü, 1979’a kadar Tercüman Gazetesi’nin Almanya temsilciliğini yaptı. 1979’dan itibaren haftalık Anadolu Gazetesi’ni çıkarmaya başladı.

Bu gazetenin yayını 1982’ye kadar devam etti. 1983-87 yılları arasında Hürriyet Gazetesi’nin Bonn Temsilciliği'ni yapan Olcayto, 1987’de aylık Almanca ekonomi gazetesi Türkei-Kurier’i çıkarmaya başladı. 1992 yılında bu gazeteyi İstanbul’a taşıdı. O tarihten sonra İstanbul'da yaşamını sürdüren Olcayto, dün İstanbul'da Kilyos Mezarlığı'nda toprağa verildi. Sürekli basın kartı sahibi Erdoğan Olcayto aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti "Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü" ve İstanbul Gazeteciler Derneği'nin "Altın Hizmet Ödülü"ne sahip bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!