Aleviler Almanya'ya çok iyi uyum sağladı

Güncelleme Tarihi:

Aleviler Almanyaya çok iyi uyum sağladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2012 16:19

‘Almanya’da Alevilik-tarihi araştırmak ve geleceği şekillendirmek’ başlığı altında yapılansempozyum Almanya ve Türkiye’den geniş katılımla gerçekleşti. Konrad Adanauer VakfıBaşkanı Dr. Hans-Gert Pöttering, “Aleviler artık toplumun her kesiminde yer alıyor” dedi.

Haberin Devamı

BERLİN Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne (CDU) yakınlığıyla bilinen Konrad Adenauer Vakfı (KAS), düzenlediği iki günlük sempozyumda Aleviliği ele aldı.

‘Almanya’da Alevilik-tarihi araştırmak ve geleceği şekillendirmek’ başlığı altında yapılan sempozyum Almanya ve Türkiye’den geniş katılımla gerçekleşti.

Sempozyum, Konrad Adenauer Vakfı’nın İslam Araştırmaları Merkezi ve Osnabrück Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirildi.

Avrupa Parlamentosu eski Başkanı ve Konrad Adanauer Vakfı Başkanı Dr. Hans-Gert Pöttering, sempozyumun selamlama konuşmasını yaptı.

Pöttering, “Burada doğup büyüyen Alevi gençler artık kendi Aleviliğine sahip çıkıyor. Alevi insanlarımız kendilerini artık saklamıyor ve kurumsallaşıyor. Aleviler artık parlemontolara milletvekili seçiliyor, üniversitelerde görev alıyor ve gençlik çalısmalarında etkin bir rol üstleniyorlar. Bu da Alevilerin artık toplumun her alanında yer aldığını gösteriyor“ dedi.

Artık dersi olmalı
Sempozyumun açılış konuşmasını ise Federal Alman İçişleri Bakanlığı Müsteşarı CDU’lu Ole Schröder yaptı. Müsteşar Ole Schröder, konuşmasında “Bu ülkede yaşayan yaklaşık 500 bin Alevi vatandaşı, bu ülkeye çok iyi uyum sağlayan ve Almanya’nın çoğulcu kültürünü en iyi yaşatanlardır” dedi.

İkinci açılış konuşmasını yapan Osnabrück Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Uçar ise “Aleviliğin artık Almanya üniversitelerinde İlahiyat bölümlerinde okutulması ve artık Aleviliğin de bir kürsüsünün olmasının zamanı geldi” diye konuştu.

Panelin sunumunu Prof. Havva Engin üstlendi. Panele konuşmacı olarak Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreteri Ali Doğan, İslam Araştırma Merkezi’nden Aynur Küçük ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi bünyesinde bulunan ‘Hıristiyan-Alevi Dostluk Grubu’ Sözcüsü Ali Yıldız katıldı. İki gün boyunca düzenlenen sempozyum, dün sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!