Wovereit'tan kipalı mesaj

Güncelleme Tarihi:

Wovereittan kipalı mesaj
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 13:42

BERLİN Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit'ın himayesinde ilk kez Dinlerin Uzun Gecesi adlı etkinlik düzenlendi.

Haberin Devamı

Berlin'de 65 farklı inanç grubuna ait ibadethaneler, bu etkinlik kapsamında kapılarını ilk kez tüm Berlinlilere açtı.

Etkinlik Berlin belediye binasında düzenlenen törenle başladı. Klaus Wowereit törene başında Yahudi kipasıyla katıldı.

Hıristiyan, Müslüman, Yahudi, Budist, Hindu ve bir çok farklı inanç grubu temsilcisinin katıldığı törende konuşan Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, Berlin'in çok dinli yapısına da dikkat çekti.

Başkentte örnek diyalog
Kentin 7 75. kuruluş yılını kutladığını hatırlatan Wowereit, ortaçağ dönemlerinde de Berlin'de dinin önemli bir rol oynadığını vurguladı.

1700'lü yıllardan itibaren Fransa'da farklı inançlarından dolayı şiddete maruz kalan Hugenotların Berlin'e geldiğini belirten Wowereit, Kral 2. Friedrich döneminde ise ilk kez Osmanlı elçiliğinin Prusya topraklarında yer aldığını söyledi.

Wowereit bu dönemde ilk Müslüman ibadethanesinin Berlin'de açıldığını hatırlatırken, 1960'lı yıllarda başlayan işçi göçüyle de Türkiye'den ve diğer Müslüman ülkelerden çok sayıda Müslüman'ın Berlin'e geldiğini söyledi.

Farklı dinlerin Berlin için bir zenginlik old uğunu kaydeden Wowereit, geçtiğimiz hafta, bir hahama yönelik yapılan saldırıyı da kınadı. Berlin'de insanların korkmadan inançlarının sembollerini taşıyabileceklerini söyleyen Wowereit, dinlerarası diyalo g konusunda Berlin'in diğer kentlere örnek olabilecek seviyede olduğunu vurguladı.

İlk kez gerçekleşen etkinlik kapsamında isteyenler gece boyunca farklı inançlara ait ibadethaneleri ziyaret edebildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!