Gerze'deki yangın 56 yıl sonra yaktı

Güncelleme Tarihi:

Gerzedeki yangın 56 yıl sonra yaktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2012 13:48

Würzburg yakınlarında yaşayan Fuat Altın, yeni çıkardığı biyometrik pasaporttakidoğum tarihinin yanlış yazılması nedeniyle oturma izni alamadı.Memleketi Sinop Gerze’de 1956’da çıkan yangında tüm nüfus kayıtları külolan Altın’ın doğum tarihindeki belirsizlik 56 yıl sonra başına bela oldu.

Haberin Devamı

ALMANYA’ya geldiği 1972 yılından bu yana Würzburg kenti yakınlarındaki Ochsenfurt kasabasında yaşayan Sinop Gerzeli Fuat Altın, neredeyse yanmayan evin kalmadığı 1956 yılındaki Gerze yangını hayatını altüst etti.

Oturduğu kasabada yat üreten bir şirkette 25 yıldır çalışan 64 yaşındaki Altın, geçen yılın kasım ayında çıkarttığı yeni biyometrik pasaporttaki doğum tarihinin, daha önceki pasaport ve eski tarihli yapraklı hüviyetindekiyle tutmayınca, yabancılar dairesi tarafından oturma izni alamadığını söyledi.

İzne de gidemiyor
Kendisine şimdiye kadar gerek Sinop Valiliği’nden gerekse Nürnberg Başkonsolosluğu’ndan verilen kimlik, işçi ve seyahat pasaportlarında doğum tarihinin hep 10 Haziran 1948 olarak yazıldığını, oysa yeni çıkarttığı pasaporttaki doğum tarihi 1 Temmuz 1948 olarak geçtiğini kaydeden Altın,

“40 yıldan beri resmi evraklarda geçen doğum tarihim hep aynıydı. Oysa şimdi, kayıtlara farklı geçtiği ortaya çıktı. Bundan yeni pasaport çıkartana kadar haberim yoktu” diyerek yabancılar dairesinin de, yeni pasaportuna oturma izni vermediği için izine de gidemediğinden şikayetçi oldu.

Dava açması gerekiyor
Yeni pasaportta yazılı olan doğum tarihini düzelttirmek için şimdiye kadar beş kez 130 km. uzaklıktaki Nürnberg Başkonsolosluğu’na gittiğini, her defasında çalıştığı işyerinden izin almak zorunda kaldığını anlatan Altın,

“Sağ olsun, Başkonsolosluk’taki nüfus işlerine bakan memurlar çok yardımcı oldular. Gerek Sinop Nüfus Müdürlüğü gerekse İçişleri Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucunda, doğum tarihindeki yanlışlığın ancak mahkeme yoluyla değiştirilebileceğini öğrendim. Anlaşılan, Gerze’deki yangından sonra oluşturulan nüfus kütüğüne yanlış tarih yazılmış” dedi.

50 Euro ceza kesildi
Yanlış doğum tarihi yazılı pasaportla oturma izni almak için geçen yılın kasım ayında bağlı olduğu Würzburg Yabancılar Dairesine başvurduğunu söyleyen Fuat Altın, yabancılar dairesinin kendisine verdiği üç aylık sürede, doğru doğum tarihli pasaportu ibraz edemediği için kendisine yasalar gereği 50 Euro para cezası bile kesildiğini söyledi.

Altın, “Başkonsolosluk aracılığıyla nüfus müdürlüğüne gönderilen yazı üç ay sonra yanıt geldi. Yazışmalar uzun sürdüğü için yabancılar dairesi bana ceza kesti. Hata benden kaynaklanmadığı halde ceremesini ben çekiyorum. Şimdi avukat tutup Türkiye’de dava yoluyla hatayı düzeltme yoluna gideceğim” diye konuştu.

Gerze yangında kül olmuştu
GERZE’de 13 Şubat 1956’da çıkan yangın, lodosun etkisiyle hızla yayılmış ve bütün kasabayı sarmıştı. Yanmayan evin kalmadığı yangında Gerze Nüfus Müdürlüğü’ndeki tüm kayıtlar da kül olmuştu.

Dönemin gazete haberlerine göre tüm kasabada 100-150 ev yangından kurtulmuştu. Yangından birkaç gün sonra cumhurbaşkanı Celal Bayar Gerze’ye gelmiş, felaketzedelerle konuşmuştu, sonra Gerze’ye yardımlar başlamıştı.

Meclis’ten Gerze için afet yasası çıkarılmıştı. Gerze’nin yeniden imarına başlandı, devlet kredi verdi, ev yapıldı ve Gerze’nin yaraları zman içinde sarıldı.

Kimlikler 10 yılda bir yenilenmeli
Konuyu danıştığımız Nürnberg Başkonsolosluğu’nun nüfus bölümündeki yetkililer,

“Fuat Altın için her türlü girişimde bulunduk. Gerek İçişleri Bakanlığı gerekse memleketi Sinop Gerze Nüfus Müdürlüğü’nden gelen yanıtlarda, nüfus kütüğü kayıtlarında işlenmiş olan doğum tarihi ancak mahkeme yoluyla düzeltilebileceği bildirildi” dedi.

Başkonsolosluk yetkilileri, Gerze’de 1956 yılında çıkan büyük yangında bütün nüfus kayıtlarının kül olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri verdiler:

“Fuat Bey, zamanında doğum tutanaklarına göre verilen nüfus hüviyetini hiç değiştirmemiş ve yeniletmemiş. Daha sonra kendisine verilen işçi pasaportu da yine bu hüviyetteki yazılı olan doğum tarih esas alınmış. Ancak Sinop Gerze’deki yeni nüfus kütükleri oluşturulurken, Fuat Bey veya ailesi, gerçek doğum tarihini bildirmemiş. Belki bunu yapmaları gerektiğini dahi bilmiyorlar da. Sonuç itibariyle, nüfus kayıtları bilgisayar ortamına geçirilirken, kendisini doğum günü ve ayı belli olmayanlar grubuna alınmış. Çıkarılan bir kanunla, bu gruba girenler 1 Temmuz doğumlu olarak kabul edilince, nüfus kayıtlarına da doğum tarihi 1 Temmuz 1948 olarak geçmiş. Aslında en mantıklısı, eski hüviyette yazılı yer alan doğum tarihi esas alınarak nüfus kütüğünün değiştirilmesi. Ancak Türkiye’den gelen yanıta göre, nüfus kütüğündeki değişiklik ancak mahkeme yoluyla olacakmış. Durum maalesef bu, kendisine daha fazla yardımcı olamadığımız için üzgünüz. Bu nedenle tüm vatandaşlarımıza, nüfus cüzdanlarını mutlaka 10 yılda bir yeniletmelerini öneriyoruz ki, olası hatalar erkenden ortaya çıksın diye.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!