Hafıza Otobüsü Hessen'i turluyor

Güncelleme Tarihi:

Hafıza Otobüsü Hesseni turluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2012 17:26

ALMAN ikinci kanalı ZDF’in ‘Bir milletin hafızası’ adlı projesi, Almanya’daki göçmenlerin hayat hikayelerini ölümsüzleştiriyor.

Haberin Devamı

Proje için özel olarak hazırlanan ve içinde ufak bir stüdyo bulunan otobüs, Hessen Eyaleti’ni turlayarak göçmenlerle röportaj yapıyor. Daha önce Almanya’daki nazi dönemi ile ilgili çok sayıda çalışmaya imza atan tarihçi Guido Knopp yönetimindeki ekip, Mainz, Frankfurt ve Offenbach’tan sonra önceki gün çok sayıda Türk’ün yaşadığı Wiesbaden kentindeydi.

Aynı zamanda Hessen Eyaleti’nin başkenti olan Wiesbaden’de otobüse binen Türk kökenliler, Almanya’ya nasıl geldiklerini, burada hangi zorluklarla karşılaştıklarını ve bugünlere nasıl geldiklerini anlattı. FAZ Gazetesi, göçmenlerle yapılan bazı röportajlara yer verdi. Gazete, 1966’da İstanbul’dan Bad Keuznach kentine göç eden Hüseyin Kaya’nın hikayesine dikkat çekti.

Kamera karşısına geçen Kaya, dilini ve kültürünü bilmediği Almanya’da başına gelenleri şöyle anlattı:

Süt başımıza bela oldu
“Üç göçmen arkadaş bir ev tuttuk. Alışverişe gidip süt almak istedik. Ancak bir arkadaş ‘Bu domuzdan sağılan süt olmasın?’ diye sorunca kafamız karıştı. Bilmediğimiz için Almanların sütü belki de domuzdan elde ettiğini düşündük. Almanca bilmediğimiz için şişenin üzerindeki etikette yazanı da anlayamadık. Eve gidip ev sahibinden yardım istedik. Ancak sorumuzu anlamadı. Ben sütün tadına bakmak istedim. Ancak ev arkadaşım domuz sütü tadan birisi ile aynı çatı altında kalmayacağını söyleyince vazgeçtim. Sütü mutfakta dökmek istedik. Ancak ev arkadaşım aynı yerde bulaşık yıkadığı için buna da karşı çıktı. Sütü günah olacağı için tuvalete de dökemeyince şişeleri bir kilisenin kapısına bırakmaya karar verdik. Şişeleri bırakırken hiçbir Almana yakalanmamak için çok dikkat ettik. Çünkü kiliseye bir saldırı gerçekleştirdiğimizi düşünebilirlerdi. Şişeleri bıraktıktan sonra koşarak eve geldik. Ancak bu sefer de evin anahtarını içeride unuttuğumuzu fark ettik.”

İnternette izlenebilir
Göçmenlerle yapılan röportajların www.youtube. de sitesine yüklenerek herkes tarafından izlenebileceği de belirtildi. Verilen bilgiye göre bunun için röportaj yapılan kişilerin onayı alınıyor. Yetkililer, “Bir milletin hafızası” otobüsünün önümüzdeki günlerde Darmstadt (14-18 Mayıs, saat 10-18.00 arası, Marktplatz) ve Giessen kentlerine de (22-25.05, saat 10-18.00 arası, Kirchenplatz) uğrayacağını ve buradaki göçmenlerin de hikayelerini anlatabileceğini söyledi. Proje ile ilgili ayrıntılı bilgi www.gedaechtnis-dernation. de adresinden alınabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!