Nazan Eckes ve Bülent Ceylan'a "Plattino Ödülü"

Güncelleme Tarihi:

Nazan Eckes ve Bülent Ceylana Plattino Ödülü
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2012 12:46

TD-Plattform tarafından verilen geleneksel “Plattino” ödülleri bu yıl sunucu Nazan Eckes ile kabaretist Bülent Ceylan tarafından paylaşıldı. İkili, ödülleri Köln'de düzenlenen bir törenle aldı.

Haberin Devamı

TÜRK-Alman Akademisyenler Platformu (TD-Plattform) tarafından verilen "Plattino" ödüllerinin bu yılki sahipleri sunucu Nazan Eckes ve kabaretist Bülent Ceylan oldu.

Eckes ve Ceylan ödüllerini, Köln Sanayi ve Ticaret Odası'nda (IHK) yapılan bir törenle aldı. TAM Vakfı'nın da destek verdiği etkinliğin sunuculuğunu Till Nassif yaptı. Ödül törenine Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Düsseldorf Başkonsolusu Fırat Sunel, TD-Plattform Yönetim Kurulu Başkanı Engin Olguner, TD-Plattform Danışma Kurulu Başkanı Kemal Şahin, NRW Yeşiller Milletvekili Arif Ünal ve Turkcell Europe Genel Müdürü Ekrem Özorbey'in yanı sıra çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Nazan ve Bülent gibi örneklere ihtiyacımız var
TD-Klassik-Trio'nun dinletisiyle başlayan törende açılış konuşması yapan TD-Plattform Yönetim Kurulu Başkanı Engin Olguner, "Devamlılık gerektiren uyum sürecinin Nazan Eckes ve Bülent Ceylan gibi örnek kişiliklere ihtiyacı var" dedi.

TD-Plattform Danışma Kurulu Başkanı Kemal Şahin ise, Mevlana'nın "Dün dünde kaldı cancağızım, yeni şeyler söylemek lazım" deyişiyle başladığını sözlerini, şöyle sürdürdü:

"Her şey küçük fikirler ile başlar. TD-Plattform kurulurken bana da küçük bir fikir sunuldu. Bugün binlerce üyesi olan büyük bir kuruluş haline geldik. Bizi destekleyen herkese teşekkür ederim."

Türkiye Almanya'nın dostu
Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa salonda yaptığı esprili konuşmasıyla büyük alkış aldı. Basa, “Türkler'in yabancı düşmanlığı, ırkçılık eğitim ve uyum gibi konularla mücadele verdiklerini izledim. Sadece yaşanan sorunlara değinerek bir çözüme varılacağına inanmıyorum. Olumlu tarafları da göz ardı etmemeliyiz. Türkiye Almanya'nın dostu. Almanya'da yaşayan Türkler de Almanlar'ın dostu. Bu unutulmamalı. İlişkilerimiz fırsat eşitliği ve birlikte yaşam temeli üzerine kurulu olmalı” diye konuştu.

Kalbimin yarısı Türk yarısı Alman
Konuşmaların ardından Nazan Eckes'e ödülünü TD-Plattform'dan Filiz Elüstü verirken, Bülent Ceylan ise ödülünü Prof.Dr. Desiree Kamm'ın elinden aldı. Nazan Eckes törenin hem en duygusal hem de eğlenceli olduğunu belirterek,

“Bu ödülü gelecekte ulaşacağım başarıların motivasyon kaynağı olarak görüyorum. Yazdığım kitap ile birden bire kendimi Sarrazin gibi isimlerle uyum eksenli siyasi ortamda buldum. Tıpkı Bülent gibi ben de büyük bir kitleye ulaşabildiğimin farkındayım. Ancak bir çok şeyin olması gerektiği gibi olmadığını da biliyorum. Yabancı kökenli öğrenciler ile bir araya geldiğimde bana nasıl televizyon ekranlarına çıktığımı sormuyorlar. Bana bir yabancı olarak nasıl bu kadar başarılı olduğumu soruyorlar. Bu da beni mutlu ediyor. Onlara Almanca öğrenmeleri gerektiğini, Almanya'yı benimsemeleri gerektiğini anlatıyorum. Benim kalbimin yarısı Türk yarısı Alman. Başarımın sırrı da bu” dedi.

Türkçe bilmeden katkı sağlayabilmem beni sevindiriyor
Komedyen Bülent Ceylan ise şöyle konuştu:

"Bu ödülü aldığım için çok mutluyum. Gençlere yönelik yaptığım çalışmaları devam ettirmek istiyorum. Çekimleri süren programımda da ırkçılığa karşı kampanyalar ile gençleri bu yönde etkilemeye çalışacağım. Türk yetkililerin bana Türkçe bilen kişilere nazaran uyuma daha çok katkım olduğunu söylemeleri beni sevindiriyor. Sadece Türk değil tüm gençlere yönelik çalışmalar yapmalıyız. Bu ödül Nazan'ın da dediği gibi geçmişteki çalışmalarım için değil gelecekteki çalışmalarım için bir motivasyon kaynağı olacak."

Plattino'nun anlamı
TD-Plattform'un geleneksel hale gelen Plattino Ödülü, adını platin madeni ve platform kelimelerinin bileşiminden alıyor. Platin maddesinin Latincesi olan Plattino tanımlaması kullanılarak, uluslararası düzeyde anlaşılırlığı sağlanıyor. TD-Plattform Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı Dilek Atalay, ödülün kararlaştırıldığı 2009 yılındaki yöneticilerin bu isimde mutabık kaldıklarını belirterek, "Derneğimizin adındaki platform kelimesi ile ödül heykelciğinin içerdiği platin maddesinin ilk dört harfi ortak. Böylece anlamlı bir kombinasyon ortaya çıkmış. Artık geleneksel hale gelen bu ödül, platformumuzun adını çağrıştırdığı için akıllarda da kalıcı oluyor" diye konuştu.

Daha önce kimler aldı?
TD-Plattform'un 2009 yılından itibaren dağıtmaya başladığı Plattino, iki toplum arasında arasında karşılıklı anlayışın geliştirilmesi ve Türk kökenli göçmenlerin uyumu amacıyla Türk-Alman ilişkilerine önemli katkısı olan kişilere veriliyor. Ödülü ilk yılında Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, 2010'da Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder ve geçtiğimiz yıl ise ünlü piyanist-besteci Fazıl Say ile yazar Feridun Zaimoğlu almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!