'Küçük yaşta diller öğrenilir'

Güncelleme Tarihi:

Küçük yaşta diller öğrenilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2012 16:35

FEDERAL Eğitim, Bilim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan, ilkokul yaşlarından itibaren çocukların birkaç dili birarada öğrenebileceklerine değinirken, çok dilliğin globalleşen dünyada önemli bir kazanç olduğunun da altını çizdi.

Haberin Devamı

Bakanlıkta bilim adamları toplandı
Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından oluşturulan Türk Bilim Adamları Konseyi üyeleri önceki gün Federal Eğitim, Bilim ve Araştırma Bakanlığında ikinci kez biraraya geldi. Almanya'da yapılacak ortak çalışmaları konuşan bilimadamları ve araştırmacıların toplantısının ilk bölümüne Federal Eğitim, Bilim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan ve Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını ise TGD Genel Başkanı Kenan Kolat yaptı.

Almanya'ya katkınız önemli
Genel Başkan Kolat toplantının ana hedefinin, TGD'nin yapacağı çalışmaların daha nitelikli olmasını sağlamak için biliminsanlarının öneri ve düşüncelerini almak ve biliminsanları arasında iletişimi kurmak olarak açıkladı. Bakan Schavan ise Almanya'da yaşayan Türk kökenli bilimadamlarının ve araştırmacılarının üniversitelerde önemli katkılar sunduklarını ve fakülte bünyesinde kurdukları laboratuvarlarla saygı duyulacak bilimsel çalışmalara imza atıkları kaydetti. Schavan, “Almanya'da Türk kökenlilerin potansiyelini daha iyi kullanmalıyız. Bunun için 2012 yılında yurtdışında alınan diplomaların tanınması için yasa çıkarıldı. Ben Türk kökenli bilimadamlarının gelecekte daha fazla başarılı olacağına inanıyorum. Sizin yapacağınız çalışmaları ilgiliyle izliyorum” dedi.

Büyükelçi bakana itiraz etti
Bakan Schavan, çocukların dil öğrenmeleri ile ilgili ise ilkokul birinci sınıftan itibaren birden fazla dilin öğrenilmesinin mümkün olduğuna değindi. Schavan, küreselleşen dünyada dilin öneminin daha da arttığının altını çizerken “İlkokul birinci sınıfından itibaren birden fazla dil öğrenmek önemli” deyince yanında oturan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu söz alarak “Ben kendi tecrübemden bilirim. İlkokuldan önce, daha erken yaşlarda yuvalarda, 3 ve 4 yaşından itibaren çocuklara anadille birlikte yabancı dil öğretmek lazım. Çocuklara bu yaşlardan itibaren hem anadillerini hemde başka dilleri öğrenme fırsatı tanımak gerekir” dedi.

Laschet güven verdi
Duisburg-Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Huber toplantıda yaşanan dil tartışmasına “Roland Koch ve Edmund Stoiber gibi politikacıların yaklaşımı yüzünden Türkler Türk olmaktan ve Türkçe konuşmaktan utanır hale gelmişti. Fakat Armin Laschet'in verdiği mesajlarla Türk diline olan saygı yeniden kazanıldı. Laschet'in bakış açısının sağladığı güven sayesinde Türkçe yeniden itibar gördü” sözleri ile dahil oldu.

TGD bünyesinde oluşturulan Bilimadamları Konseyine Almanya genelinde bilimadamı ve araştırmacılar katıldı. Konseyin toplantısında TGD Genel Başkanı Kenan Kolat, Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya, Yönetim Kurulu üyesi Didem Yüksel, TGD Genel Sekreteri Nalan Arkad, Prof. Dr. Esra Akcan, Dr. Akın Akkoyun, Dr. Yılmaz Aksu, Dr. Volkan Altıntaş, Dr. Cihan Arın, Ercan Atak, Dr. Gülhan Bingöl, Çiğdem Bozdağ, Prof. Dr. Mustafa Çakır, İdil Efe, Dr. Fatma Erdem, Prof. Dr. Emel Huber, Dr. Arda Karasu, Dr. Verda Kaya, Dr. Cebel Küçükkaraca, Dr. Ayla Neusel, Leyla Özdemir, Dr. Ertekin Özcan, Muharrem Satır, Dr. Meryem Schouler-Ocak, Prof. Dr. Süheyla Schoereder, Prof. Dr. Pakize Schuhert Güler, Dr. Nermin Soman Satır, Prof. Dr. Yenal Alparslan, Dr. Mehmet Yeni ve Dr. Can Zeyrek hazır bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!