Kota istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kota istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 12:49

Kamu ve borsada işlem gören işletmelerin yönetiminde kadın sayısının artırılması için imzakampanyası başlatıldı. Federal Meclis’teki tüm partilerden kadın milletvekillerinin öncülüğündehazırlanan ‘Berlin Açıklaması’nda en az yüzde 30 kadın kotası uygulanması yer aldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da kamuya ait işletmelerin yanı sıra borsada işlem gören büyük işletmelerin üst yönetimlerinde kadın sayısının artırılması için yeni bir kampanya başlatıldı. Federal Meclis’te grupları bulunan tüm partilerden kadın milletvekilleri bir araya gelerek, Alman Anayasası’nın 3’üncü maddesinde yer alan kadın-erkek eşitliği ilkesine saygı gösterilmesini talep etti.

CDU’dan Rita Pawelski, SPD’den Dagmar Ziegler, FDP’den Sybille Laurisch, Yeşiller’den Ekin Deligöz, CSU’dan Dorothea Baer ve Sol Parti’den Cornelia Böhring, dün Berlin’de düzenledikleri basın toplantısında, yüzde 30 ‘kadın kotası’ içeren ‘Berlin Açıklaması’nı tanıttı.

Hedef yüzde 30

Kadın milletvekilleri, bireysel ve parti meclis grubu politikası gözetmeden bir araya geldiklerini belirtirken, gönüllülük prensibiyle işletmelerin yönetimindeki kadın sayısının artırılmasının mümkün olmayacağına dikkat çekti. Almanya’da işletmelerin 2001 yılında gönüllü olarak kadın yönetici sayısını artırma sözü verdiklerini hatırlatan milletvekilleri, bu oranın denetleme kurullarında yüzde 10’u, yönetim kurullarında da yüzde 2’yi geçmediğini bildirdi.“Bu iş gönüllülük prensibiyle olmayacak, yasal baskı gerekiyor” diyen kadın milletvekilleri, hedefin 2018 yılına kadar en az yüzde 30 kadın kotasına ulaşmak olduğunu da ilan ettiler.

Toplanan imzalar Merkel’e gidecek

ARALARINDA Almanya’nın önde gelen medya kuruluşu Axel Springer’in Denetim kurulu Başkan Yardımcısı Friede Springer, Hetzer şirketinin sahibi Heide Hetzer, Berlin Bilim Merkezi Başkanı Prof. Jutta Allmendinger, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt, Federal Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, Devlet Bakanı Maria Böhmer, Federal Meclis eski Başkanı Rita Süssmuth’un da bulunduğu çok sayıda kadın en az yüzde 30 kadın kotası içeren Berlin Açıklaması’nı imzaladı. Gelecek yıl Paskalya Yortusu’na kadar kampanyanın sürdürüleceği ve toplanan imzaların Başbakan Angela Merkel’e teslim edileceği açıklandı. Açıklamaya www.berlinererklaerung.de üzerinden de imza atılabileceği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!