Keup Caddesi mağdurlarına tazminat

Güncelleme Tarihi:

Keup Caddesi mağdurlarına tazminat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 15:56

TGD Genel Başkanı Kenan Kolat Köln'de Keup Caddesi'nde girişilen bombalı eylemde yaralananlara. zarar görenlere tazminat verilmesini istedi. Berlinli Avukat Nurali Turan, tazminat ödenmesinin yasalarda yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat, Köln'de 2004'de neonazilerin bombalı eylemleri sonucu yaralananlara veya maddi zarra görenlere tazminat verilmesini talep etti. Olayda 22 Türk yaralanmış, bir çok işyerinde de maddi zarar meydana gelmişti. Kolat “Bu önemli bir jest olur. İnsanlara 'sizin yanınızdayız' mesajı verilmiş olur. Yaralanan ve maddi zarar görenlerin büyük bölümü zaten küçük esnaf. Gördükleri zarar nedeniyle uzun süre maddi ve manevi olarak kendilerini toparlayamadılar. Şimdi de ise bombanın ırkçılar patlatıldığı ortaya çıktı. İnsanlar bir kez daha ruhen yaralandılar. Bu patlama da devletin sorumluluğunu yerine getirmediği için oldu. Burada devlet sorumludur” dedi.

Yasal hakları var
Berlinli avukat Nurali Turan da Alman Ceza Yasası'nın mağdurlara tazminat ödemeyi öngördüğünü belirterek “Mağdurlara ödenecek tazminatları düzenleyen kanun, kasıtlı, hukuka aykırı ve fiili bir saldırıya maruz kalarak bundan sağlığı zarar gören kişilerin belirli koşullar altında devletten yardım almaya hakkı bulunduğunu öngörmektedir. Alman vatandaşları, AB üyesi bir ülkenin vatandaşları, Alman vatandaşlarının o ülkede aynı hakka sahip oldukları ülkelerin vatandaşları, hukuken geçerli olacak biçimde 6 ayı aşkın süre ile ve geçici olmaksızın Federal Almanya'da ikamet eden diğer yabancılar tazminat talebinde bulunabilir” dedi. Turan, devletin mağdurların tedavinin masrafları, mağduriyetin neden olduğu çalışamazlık durumunda masrafların karşılanması için ödenecek bedel, mesleki rehabilitasyon için ödenecek destek, temel emeklilik hakkı, dul ve yetim maaşı ve cenaze giderleri gibi masraflara destek olması yasal zorunluluk” dedi.

Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger'in neonazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün seri cinayetlerle katlettiği kurbanların yakınlarına 10 bin Euro'ya kadar tazminat verileceğini daha önce açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!