İhracat 18.7 milyar dolar olacak

Güncelleme Tarihi:

İhracat 18.7 milyar dolar olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2011 17:51

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, inşaat malzemesi sanayisinde ihracatın 2010 yılında 18,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini öngördüklerini belirterek, “Türkiye'de bir numaralı ihracatçı sektör biziz. Dünyada da inşaat malzemeleri ihracatında 7. sıradayız” dedi.

Turan, sektörün yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün 2010 yılı boyunca büyümesini sürdürdüğünü, istihdam ayağında da toparlanma sinyalinin belirginleştiğini söyledi.

2010 yılının inşaat sektörü için kayıpların telafi edilerek büyümeye geçiş dönemi olduğunu vurgulayan Turan, 2011'de pozitif trendin devam edeceğini öngördüklerini, inşaat sektörünün büyüyeceğini kaydetti.

Türkiye'nin İtalya'dan Çin'e kadar inşaat sektöründe rakibi bulunmadığını dile getiren Turan, konut kredi faizlerindeki düşüşün geleceğe olumlu yansıyacağını da belirtti.

Turan, “İnşaat malzemesi sanayinde ihracatın 2010 yılında 18,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Türkiye'de bir numaralı ihracatçı sektör biziz. Dünyada da inşaat malzemeleri ihracatında 7. sıradayız” dedi.

2023 yılına kadar inşaat malzemesi ihracat hacminin 100 milyar dolara, yurtiçi inşaat sektörü hacminin de 100 milyar dolara çıkarma hedeflerinden bahseden Turan, bu hedeflere nasıl ulaşacakları konusunda yol haritası yapacaklarını bildirdi.

Orhan Turan, “Türkiye 1940'larda çivi bile üretemeyen bir ülke iken bugün dünyanın değişik ülkelerinde üretim yapan firmalarımız var. Türkiye'nin yapı malzemesi sektöründe global markalar çıkarabileceğini görüyoruz. Global oyuncular çıkarabiliriz” dedi.

Mısır'dan Ortadoğu'nun en büyük müteahhitlik grubu olan Arab Contractors'un geçtiğimiz hafta Türkiye'ye geldiğini ve onlarla bir görüşme yaptıklarını ifade eden Turan, “Türkiye'den yapı malzemeleri ithal etmek istiyorlar. (Çin'den ithalat yapmak istemiyoruz, tüm ince malzemeleri Türkiye'den almak istiyoruz) dediler. En kısa zamanda oraya heyet götüreceğiz” diye konuştu.

“BU YIL SEKTÖRDE 300 BİN İSTİHDAM ARTIŞI OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ”

Soruları da yanıtlayan Turan, “Türkiye'de işsizlik problemse inşaata bakalım, inşaat kötü demektir” şeklinde konuştu. İMSAD'ın geçtiğimiz günlerde hazırladığı raporda, gayrimenkul stoklarında “balon” uyarısının yapılması ve bu konuda bekleyen talebin harekete geçmesi için KDV ve harç indirimleri kullanılabileceği önerisinin hatırlatılması üzerine de Turan, şunları kaydetti:

“Yeni konut yapılmasıyla ilgili ruhsat alımında artış var fakat kullanımlarda azalma var. Geçen sene 2009'un 6. ayına kadar yapılan birtakım teşviklerle çok ciddi konut satışları oldu ve stokları radikal bir şekilde erittik. Biz önümüzde bu problemlerin yaşanmaması açısından bu tür teşviklerin sektörü hızlandıracağını düşünüyoruz ve yapılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bu yapı ruhsatlarının bir şekilde kullanıma geçmesi gerekiyor. Hiç harç alınmazsa ne olacak ki? Bir de faiz oranlarında yüzde 7'lerin altını görüyoruz. Bunlar da konut satışlarını olumlu anlamda tetikleyecek. Konut kredilerinde bir miktar gevşemenin olacağını bunun da satışa döneceğini tahmin ediyoruz. Konut kredilerinin toplam krediler içindeki payı gittikçe artıyor.”

Bu yılki ihracat hedeflerinin 22 milyar dolar olduğunu ifade eden Turan, istihdamın da 300 bin artışla 1,5 milyona ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

“ÖZEL SEKTÖR YATIRIM HARCAMALARI OLMADAN TÜRKİYE BÜYÜYEMEZ”

İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de konuşmasında, küresel krizin etkilerinin ne zaman aşılacağına ilişkin dünyada bir belirti olmadığını, özel sektör yatırım harcamaları olmadan Türkiye'nin büyüyemeyeceğini belirtti.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar dünyada en iddialı 10 ülke arasında yer alması için yıllık ortalama yüzde 6,2 büyümesi gerektiğine işaret eden Alkin, “Türkiye ekonomisinde özel sektör yatırımları her sene düzenli olarak yüzde 16 büyümediği zaman reel olarak o sene Türkiye'nin yüzde 5 ve üzerinde büyümesi pek mümkün değil” dedi.

İnşaat malzemeleri alanında çok daha etkin bir strateji izlenmesi gerektiğine işaret eden Alkin, “Dolaylı ihracata da destek vermemiz gerekiyor. Türkiye'deki müşavirlik sektöründeki profesyonellerimizi, dünyadaki bu tür projelere müşavirlik hizmeti vermek noktasında cesaretlendirmeliyiz. Dünyadaki müşavirleri Türk inşaat malzemesini benimsetmek, bizim müşavirlerin de özellikle bölgemizdeki projelerde biraz daha görev almalarını teşvik etmeliyiz” diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Alkin, konut sektöründe kredi hacmini yavaşlatmaya yönelik bir eğilim bulunmadığını, önümüzdeki dönemde faiz oranlarının bir miktar daha aşağı inmesi durumunda bunun en fazla konut kredilerine yansıyacağını belirtti.

Kerem Alkin, başka bir soruya karşılık da inşaat yatırımlarının 100 milyar dolara doğru gittiğini söyledi.

İMSAD Başkan Yardımcısı Hüseyin Bilmaç ise dünyadaki 300 yıllık dünya devi yapı malzemesi firmalarının artık bayrağını Türkiye'ye teslim etmeye başladığını söyledi.

Bir gazetecinin, hazır beton üreticilerinin yaptığı yüzde 20 zammı sorması üzerine de Bilmaç, teknik olarak bu oranı fazla bulduğunu belirtti.

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ÜRETİM HACMİ 68,1 MİLYAR LİRA

Verilen bilgiye göre, 2010 yılını yüzde 15,1 oranında büyüme ile kapatacağı öngörülen inşaat sektörü, 10,8 milyar dolar reel katma değere ulaştı. İnşaat malzemeleri sanayisi ise 68,1 milyar liralık üretim hacmine sahip oldu. 2010 yılında 11,5 milyar lira dış ticaret fazlası veren sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 260 arttı.

Özel sektör inşaat yatırımlarının büyüklüğü 57,6 milyar lira, kamu inşaat yatırımlarının büyüklüğü de 31,1 milyar lira ve inşaat sektörünün yarattığı toplam katma değer 59,3 milyar lira.

Toplam 1 milyon 307 bin kişinin çalıştığı inşaat sektörünün toplam istihdamdaki payı da yüzde 5,7.

Türk inşaat sektörünün dünyadaki yerine bakıldığında inşaat demirleri alanında yüzde 28 payla, demir-çelik radyatör alanında yüzde 12 payla ve demir-çelik profilde de yüzde 8 payla ilk sırada yer alıyor.

2015'te inşaat malzemeleri sanayi büyüme oranının yüzde 17,5, inşaat malzemeleri ihracat hacminin de 40,2 milyar dolar olması öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!