Stratejik ortaklık ekonomik işbirliğine dönüşüyor

Güncelleme Tarihi:

Stratejik ortaklık ekonomik işbirliğine dönüşüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2010 11:01

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ABD'deki temasları çerçevesinde Şikago Emtia Borsası'nı ziyaret etti, Illinois Eyaleti'nin Ekonomik, Yatırım ve Ticaretten sorumlu kuruluşu Ticari ve Ekonomik Fırsatlar Bölümü Başkanı Waren Ribley'i kabul etti.

Düzenlenen törenle Waren Ribley ile Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı tarafından mutabakat zaptı imzalandı.

Bakan Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, bugün bir ilki gerçekleştirdiklerini, ABD'nin ekonomisinde önemli bir yere sahip Illinois eyaleti ile mutabakat zaptı imzaladıklarını söyledi. Bu zaptın ekonomik ilişkileri çok daha yakınlaştıracağını belirten Bakan Çağlayan, bundan böyle stratejik işbirliğinin ekonomik işbirliğine dönüşmekte olduğunu, bugünü bir başlangıç olarak kabul etmek gerektiğini bildirdi.

Zaptın ticaret, yatırım, karşılıklı yatırım, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bir araya gelmesi gibi konularda işbirliği sağlayacağını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:

“İnovasyon, teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi çalışmaları da bu kapsamda olacaktır. Bugün Türkiye'ye birçok ünlü Amerikalı firmanın üssü halinde. Bölgesinde stratejik, coğrafi önemi var. Çok önemli stratejik dağıtım kanallarına sahip bir ülke. Orta Asya, Ortadoğu, Kafkaslar, Balkanlar ve Kuzey Afrika'ya ulaşmada en yakın en doğru adrestir. Küresel ölçekte gelişmekte, yol arayan şirketler için en doğru yer alan ülkedir. Indiana 12 milyon nüfusu, 500 milyar dolarlık gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) ile ABD sanayi ve ticaretinde çok önemli bir yere sahip.”

İşbirliğini güçlendirmenin mutabakat zaptını hayata geçirmekle mümkün olacağını bildiren Çağlayan, şöyle devam etti:

“Bu amaca hizmet için sektör birlikleri, ihracatçı birlikleri, işadamı dernekleri, sanayi ve ticaret odalarının kalıcı işbirliğini temin etmemiz gerekir. Birbirimizi daha yakından tanıma imkanı bulacağız. Hangi konularda rakip, hangi konularda birbirimizi tamamlayan, hangi konularda üçüncü ülkelerle işbirliği yapabileceğimizi belirleyeceğiz. Fuarlar, karşılıklı alım heyetleri düzenlemek için çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalar çok önemli. Ticaret, siyasi ve diplomatik ilişkilerin de bir açarı, anahtarı.Bu anlaşmanın Illinois eyaleti ve Türkiye'ye faydalar getirmesini diliyorum. Bu zaptın en yakın takipçisi olacağım. Bu bir ilkin başlangıcı olacak, diğer eyaletlere de yayılacak. Diğer eyaletler kıskanacak ama ne yapalım. (Artık kıskanmayın ne olur. Çalışın sizin de olur) diyeceğiz.”

Waren Ribley de basın mensuplarına Türkiye'yi Ortadoğu'da ihracatı artıracak güçlü bir partner olarak gördüklerini, kişisel ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu, Bakan Çağlayan'ın gelmesiyle bunun sağlandığını söyledi. Ribley, bu yılın Eylül ayında eyaletteki bazı şirketlerle Türkiye'ye geleceklerini de kaydetti.
Tören sonunda Bakan Çağlayan, Ribley'e İznik çinisi, Ribley de Bakana porselen kase hediye etti.

Mutabakat zaptında jeostratejik konumu ve ekonomisi ile Türkiye'nin bölgesinde kilit bir role sahip olduğu, hali hazırda Türkiye'nin birçok ABD şirketinin bölge merkezlerine ve üretim üslerine ev sahipliği yaptığına ve Orta Asya, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da bulunan komşu ülkelere ulaşmada iş dünyasında bir dağıtım üssü olarak nitelendirildiğine dikkat çekildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin, küresel olarak genişlemenin yollarını arayan Illinois şirketleri için çok büyük iş ve yatırım olanakları sunduğu kaydedilen zabıtta, şöyle denildi:
“Aynı şekilde, ABD'nin merkezinde yer alan Illinois eyaletinin stratejik konum, dünyanın en büyük pazarına girmek isteyen Türk firmaları için eşit derecede cazip iş yapma imkanı sunmaktadır. Lojistik avantajları ve üretime dayalı ekonomisi ile Illinois, Türk girişimcilerin ticaret ve yatırım faaliyetlerini gerçekleştirebileceği, ABD'nin en öne çıkan bölgelerinden biridir.”

ŞİKAGO EMTİA BORSASINI ZİYARET

Devlet Bakanı Çağlayan, Şikago'daki temasları çerçevesinde Emtia Borsasını da ziyaret etti.;

Dünyanın en büyük emtia borsası olan Şikago'nun seans açılışına katılan Çağlayan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekçi, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Şahin Batallı, Şikago Başkonsolosu Kenan İpek ile birlikte işlem salonuna girdi brokerlarla sohbet etti.

Kalabalık ve hareketli salonda Bakan Çağlayan'a bordo elbise giymiş bir kadın broker, pembe renkli kravatını çok beğendiğini, ayakbasıyla aynı renk olduğunu söyledi. Brokerla sohbet eden Bakan Çağlayan, kartını brokera verirken, kravatı da verebileceğini kaydetti. Başka bir işlem masasında sarı kırmızı giyinmiş brokerlarla konuşan Çağlayan, bu rengin Avrupa şampiyonu olmuş Galatasaray'ın rengi olduğunu söyledi. Brokerlar tarafından alkışlanan Çağlayan, anne babası Kadıköylü Socrates Harisiadis ile sohbet etti. Avro-dolar opsiyonları konusunda işlem yapan Harisiadis, avronun Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Bazı brokerların Bakan Çağlayan'dan imza aldıkları görüldü.Bakan Çağlayan'a Borsanın direktörlerinden James E. Oliff borsayla ilgili brifing verdi. Çağlayan, borsada borsa çanının yanında fotoğraf çektirdi.

ŞİKAGO EMTİA BORSASI

Borsanın en önemli vadeli işlemler kurumu MF Global'in Kurumsal Brokerlık Başkan Yardımcısı Aydın Akgün'ün verdiği bilgilere göre, 1848 yılında hububat alım satım salonu olarak faaliyete geçen Şikago Emtia Borsası, soya, soya yağı ve küspesi, mısır ve buğday vadeli kontratlarının yapıldığı yer haline gelmiş.
Borsada zamanla bütün işlemler standartlaştırılmış. İki salondan oluşan borsanın diğer salonunda ise finansal vadeli işlemler, canlı hayvandan, domuz işkembesine, keresteye kadar çeşitli malların future (vadeli) işlemleri yapılıyor. Borsada kurulduğu tarihte future kontratlar yazılmış, bütün işlemler standartlaştırılmış ve borsa tarafından garanti edilmiş. Yakın bir zamana kadar bütün işlemler el hareketleriyle yapılırmış. Her hareket ürünün tipi, miktarını gösteriyor. Bir kontrat 5 bin kileyi bir diğer ifadeyle buğday ve soyada 136, mısırda 127 tonu ifade ediyor. Bunun altında bir işlem yapılamıyor. Vadeler hasat dönemlerine, teslim aylarına göre ayarlanıyor. İşlemlerde tek standart olmayan fiyat. Fiyatı, arz talep dengesi belirliyor. İşlem salonu sekizgen masalar şeklinde. Masalarda işlem hacminin çok olduğu yere daha fazla yer ayrılıyor.

Borsada işlem salonunda yer alabilmek için yarım milyon dolar yatırmak gerekiyor. İki tür işlemci var. İlki broker. Müşterilerin işlemlerini gerçekleştiriyor. Diğerleri trader. Sadece kendisi için işlem yapıyor. Çok küçük karlarla piyasayı gün boyu tırmalıyor, genelde gün sonu pozisyonsuz kalıyor. Borsada geçen ay günlük ortalama 12 milyon kontrat yapılmış.

Borsada işlemler saat 09.30'da başlıyor, saat 13.30'da kapanıyor. Finansal işlemler salonunda ise saat 15.15'e kadar işlem yapılıyor.

ÇAĞLAYAN, TRANSFORMERS 3 FİLMİNİN SETİNİ İZLEDİ

Bu arada Bakan Çağlayan, otelde 17. katta Transformers 3 filminin setini izledi. Burada gazetecilerle sohbet eden Çağlayan, Şikago Belediyesi'nin filmin çekilmesi için yapımcı şirkete 6 milyon dolar destek verdiğini söyledi. Harry Potter filminin çekildiği bölgeye 2 milyar sterlin elde ettiğini bildiren Çağlayan, şöyle dedi:

“Göreceksiniz bu filmin ürünleri de burada satışa çıkacak. Büyük gelir elde edilecek. Gelseler de keşke İstanbul'da, Ankara'da çekseler. 22 Arap ülkesinde izlenebilen MBC televizyon kanalı vasıtasıyla 34 Türk dizisi Arap dünyasında takip ediliyor. Bizim de bir çalışmamız vardı. RTÜK yasasının, örtülü reklam uygulamasının değişmesi gerekir. Bugün yerli filmlerin piyasadaki payı yüzde 59'a çıkmış durumda. Türk filmlerini tanıtabilirsek, Türkiye'yi tanıtabiliriz. Kanaatlerini değiştiririz. Hala bizi Ortadoğu ülkesi sanıyorlar. Filmlerin tanıtımını, fuar desteğini yapacağız. Dizi filmi ihracatını, ihracatçı birliklerine aldık. İletişim, elektronik birliğine dahil edildi.”

Mutabakat zaptında jeostratejik konumu ve dinamik ekonomisiyle Türkiye'nin bölgesinde kilit bir role sahip olduğu bildirilerek, şöyle denildi:

“Hali hazırda, Türkiye birçok ABD şirketinin bölge merkezlerine ve üretim üslerine ev sahipliği yapmakta ve Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da bulunan komşu ülkelere ulaşmada iş dünyasında bir dağıtım üssü olarak nitelendirilmektedir. Bu bağlamda, Türkiye, küresel olarak genişlemenin yollarını arayan Illinois şirketleri için çok büyük iş ve yatırım olanakları sunmaktadır. Aynı şekilde, ABD'nin merkezinde yer alan Illinois eyaletinin stratejik konumu, dünyanın en büyük pazarına girmek isteyen Türk firmaları için eşit derecede cazip iş yapma imkanı sunmaktadır. Lojistik avantajları ve üretime dayalı ekonomisi ile Illinois, Türk girişimcilerin ticaret ve yatırım faaliyetlerini gerçekleştirebileceği, ABD'nin en öne çıkan bölgelerinden biridir.
Bunlar ışığında, cazip iş ortamlarının ve güçlü sanayi yapılarının sunduğu iş fırsatlarının değerlendirilebilmesi amacıyla ticari faaliyetlerin geliştirilmesine dönük tüm yolların araştırılması önemli olarak addedilmektedir. Kamu sektörünün katılımının sağlanmasının, özel sektör girişimlerine rehberlik etmek ve ticaret ve yatırım faaliyetlerini kolaylaştırmak adına önemli bir rol oynadığı şüphesizdir.”

Girişimin amacının mevcut iş ortamı ve yatırım koşulları hakkında esaslı bir eğitim programı ve bilgilendirme toplantıları düzenlemek yoluyla iki iş dünyası arasında ticaret ve stratejik iş ittifakını kolaylaştırmak olduğu belirtilen mutabakat zaptında, amaçlar şöyle sıralandı:

“Taraflar, özel sektör firmalarının olası stratejik ortaklık seçeneklerini araştırmalarına yardım etmek üzere her iki tarafta düzenlenen ticaret ve yatırım geliştirme programlarını destekleyecek. Ticari ve yatırımı geliştirme çabalarının daha artırılmasını teminen iş kuruluşları ve firmalara potansiyel iş olanaklarını yayınlamak konusunda işbirliği yapılacak.

İş olanakları, ticaret ve yatırım ortamı ve sunulabilecek teşvikler konusunda farkındalık yaratmak üzere ilgili iş kuruluşları arasında iletişim sağlanacak, iş seminerleri, konferanslar ve road showlar düzenlenecek. Ortak yatırım teşvik konferansları, seminerleri düzenlenmesinin imkanları araştırılacak. Yatırım, geliştirme ve girişimcilik alanlarında bilgi paylaşımında bulunulacak. Küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında inovasyon ve teknoloji transferi desteklenecek. İşbirliğini güçlendirmek üzere iş okulu ziyaretleri desteklenecek. Ticaret ve yatırım komite ve alt komiteleri oluşturulacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!