Ankara'da "büyük Kürt devleti" endiÅŸesi

Güncelleme Tarihi:

Ankarada büyük Kürt devleti endişesi
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 24, 2012 14:39

Suriye'de, Türkiye sınırının hemen güneyinde Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı kentlerde PKK'yla işbirliği içindeki Suriyeli Kürtlerin yönetimi ele geçirmesi, Ankara'da büyük rahatsızlık yarattı.

Haberin Devamı

Ankara'da, "Iraklı Kürtlerin desteğiyle, Suriye topraklarında ayrı bir yapılanma mı oluşuyor? Bu yapılanma büyük Kürdistan hayallerinin parçası olabilir mi?" endişesi hakim oldu.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün görüştüğü Suriye Ulusal Konseyi heyetine bu rahatsızlığı açık bir dille belirtti, Ankara'nın Suriye'nin "toprak bütünlüğünden yana olduğuna" vurgu yaptı.

 

"BAYRAK" RAHATSIZLIÄžI

Görüşmede özellikle, Suriye'deki Kürtlerin hem PKK bayrağı, hem de Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinde kullanılan bayrağı kullanmaları üzerinde duruldu. Nitekim, Ankara'nın bu uyarısının ardından da Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Seyda yaptığı açıklamada, "Suriye'de bağımsızlık bayrağı dışında hiçbir bayrağın çekilmemesi konusunda talimat verdik" dedi. Seyda ayrıca, Kürt sorununun da "Suriye milli misakı çerçevesinde çözüleceğini" söyledi.

Haberin Devamı

 

BARZANİ'NİN EĞİTTİĞİ KÜRT ASKERLER

Ankara'da rahatsızlık yaratan bir başka unsur ise Kuzey Irak'ta eğitilip, Suriye'ye gönderilen askerler. Askerlerin elindeki, Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin kullandığı bayrak, Ankara'nın özellikle dikkatini çekti.

 

Kuzey Iraklı Kürtler, hem Türkiye'deki hem de Suriye'deki Kürtlerle yakın ilişki içindeler. Ankara'nın bu çerçevede iki büyük sıkıntısı şu:

 

* PKK'nın Suriye'deki istikrarsızlıktan yararlanarak, Türkiye sınırına yakın bölgelere iyice yerleşip, terör eylemlerini Irak'tan sonra bir de bu bölgelerde yoğunlaştırması.

* Uzun vadede Irak ile Suriye'deki Kürt bölgeleri arasında baÅŸlayacak iÅŸbirliÄŸinin, "Büyük Kürt devleti" hayallerini yeniden yeÅŸertmesi, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi ile Türkiye arasında zorlukla kurulan iletiÅŸimin bundan zarar görmesi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!