Gençlerin gecesi

Güncelleme Tarihi:

Gençlerin gecesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2009 11:09

Berlin'de düzenlenen gecede, alanlarında başarı sağlayan gençlere ödül verildi. Büyükelçi Ahmet Acet "Gençken basketbolcu olmak istiyordum" derken, Yeşiller eşbaşkanı Özdemir ise "Hayalim Rockstar olmaktı" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da yaşayan Türkler hakkında varolan önyargıları ortadan kaldırmak amacıyla yaklaşık iki yıl önce kurulan "DeuKische Generation" Derneği, alanlarında başarı sağlayan gençlere ödüller verdi. Önceki akşam Berlin'de düzenlenen ödül törenine Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Bömher, Büyükelçi Ahmet Acet, Başkonsolos Mustafa Pulat, Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, CDU Berlin Eyalet Parlametnosu milletvekili Emine Demirbüken-Wegner, yazar Hatice Akyün, DeuKisch üyesi gençler ve aileleri ile çok sayıda sivil toplum temsilcilsi katıldı.

Gençlere ödül

Törende, başarılı Türk kökenli gençlere ödüller verildi. Yazar Hatice Akyün, uyuşturcuyla mücadele eden gençlere ödülerini takdim ederken, Cem Özdemir ise Rütli Ortaokulu'nda başarıyla eğitim gören 15 yaşındaki Ahmet Canpolat’a ödülünü verdi. Cem Özdemir, 15 yaşındayken Rockstar olma hayali içinde olduğunu belirtti.
Alman Bayanlar futbol ikinci liginde düdük çalan Türk kökenli bayan hakem Sinem Turaç da başarılarından dolayı Deukisch ödülüne layık görüldü. Sinem’e ödülü ise Alman futbolcu Christoph Metzfelder adına kurduğu vakfının basın sözcüsü takdim etti. Alman milli takımının ünlü oyuncusu, törene Madrid’ten videolu mesajla katıldı. Ödül töreninden sonra ise önyargıları yıkmak amcaıyla "DeuKische Generation“ tarafından çekilen kısa video spotu gösterildi.

Gençlere destek

"DeuKische Generaion“ Derneği Bşakanı Aylin Selçuk, Almanya'da doğup büyün Türk kökenli genç nesillere önyargıların giderilmesi için önemli görevler düştüğünü söyledi. Burada doğup büyüdükleri halde hala bazı önyargı ve dışlamalar yaşandığına işaret eden Aylin Selçuk, özellikle yeni nesillerin eğitimine daha fazla ağırlık verilmesi gerekitğini dile getirdi. Ancak iyi eğitimli insanlarla Türklere ve Türk kökenlilere dönük önyargılara karşı daha kolay mücadele veirlebileceğinin de altını çizdi.

Başarılı örnekler

Almanya’nın bir uyum ülkesi olduğunu belirten Devlet Bakanı Maria Böhmer, göçmen kökenli gençlerin örnek alabileceği insanlara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Bakan Böhmer, salonda bulunan CDU Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Emine Demirbüken-Wegner ile Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in bu başarılı örnekler arasında yer aldığını söyledi. Maria Böhmer, Deukisch fikrini çok benimsediğini ve bu nedenle en başından bu yana derneğe destek verdiğini kaydetti.

Basketbolcu olmak istiyordum

Tören katılan Büyükelçi Ahmet Acet sunucunun „15 yaşındayken Almanya’ya büyükelçi olacağınızı hayal eder miydiniz?“ şeklindeki sorusunu, „O zamanlar iyi bir basketbolcu olmak istiyordum. Aslında gönlümde diplomat olmak yoktu. Mimarlığa ilgim vardı. Ancak lisedeyken mimarlık için gerekli matematik ve fizikte o kadar kötüydüm ki, ben de kendi kendime ‚O zaman Ahmet sen de baban gibi diplomat ol’ dedim ve baba mesleğini seçtim “ şeklinde cevap verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!