Avrupa'lı Türkler'in seçim yorumu

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı Türklerin seçim yorumu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 10:05

Türkiye'deki seçimleri yakından takip eden Avrupalı Türkler'in bir bölümü AKP'nin zaferinden memnun. Bir kısmı da demokrasiye darbe indirildiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Almanya'da Hamburg'un Altona Belediye Meclisi adayı olan SPD'li Behçet Algan, HDF eski Başkanı Dr. Etem Ete, SPD Eyalet Basın sözcüsü ve milletvekili adayı Bülent Çiftlik ve Elele Derneği'ndenAli Akdemir'in yanı sıra çok sayıda Türk seçim sonuçları için "Sonuç Sosyal demokratları üzdü" dediler.
Algan, "AKP'nin birinci parti olması sürpriz olmadı ama bu kadar oylarını artırmalarını beklemiyordum. Türkiye'ye barış ve huzur getirmesini diliyorum' dedi.
Bülent Çiftlik, "Sosyal demokratlar olarak bizim için üzücü bir sonuç. Halkın tercihi bu. Saygı duymamız gerek" dedi. Dr. Etem Ete, "AKP'nin bu kadar fazla oy alması en şaşırtıcı sonuç. Benim tahminim yüzde 33'lerdeydi. Patlama yaptı. AKP açısından başarı. Bence muhalefet görevini yapmadı" dedi.
Bremen Türk Sosyal Demokratlar Derneği (TSD) seçim sonuçlarıyla hayal kırıklığına uğradı. Dernek lokalinde ekrandan seçim sonuçlarını izleyen TSD Başkan Mehmet Güven ve dernek üyeleri Zerrin Yaman, Ali Hergünşen, Kadri Acar ve Ali İhsan Uzunoğlu CHP'nin iyi muhalefet yapamamasının AKP'ye yaradığını söylediler.

TÜRKLER DIŞARIDA KALDI

TÜRKİYE Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, genel seçimler sonrasında ortaya çıkan tabloda Avrupalı Türkler'in temsilcilerinin bulunmamasını eleştirdi.
23. dönem parlamento genel seçimleri sonuçlarını değerlendiren Prof. Şen, Avrupalı Türk adayların parlamentoda temsil olanağı bulamamasının önemli bir eksiklik olduğunu söyleyerek, bulunulan ülkede seçme hakkının kullanımının mümkün kılınması gerektiğini söyledi.
Şen, AKP'nin aldığı yüksek oy oranıyla merkez sağı etrafında topladığını kaydederek, parlamentoya giren 3 büyük partide de Avrupalı Türk adayların yer bulamamasının ciddi bir eksiklik olduğunu ifade etti. Şen, 'Partiler bu konuda daha duyarlı olmalılar' diye konuştu.

ADAYLAR NASIL DEÐERLENDİRDİ

Türkiye'deki seçimde çeşitli partilerden aday olan Avrupalı Türkler şimdi sosyal faaliyetlere ağırlık vereceklerini söylediler.



Sinan Samat: Bildiğiniz gibi Tunceli'den bağımsız aday oldum. Tunceli'de geçerli oy sayısı 42 bin 300. Ben 4797 oy aldım. 2300 civarında bir farkla milletvekilliği kaçırdım. İki ay önce Türkiye'ye geldim. Bana göre yoğun bir seçim çalışması yaptım. Munzurun Türküsü Proje Merkezi Onursal Başkanı olarak şimdiye kadar olduğu gibi bölgeye yönelik sosyal çalışmalarımı sürdüreceğim. Bir ay sonra Almanya'ya döneceğim. Bu arada Tunceli'deki yaşlı ve engellilere yönelik binanın inşaat çalışması sürüyor.

Ali Kılıç: CHP'den İstanbul 1. bölgeden 13. sırada aday oldum. Yaklaşık iki ay günün 14-15 saati çalıştım. Anadolu yakasını seçim çalışması boyunca yakından tanıma fırsatı buldum. Amacımız CHP'yi bölgede birinci parti yapmaktı. Ne yazık ki gerçekleşmedi. Bana göre demokrasi kazandı. Siyaset uzun soluklu bir maratondur. Ben bir maratonu partili arkadaşlarımla Türkiye'ye hizmek için koşacağım. Özellikle yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarının Türkiye'ye aktarılması için mücadelem devam edecektir. Dilerim AKP Türkiye'de son 5 yılda yaşadığımız o kutuplaşmayı ve gerginliği ortadan kaldırarak toplumsal uzlaşma zemini yaratır.

Aydın Yardımcı: Demokrat Parti Ankara Birinci Bölge birinci sıra adayı olarak seçime katılan ve partisinin yüzde onluk barajı aşamaması nedeniyle parlamentoya giremeyen Aydın Yardımcı, siyaseti bırakacağını söyledi. Köln'de Aydın Fleisch Mezbahası'nın sahibi olan Yardımcı, 'Türkiye'de aktif siyaseti bırakma kararı aldım. Ancak Almanya'daki sosyal çalışmalarım devam edecek. Burada yaşayan vatandaşlarımızın sosyal ve hukuksal sorunlarının çözümü için Almanya'daki mücadelemizi devam ettireceğiz' dedi. Yardımcı, seçim sonuçlarını demokrasinin bir gereği olduğunu da belirterek, 'Hepimiz için hayırlı uğurlu olsun' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!