YÖK ‘akademide yapay zekâ’nın etik sınırlarını çiziyor

Güncelleme Tarihi:

YÖK ‘akademide yapay zekâ’nın etik sınırlarını çiziyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2024 12:39

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, akademide yapay zekânın kullanımına ilişkin bir etik rehber hazırlandığını ve bu çalışmanın önümüzdeki hafta üniversitelere gönderileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bursa Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ‘Arama Konferansı’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa’yı ziyaret etti. Prof. Dr. Özvar, burada yaptığı açıklamada yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veriyi Türkiye açısından son derece stratejik bir mesele olarak gördüklerini ve bu alanlar üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

YÖK ‘akademide yapay zekâ’nın etik sınırlarını çiziyor
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ÜNİVERSİTELERDE
Yapay zekâ konusunda yürüttükleri çalışmaların sonucunda, alan uzmanı hocaların da katkılarıyla ‘Yükseköğretim Kurumlarında Bilimsel Araştırma ve Yayın Faaliyetlerinde Üretken Yapay Zekanın Kullanımına Dair Etik Rehber’ hazırladıklarını belirten Prof. Dr. Özvar, Yükseköğretim Genel Kurulu’nda onaylanan söz konusu rehberin önümüzdeki hafta üniversitelere gönderileceğini duyurdu. YÖK Başkanı Özvar, rehberin her alanda hızla gelişen ‘Üretken Yapay Zekâ’ kullanımına dair riskleri ve fırsatları anlamaya, değerlendirmeye, risklere karşı önlem almaya katkı sağlamak üzere yükseköğretim kurumlarını bilgilendirmek amacıyla hazırlandığını ifade etti.

 

Haberin Devamı

ULUSLARASI ÖĞRENCİLERİMİZE SAHİP ÇIKIN
Diğer yandan uluslararasılaşmanın YÖK ve üniversiteler için önemine işaret eden Özvar, “Türkiye’de 198 farklı ülkeden 350 bine yakın uluslararası öğrenci yükseköğrenim görüyor. Üniversitelerimize seslenmek istiyorum: Uluslararası öğrencilerinize  sahip çıkın. Yükseköğretimin uluslararasılaşması Kalkınma Planlarına girmiş Türkiye’nin  temel stratejik hedeflerinden biridir. Ülkemiz dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girmiş ve yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir. Hedefimiz bu alanda dünyada ilk 5’e girmektir. Üzülerek ifade etmek isterim ki son zamanlarda uluslararası öğrencilere karşı yoğun bir olumsuz algı yaratılmıştır. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde 95’i eğitimlerini kendi imkanlarıyla sürdürmekte ve ülkemizin gönüllü elçileri olarak ülkelerine dönmektedirler” dedi.

BAKMADAN GEÇME!