Biden'den skandal sözler! 1915 olayları için yine 'soykırım' ifadesini kullandı

Güncelleme Tarihi:

Bidenden skandal sözler 1915 olayları için yine soykırım ifadesini kullandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2024 16:30

24 Nisan 1915 olaylarının yıl dönümünde yazılı açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden bir kez daha "soykırım" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan 1915 olaylarının yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı. 1915 olaylarını bir kez daha "soykırım" olarak nitelendiren Biden, Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini de kullandı.

Biden, "Bugün, Meds Yeghern (Büyük Felaket), Ermeni soykırımı sırasında hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuyoruz ve asla unutmayacağımıza yönelik taahhüdümüzü yineliyoruz. Zulüm, 24 Nisan 1915'te Osmanlı yetkililerinin Konstantinopolis'teki Ermeni aydınlarını ve cemaat liderlerini tutuklamasıyla başladı. Sonraki yıllarda 1.5 milyon Ermeni tehcir edildi, katledildi ya da ölüme götürüldü, aileleri sonsuza dek parçalandı ve nesiller sonsuza kadar değişti. Bu trajedinin yasını tutarken aynı zamanda Ermeni halkının direncini de onurlandırıyoruz. İnsanlık tarihinin en karanlık bölümlerinden birini yaşadıktan sonra hayatta kalanlar, dünyamız için daha iyi bir gelecek kurmaya başladı. Cesaret ve bağlılıkla hayatlarını yeniden inşa ettiler. Kültürlerini korudular. Bizimki de dahil olmak üzere dünya çapındaki ulusların yapısını güçlendirdiler ve 109 yıl önce bugün başlayan kitlesel zulmün bir daha tekrarlanmaması için hikayelerini anlattılar. Bu bizim kutsal taahhüdümüz olmaya devam ediyor. ABD, bugün ve her gün insan haklarını savunmaya ve hoşgörüsüzlüğe karşı sesini yükseltmeye devam edecek. Nefreti ve dehşeti umutla ve iyilikle karşılamaya devam edeceğiz. Onurlu, güvenli ve saygıyla yaşayabileceği bir gelecek arayan herkesin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Öte yandan Biden, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında yaptığı açıklamalarda da 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmişti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarına ilişkin bazı yetkililerce yapılan tek taraflı açıklamaları reddettiklerini belirtti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Bazı radikal çevreleri memnun etmek amacıyla 1915 olayları hakkında yapılan tek taraflı açıklamaları reddediyoruz. Tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamalar uluslararası hukuka da aykırıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1915 olaylarının meşru tartışma konusu olduğunu açık biçimde kayda geçirmiştir. Tarihle ilgili bu ön yargılı ve tarafgir açıklamalar, iki toplum arasındaki uzlaşı çabalarına zarar vermenin yanı sıra nefret suçları işlemeye meyilli radikal grupları da cesaretlendirmektedir. Tüm tarafları, Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerimize ve Ermenistan ile başlatılan normalleşme sürecine destek vermeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!