Rüşvet alan milletvekili yandı: 3 yıla kadar hapis var!

Güncelleme Tarihi:

Rüşvet alan milletvekili yandı: 3 yıla kadar hapis var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2024 10:07

Almanya'da  Federal Meclis’te yapılan oturumda, bundan böyle rüşvet alan veya yolsuzluk yapan milletvekillerinin gelecekte daha ağır bir şekilde cezalandırılması kararı alındı.

Haberin Devamı

BUNA göre, konumlarını ve görev alanlarının prestijini kullanarak haksız gelir elde eden milletvekilleri kovuşturmaya tabi tutulacak. Karara göre, milletvekilleri ve onlardan çıkar sağlamak isteyen kişi veya gruplar artık üç yıla kadar hapis cezası ya da para cezasına çarptırılabilecek. Federal Meclis’te yapılan oturumda, iktidar ortağı partililer ile aşırı sağcı AfD’lilerin oylarıyla Alman Ceza Kanunu’na 108f No’lu ‘yetkisiz çıkar temsili’ maddesinin eklenmesine karar verildi. Bu kurallar aynı zamanda eyalet parlamentoları ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri ile uluslararası bir örgütün parlamenter meclisi üyeleri için de geçerli olacak.

KARARA PANDEMİ SEBEP OLDU
Federal Meclis’te böyle bir kararın çıkmasına neden olan gelişme ise koronavirüs salgını sırasında yaşandı. O dönemde yaşanan maske sıkıntısı sonrası milletvekillerinin çıkar sağlamaları kamuoyunda çok tartışılmıştı. SPD, Yeşiller ve FDP bu girişimleriyle CSU’lu eski milletvekillerinin karıştığı maske skandallarına da tepki verdi. Salgının ilk döneminde CSU’lu bazı milletvekilleri devlet için maske anlaşmalarına aracılık ederek milyonlarca Euro komisyon almışlardı. Bu milletvekilleri daha sonra rüşvet şüphesiyle soruşturulmalarına rağmen, mevcut yasal durum gereği bu konuda ceza almadan kurtulmuşlardı. Ancak milletvekillerinin rüşvet ve yolsuzluk durumunda cezalandırılmasıyla ilgili oylamada Sol Parti grubu çekimser kaldı. CDU/CSU parlamento grubu ise bazı ifadelerin çok muğlak olduğunu savunarak oylamada çekimser kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!