Gelecek yıl çocuk parasına zam var!

Güncelleme Tarihi:

Gelecek yıl çocuk parasına zam var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2024 10:20

Almanya’da son dönemde sosyal alanda kesintiler konuşulurken, Federal Maliye Bakanı Christian Lindner önümüzdeki yıl çocuk parasında artış yapılacağını açıkladı. Ebeveynler 2023’ten bu yana çocuk başına aylık standart 250 Euro alıyor. Ancak çocuk parasına yeni yapılacak zammın miktarı açıklanmadı.

Haberin Devamı

LINDNER Redaktionsnetzwerk Deutschland’a yaptığı açıklamada, çocuk parasındaki artış için geçim düzeyi raporunu beklemesi gerektiğini ve kesin miktarın en erken sonbaharda açıklanacağını söyledi. Bakan, ailelerin üzerindeki yükü hafifletmek için çocuk parasının 2023 yılında ‘çok önemli ve orantısız’ bir şekilde artırıldığını belirtti. Bunun önemli bir adım olduğunu söyleyen FDP’li siyasetçi ancak bir sonraki artışın 2025 yılından sonra gerçekleşeceğini ifade etti. Lindner ayrıca çocuk parasındaki artışla birlikte, 2025 yılında ücret ve gelir vergisinde temel vergiden muaf ödenek ve çocuk vergisinden muaf ödenek miktarında da bir artış olacağını kaydetti. Maliye Bakanı, anayasal nedenlerden ötürü vergiden muaf temel ödenek ve çocuk ödeneğinin 2024 yılı için geriye dönük olarak artırılması çağrısında bulundu.

Gelecek yıl çocuk parasına zam var
ORTAKLAR ARASI GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR
Almanya’da iktidar ortakları uzun bir süredir çocuk parası ve çocuk vergi indirimi konularında görüş ayrılığı yaşıyor. Lindner, çocuk parasını artırmadan aynı zamanda çocuklar için vergiden muaf ödeneği artırmak istiyordu. İktidarın büyük ortağı SPD ise, sadece yüksek gelirli ailelerin yükünü hafifleteceği gerekçesiyle bunun adil olmadığını savunuyordu. Ebeveynler gelir vergisi beyanında otomatik olarak ya çocuk parası ya da çocuklar için vergiden muaf ödenek alırlar. Almanya’da vergiden muaf dilim 1 Ocak’ta 6 bin 024 Euro’dan 6 bin 384 Euro’ya yükseltilmişti ve Maliye Bakanlığı’nın planlarına göre geriye dönük olarak 6 bin 612 Euro’ya yükseltilecek. Çocuk parası en son 2023 yılında artırılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!