Almanya’da bundan böyle 15 Haziran ‘Ulusal Gaziler Günü’!

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da bundan böyle 15 Haziran ‘Ulusal Gaziler Günü’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2024 10:05

Almanya’da bundan böyle 15 Haziran ‘Ulusal Gaziler Günü’ olacak. Federal Meclis’te yapılan oturumda, her yıl 15 Haziran’ın ‘Ulusal Gaziler Günü’ olarak kutlanması yönünde karar alındı. Berlin’de 15 Haziran’dan önceki ya da sonraki hafta sonu gaziler günü olarak büyük bir etkinlik düzenlenmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

ALMAN Ordusu’nda asker olarak aktif hizmette bulunan ya da bu hizmetten onurlu bir şekilde emekli olan kişiler, Alman Ordu gazisi olarak tanımlanıyor. Yaklaşık 10 milyon Alman’ın askerlik yaptığı ya da 500 bine yakın profesyonel veya muvazzaf asker olduğu açıklandı. Milletvekillerinin büyük çoğunluğu, koalisyon ortağı üç parti ile ana muhalefetteki CDU/CSU tarafından ortaklaşa verilen bu yöndeki önergenin lehinde oy kullandı. Savunma Bakanı Boris Pistorius Gaziler Günü’nün önemli ve gecikmiş bir takdir işareti olduğunu söyledi. SPD’li politikacı genel kurulda yaptığı konuşmada “Bu, başkaları için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya hazır olan ve ülkemiz için hayatını ve gövdelerini riske atanların tanınmasıyla ilgilidir” dedi.

Almanya’da bundan böyle 15 Haziran ‘Ulusal Gaziler Günü’
SOSYAL BAKIM DA AMAÇLANIYOR
Gaziler Günü ile vatanperverlerin takdir görmesi ve onlara toplumda olumlu bir mesaj gönderilmesi, bununla birlikte onlara sosyal bakım sağlama çabalarının güçlendirmesi amaçlanıyor. Meclis’e sunulan önergede, “Gaziler için ulusal bir gün, gazilerin özel başarılarının tanınması ve onlara teşekkür edilmesi için uygun bir çerçeve oluşturabileceği gibi gaziler, aileleri, federal ordu, toplum ve siyaset arasında bir paylaşım alanı da yaratabilir” denildi. Kabul edilen önergede ayrıca yurt dışında görev sırasında meydana gelen yaralanmaların tedavi sonrası bakımının iyileştirilmesi de yer alıyor. Bu kapsamda bakım, rehabilitasyon önlemleri, terapi hizmetleri ve yaralı federal ordu mensupları ve aileleri için irtibat noktaları kurulması hedefleniyor.

Haberin Devamı

‘SON DERECE SORUNLU’
Önergede özellikle, görevden yıllar sonra da ortaya çıkabilen travma sonrası stres bozukluğu konusuna da değiniliyor. Sol Parti ise gazileri anma gününü eleştirdi. Sol Parti adına açıklama yapan Dietmar Bartsch, bu fikrin ‘savaşa uygun’ kelimesini de temsil ettiğini belirtti. Bartsch bunu son derece sorunlu bulduğunu söyledi. Ayrıca Berlin’de merkezi bir anma etkinliğinin önemli protestolara yol açacağı şüphesini dile getirdi. Federal Meclis’teki Sol Parti grubu önergeye karşı oy kullandı.

BAKMADAN GEÇME!